Bebeğiniz ağlıyor ve onu nasıl sakinleştireceğinizi bilmiyor musunuz? Evde çığlık çığlığa ağlayan bebek ebeveynlerin kâbusudur. İstediğiniz sadece sakin, mutlu bir çocuk olmasıyken bebeğiniz tam aksi şekilde davranıyor. Neyse ki bebeğinizi sakinleştirebilmek için uygulayabileceğiniz birçok yöntem var. Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir? Ağlayan bebeği susturmanın yolları ve daha fazlası…

Ağlayan bebek nasıl sakinleştirilir? Ağlayan bebeği susturma yolları ve bebek susturma yöntemleri.

Ağlamasının Altında Yatan Sebebi Bulma

Bebeğinizin neden ağladığını tespit edin. Karnı mı acıkmış? Bezinin mi değişmesi gerekiyor? Gazı mı var? Bir bebek ağlıyorsa bunun sebepleri sayıca çok değildir – bebeklerin dünyası beslenme, rahatlık, sevgi, sağlık ve uykudan ibarettir, dolayısıyla ihtiyacının ne olduğunu anlamak çok da zor olmasa gerek. Böyle bir duruda sırasıyla aşağıdakileri takip edebilirsiniz:

Bezini kontrol edin.

Kucağınıza alıp gazını çıkarın.

6 – 46 haftalık bebeklerin anlamsız ağlama nöbetleri olabilir. Maalesef, bu gibi bir durumla karşılaştığınızda yapabilecekleriniz oldukça sınırlı. Bir bebek telsiziniz varsa bebeğinizi beşiğine yerleştirin ve oradan uzaklaşın. Eğer ağlaması 10 – 15 dakikadan fazla sürerse sıkıntılı bir durum olup olmadığını anlamak için bebeğinizi kontrol edin. Bebeğinizin karnını doyurduysanız üşümediğinden emin olun, gazını çıkarın ve bezini değiştirin. Sonrasında yapabileceğiniz bir şey yok. Rahatlamak için oradan birkaç dakikalığına uzaklaşın ve bebeğiniz ağlama nöbetini atlattıktan sonra geri dönün.

Ağlayan Bebek Kucağa Alınmalı

Bebeğinizin ağlamasının durması için onu rahatlatıcı ve sakinleştirici bir şekilde kucağınıza alın. Çocuk sağlığı uzmanları tarafından geçerliliği kabul edilmiş bu yöntem sorun ne olursa olsun bebeğinizi sakinleştirmek için oldukça etkili bir yol. Özellikle aşı ya da benzeri, bebeğinizi anında mutsuz eden durumlar sonrasında kullanılan bir yöntemdir.

  • Bebeğinizin kollarını göğsünün üzerinde birleştirin.
  • Avuç içinizi kullanarak kollarını göğsünün üzerinde sabitleştirin.
  • Bezinin üzerinden bebeğinize sarılarak güvenli bir şekilde kucağınıza alın.
  • Elleriniz yardımıyla bebeğinizi yavaşça sallayın ve 45 derecelik bir açı ile tutun..
  • Bir elinizle başını ve omzunu desteklerken diğeri ile bacaklarını sabit bir şekilde tutun.

Giydirdiğiniz elbiselerin onu sıkmadığını ve yeterince ısıtıp ısıtmadığını kontrol edin. Eğer evde üşüyorsanız bebeğinizin de üşüyor olması ihtimali çok daha yüksektir. Elbiselerinin vücudunun hava almasına olanak verecek kadar gevşek olduğundan ve onu sıcak tuttuğundan emin olun. Eğer bu konuda şüpheleriniz varsa bir battaniye ile sarın ve ne tepki vereceğini gözlemleyin.

Rahatsız Edebilecek Besinleri Hayatınızdan Çıkarın

Emzirdiğin süreçte kendi beslenme programınızdan onu rahatsız edebilecek yiyecekleri çıkarın. Bebeğiniz 3 saatten fazla süredir ağlıyorsa bunun sebebi karnının ağrıması olabilir ve bu sorun 3 ay içinde kendiliğinden normale döner. Yine de karın ağrısından kaynaklı uzun süreli ağlama nöbetlerinden kurtulma konusunda bir şeyler yapmak istiyorsanız beslenme programınızdan aşağıdakileri çıkarabilirsiniz:

  • Süt ürünleri
  • Kafein
  • Soğan
  • Çok baharatlı yiyecekler

Ateşini kontrol edin. Rektalya da oral termometre yardımıyla bebeğinizin ateşini ölçün. Eğer ateşi yüksekse bebeğinizin aralıksız ağlamasına sebep olabilir. Bebeğinizin ateşi 37.5 – 38 dereceden yüksekse hemen doktorunuzu aramalısınız.

Sürekli ağlama karşısında sakin ve sabırlı olun. Eğer sabrınızın tükendiğini hissediyorsanız bebeğinizle ilgilemesi için birilerinden yardım isteyin, mesela bir komşunuza gidip kendinize gelinceye kadar size yardımcı olup olamayacağını sorabilirsiniz. Zihninizi boşaltmak için evin önünde kısa bir yürüyüş yapın. Dönünce bebeğinizi sakin gördüğünüzde şaşırmayın, çünkü genelde bebekler ebeveynlerinin yorgunluğunu ve stresini kendilerinde toplayabilirler.

Bebeğinizi asla sarsmayın – bu ciddi, hayati yaralanmalara yol açabilir.

Birçok doktor bebeği kendi yatağına yatırıp oradan birkaç dakikalığına uzaklaşmanızı öneriyor. Bazen bebekler kısa süreliğine ağlamaya ihtiyaç duyabilirler.