İster inanın ister inanmayın kadınların %80’i iç çamaşırlarından sütyeni kendi beden ölçülerine uygun olarak nasıl seçeceğini bilmiyor. Muhtemelen siz de tam olarak bilmiyorsunuz ve gerek gelişme çağındaki genç kızların memelerinin doğru şekilde büyümesine, ileri boyutlarda sırt ve bel ağrılarına sebep olmayacak doğru sütyen seçiminin nasıl yapılması gerektiğini sizler için derledik. Sütyen ölçünüzü belirlerken meme büyüklüğünüzden sırt genişliğinize kadar bir çok ayrıntıyı göz önünde bulundurmalı ve hazır giyimin size sunduğu olanakları da doğru şekilde değerlendirmelisiniz. Peki sütyen nasıl seçilir, sütyen seçmeden önce ne gibi ölçüler almalısınız işte sizin için sütyen seçiminin püf noktaları;
Bölüm 1: Sütyen Bedenleri Hakkında Temel Bilgiler
1. Sütyen kabınızın kaç beden olduğunu bilin. Sütyen bedenleri en küçük beden A ile başlar ve en büyük beden D ile biter. A harfinden D harfine kadar olan bu bedenler memenizin boyutu için hazırlanmış ilk ölçüdür. Örneğin, iri memelere sahipseniz sütyeniniz memelerinizi kapsayacak şekilde bir kaba sahip olmalı ve bu da D bedene yönelmeniz anlamına gelir. Harflendirmelerin ardından hacim olarak da memenizin boyutu ile doğru orantılı bedenlendirmeler vardır. Meme hacminiz büyüdükçe omuzunuzla alakalı askıların da genişliği de orantılı şekilde artacaktır. Örneğin 32 D, 36D siz D beden sütyen için uygunsunuz ancak hangi D formunu satın almalısınız? Bunun için yapmanız gereken D bedenli sütyenleri denemek ve sütyen kabının içerisine sığdıktan sonra askı boylarını yani sütyenin genel hatları ile ilgili bedeni seçmelisiniz.
Bedeninizi Saran Bantları Tercih Edin
2. Bedeninizi doğru şekilde saran sütyen kalıbını anlayın. Sütyenin sizin için uygun olup olmadığını anlamanın kap ölçüsünden sonra ikinci yolun bedeninizi saran bantların sizin için uygunluğudur.
Rahat bant: Bu bantlı sütyenler de genellikle dantel gibi estetik görünüm kaygıları mühim değildir. Rahat bantlar genellikle vücudunuz hareketli haldeyken bile sütyeninizin kayıp düşmemesi için sizi sarar ve rahat hissetmenizi sağlar. Bu tarz bir sütyene sahip olmaz için sütyeni üzerinizde denedikten ve kabını oturttuktan sonra işaret parmağınızla koltuk altınızdan bir parmaklık mesafe olduğunu teyit edin. O bolluk sizi rahat hissettirecektir.
Yeterli yan kapsam: Özellikle balenli sütyen seçimlerinde dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, balenli sütyen kaplarının koltuk altınıza ne kadar girdiği ve el kol hareketleriniz de sizi rahatsız edip etmediğidir. Sütyeni giydiğinizde koltuk altınızın olduğu tarafa memeniz taşmamalıdır, satın aldığınız sütyen de bu hususa dikkat edin!
Koruma bandı: Kimi sütyenlerin içerisinde kendinden olduğu gibi destek amaçlı da üçgen şeklinde kesilmiş koruma ya da meme büyütme amaçlı kullanılan parçalar vardır. Sütyene bu destek ya da koruma bantları geldiğinde sütyeninizin şeklini değiştiriyor mu değiştirmiyor mu buna özellikle dikkat etmelisiniz. Sütyenin tüm orantısınız ve desteğini bozacak şekilde olmaması tercih sebebidir.
Düzgün eğri: Kendinden destekli ve kalıp sütyenler için meme şeklinin doğru verilmiş olması sizin için tercih sebebi olmalıdır. Göğüslerinizi dik gösteren ya da sipsivri gösteren ya da yuvarlak gösteren bir çok sütyen eğrisi kap şeklinde hazırlanmaktadır. Bunun için meme yapınıza uygun bir seçim yapmalısınız.
Doğru Kesim Sütyeni Bulun
3. Farklı büyüklükte meme şekillerinin farkında olun. Şeklini ya da modelini beğendiğiniz her sütyen size göre değildir, sizin meme yapınıza uygun da değildir. Meme şeklinize uygun doğru kesim sütyeni tercih ederek sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz.
İri, sığ olmayan göğüsler: Meme dokusu göğüs kafesi bölgesine tamamen yayılmış şekilde meme boyutları için sütyen seçerken memelerinizi bastırmayacak şekilde ya da taşırmayacak şekilde seçimler yapmalısınız. Üstten açık yani meme kabından memenizi taşırmayacak sütyenler, yatay kesilmiş sütyen kapları memelerinizi hem daha iyi gösterecek hem de rahatlıkla nefes almanızı sağlayacaktır. İri memeli kişilerin kesinlikle büstiyer gibi saran ve memelerini basan kalıplarda sütyen seçmemesi gerekir.
