Spongiotik dermatit genellikle akut egzema olarak sayılan bir cilt rahatsızlığıdır. Spongiotik dermatit genellikle acı verici olsa da önlenmesi ve tedavi edilmesi göreceli olarak daha kolaydır. Bir kez spongiotik dermatit teşhisi konulduğunda, gerektiğinde ev yapımı tarifler ve medikal müdahelerle spongiotik dermatiti tedavi edebilirsiniz.

Ev Yapımı Tarifleri Kullanmak

[dropcap]1[/dropcap] Spongiotik dermatitinizi neyin tetiklediğini belirleyin. Bu cilt rahatsızlığı genellikle belirli bir tahriş edici madde yüzünden ortaya çıkar. Spongiotik dermatitinizi neyin tetiklediğini bilmek, rahatsızlığı önlemeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Bu tetikleyici bir alerjik madde, bir yiyecek alerjisi, kozmetik bir ürün, çevresel bir faktör, böcek ısırığı, sert içerikli bir sabun ya da deterjan olabilir.

Eğer belirli bir tetikleyiciden şüpheleniyorsanız, tetikleyiciye maruz kalmamaya çalışın ve semptomların azalıp azalmadığını gözlemleyin.

Çok sıcak duş almaktan ve banyo yapmaktan kaynaklanan kuru cilt, stres, yün kıyafetler ve hava kirliliğine, tütün ürünlerine maruz kalmak gibi bazı çevresel faktörler de spongiotik dermatiti daha da kötüleştirebilir.

Yumurta, süt, yer fıstığı, soya fasülyesi, balık ve tahıl gibi bazı belirli yiyecekler de spongiotik dermatiti kötüleştirebilir.

Hassas içerikli ya da hipoalerjenik sabunlar ve çamaşır deterjanları kullanın. Bu ürünler cildi rahatsız edebilecek daha az zararlı kimyasal maddeler içerirler. Kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra iki kere durulayın ve deterjandan iyice arındıklarından emin olun.

“Hipoalerjenik” olarak satılan ürünler hassas ürünler için test edilmişyir ve cildinizi rahatsız etmezler.

[dropcap]2[/dropcap] Kaşımayın. Spongiotik dermatit için hangi tedaviyi kullanıyorsanız kullanın, cildinizdeki sıkıntılı bölgeleri asla kaşımayın. Döküntülü bölgeleri kaşımak sahip olduğunuz yaraları açabilir ve enfeksiyon gibi daha ileri sorunlara yol açabilir.

Eğer sorunlu yerleri kaşımaktan kendinizi alamıyorsanız, ara sıra spongiotic dermatit nedeniyle ciddi bir şekilde zarar gören yerleri bandajlayın.

[dropcap]3[/dropcap] Rahatsızlığı azaltmak için cildinizi iyi nemlendirin. Cildinizin doğal nemini korumak kuruluğu önler ve ileride oluşabilecek rahatsızlıkları önler. Cildinizi nemlendirerek, aşırı sıcak ve soğuk havalardan uzak durarak ve bir oda nemlendirici kullanarak cildinizdeki nemin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Banyo yaparken ya da duş alırken hassas ciltler için üretilmiş nazik temizleyiciler kullanın. Önerilen markalardan bazıları Dove, Aveeno ve Cetaphil’dir. Cildinizi kurutup tahriş edebileceğinden sıcak su kullanmayın.

Günde en az iki kere cildinize nemlendirici kullanın. Nemlendirici uygulamak için en uygun zaman duştan ya da banyodan çıktığınızda cildinizin hala nemli olduğu zamandır. Daha sonra gün içinde bir yağ ile cildinizi nemlendirebilirsiniz.

Cildinizi rahatsız etmeyecek kokusuz ve renksiz nemlendiriciler kullandığınızdan emin olun. Eğer cildiniz için hangi nemlendiricinin en uygun olduğundan emin değilseniz, bir doktora ya da eczacıya danışın. Genellikle losyonlardan daha kalın yapıda ve etkili oldukları ve cildi rahatsız etme ihtimalleri daha düşük olduğu için krem ya da merhem kullanın.

Karbonat, pişmemiş yulaf ya da koloidal yulaf kullanarak hazırlanmış bir banyoda 10-15 dakika boyunca kalmak cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur. Banyodan sonra cildinizi bir krem ya da yağ kullanarak nemlendirdiğinizden emin olun.

Evinizde bir nemlendirici bulundurmak evin içindeki havanın nemli olmasını ve cildinizi kurutmamasını sağlar.

Cildinizi kurutabileceğinden aşırı sıcak ya da soğuk havalardan uzak durun.

[dropcap]4[/dropcap] Bol su için. Cildinizin nemli kalmasına yardımcı olması için yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun. Cildinizin sahip olduğu nemi koruması ve susuz kalmasını önlemek için günde en az sekiz bardak su için.

[dropcap]5[/dropcap] Kaşınmayı ve iltihabı rahatlatmak için soğuk kompres yapın. Spongiotik dermatit nedeniyle oluşan kaşıntı ve iltihap kandaki histaminden kaynaklanır. Buz keseleri ve soğuk kompresler kan dolaşımını yavaşlatarak ve cildi soğutarak spongiotik dermatite bağlı kaşıntının ve iltihaplanmanın rahatlamasına yardımcı olur.

Histamin bir alerjen vücuda giriş yaptığında üretilir. Kaşıntı ve iltihaplanma da dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar nedeniyle oluşan her semptomda bulunur.

Ihtiyaç duydukça ya da iki saatte bir, 10-15 dakika boyunca döküntülerinizin üstüne soğuk kompres yapabilirsiniz.

[dropcap]6[/dropcap] Cildinizi koruyun. Spongiotik dermatiti cildinizi koruyarak rahatlatabilir ve önleyebilirsiniz. Kıyafetler, bandajlar ve hatta böcek spreyleri de cildinizi koruyacaktır.

Pamuk ya da ipek gibi dökümlü, yumuşak dokulu kıyafetler giyerek fazla terlemeyi önleyin ve cildinizi kaşımamaya çalışın. Cildinizi tahriş edebileceğinden yünlü kıyafetler tercih etmeyin.

Cildinizi kaşımaktan kendinizi alıkoymak ve dışarıdan gelen tahriş edici maddelerden korumak için uzun kollu üstler ve uzun pantolonlar giyin.

Dışarıya çıkacağınız ya da böcek tarafından ısırılma olasılığınızın olduğu yerlere giderken döküntü olmayan bölgelere böcek kovucu sıkın. Böylece böcekler cildinize yaklaşamaz ve ileri alerjik reaksiyonlara yol açamaz.

[dropcap]7[/dropcap] Kalamin losyonu ya da kaşıntı önleyici bir krem kullanın. Kalamin losyonu ya da reçetesiz de satılan kaşıntı önleyici kremler spongiotik dermatit semptomlarını rahatlatabilir. Bu kremleri güzellik ürünü satan mağazalardan ya da internetten satın alabilirsiniz.

Reçetesiz satılan kaşıntı önleyici ya da hidrokortizon kremler kaşıntıyı rahatlatmaya yardım olabilir. İçinde en az %1 oranında hidrokortizon bulunan bir krem satın almaya dikkat edin.

Bu kremleri cildinizi nemlendirmeden önce sorunlu bölgelere uygulayın.

Kremi ne kadar sıklıkla kullanmanız gerektiğini öğrenmek için ürünün talimatlarını okuyun.

[dropcap]8[/dropcap] İltihaplanmayı ve kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz kullanılabilen antihistaminler kullanın. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlara neden olan histaminleri durdurarak kaşıntının ve iltihabın azalmasına yardımcı olur. Eczanelerde satın alabileceğiniz bir çok farklı antihistamin bulunur. Yeni bir ilaç almadan önce başka medikal sorunlara yol açmaması ve kullanmakta olduğunuz ilaçlarla etkileşime girmemesi için doktorunuza danışın.

Chloropheniramine 2 mg ve 4 mg’lık tabletler halinde bulunur. Yetişkinler her 4-6 saatte bir 4 mg kullanabilir. Ancak bir günde 24 mg’ı aşmayın.

Diphenhydramine (Benadryl) ise 25 mg ve 50 mg’lık tabletler halinde bulunur. Yetişkinler her 6 saatte bir 25 mg kullanbilir. Ancak gün içinde 300 mg’ı aşmamaya dikkat edin.

Ceterizine (Zyrtec) 5 mg ve 10 mg’lık tablerler halinde bulunur. Yetişkinler her 24 saatte bir 10 mg kullanabilirler.

Bu ilaçlar genellikle sakinleştirici etkiler gösterirler. Bu yüzden ilaç kullanırken araç kullanmayın, alkol tüketmeyin ya da herhangi bir makine kullanmayın.

Eğer bir çocuk tedavisinde ilaç kullanmak istiyorsanız, bir doktora ya da eczaneciye uygun dozajlar için danışın.

[dropcap]9[/dropcap] Reçetesiz satılan kortikosteroid kremler kullanarak kaşıntının ve iltihabın azalmasına yardımcı olun. Kortikosteroid kremler iltihaplanmayı dolayısıyla kaşıntıyı ve kaşınmayı da beraberinde azaltır. Bu kremler günde bir kere sorunlu bölgelere uygulanmalıdır.

Bu kremleri sabah duş aldıktan sonra uygulamanız önerilir ki gün boyunca vücudunuzda kalsın.

%1 hidrokortizon kremler, kortikosteroid kremlerden bazılarıdır.