Sarkık ve yumru göğüsler: Meme tabanları dar ve meme büyümesi aşağı doğru uzayan şekilde memelere sahip kişilerin yer çekimine karşı koymaları elbette mümkün değil ancak sütyen seçimlerini doğru yapmak ellerinde! Balenli yuvarlak kaplı sütyenler, dolgun ekstra dolgulu sütyen kapları tercih etmeli ve sarkık şekildeki memelin toparlanmasına destek verici sütyenler seçmeleri tavsiye edilir. Özellikle anneler, emziren anneler ya da yaş itibari ile memeleri zamanla sarkmış kişilerin sütyen seçimlerinde toparlayıcı sütyenler seçmeleri tavsiye edilir.
Bir Yedeğiniz Olsun
4. Sütyen bedeninizin kardeş bedenini bilin. Sütyen bedeninizi her marka ve modelde her seferinde oturtmak zordur. Haliyle modelden modele bir aşağı bir yukarı değişen bir sütyen bedeniniz olduğunu bilin. Örneğin 34 D sütyen kullanıyorsunuz, 36 C sizin bir küçük kardeş sütyen bedeniniz oluyor; her zaman 34 D sütyen giyerken denediğiniz bir başka marka sütyen üzerinize büyük olduysa bir alt beden için 36 C yi deneyin. Bir başka alternatif ise her zaman giydiğiniz bedenden bir sütyen denediğinizde üzerine dar gelmesidir. Örneğin 38 B bedensiniz ancak denediğiniz sütyen 38 B olduğu halde size dar geliyor. Bunun için 36 C denemelisiniz. Sütyen bedenleri sırt genişliği ile de alakalı olduğundan bu şekilde denediğinizde yanılmadığımızı göreceksiniz.
Doğru Seçimi Kendiniz Yapın
5. Sütyen seçiminde profesyonel sizsiniz sizi yönlendirenler değil! Mağazalarda sütyen denerken çok fazla müdahaleler de bulunuyor olabilir ya da size satmayan bir ürün satılmaya çalışılıyor olabilir. Bir tüketici olarak sağlığınız ve proporsyonunuz için sütyen satın almak istiyorsanız sizin bedeninizi ve sizde sütyenin duruşunu sizden iyi kimse bilemeyecektir. Bu konuda başkalarına güvenmektense kendinize güvenin. Birkaç uyarı bizden;
İndirim döneminde sütyen alışverişi yapmaktan kaçının. İndirim dönemlerinde her mağazada olduğu gibi iç çamaşırı mağazalarında da ürünler azalır ve rengarenk çeşit ve renkteki sütyenler içinde kendi bedeninize uygun olmayanı almaya kalkabilirsiniz!
Her bedenin olduğu iç çamaşır mağazalarını tercih edin. Sütyen satın alırken sınırlı sayıda beden de sütyenler tasarlayıp satan mağazalardan uzak durun. Sütyenlerin sırt bant genişlikleri 28den başlayan ve kap modelleri de DDD’ye kadar varan sütyenden anlayan ve yalnızca sütyen üreten mağazalardan alışveriş yapmaya gayret gösterin. Bu tür mağazalarda sütyen ile ilgili her şeye güvenebilir, orantılı ve düzgün bir görünüm yakalamaya yaklaşırsınız.
Mağazada sütyen denerken sütyen genişliğinizi ölçün. Üzerinizde bulunan sütyeni çıkarın ve satın almak istediğiniz sütyenler yanyana getirerek sırt genişliklerini kontrol edin. Bedenler hakkında bir fikriniz olsa da markadana markaya hatta bazen kumaştan kumaşa sütyenlerin ebatları değişir. Kullandığınız sütyenin ebatlarına üç aşağı beş yukarı uyan sütyenleri öncelikli olarak deneyin.
Bölüm 2: Sütyen Ölçüsü Nasıl Alınır?
Sütyen ölçüsü almanın iki yöntemi vardır, ilki klasik yöntem olan mezure ile ölçüm ikincisi ise toplama işlemi ile basit şekilde sütyen ölçünüzü hesaplama işlemidir.
1. Sütyen için sırt ve beden genişliğinizi ölçün. Sütyen giymek için beden ölçünüz en mühim ölçümlerden birisidir, sütyen ölçüsü alırken sütyenin bant boyu ne kadar olmalıdır bunu tespit edebilmek için;
Bir mezura yardımı ile göğüs altından gelecek şekilde sırtınızla beraber göğüs altınızın ölçüsünü hesaplayın. Mezura yere yatay şekilde olmalıdır ve kesinlikke kaydırma olmamalıdır. Sıkı sıkıya mezurayı sıkmamalısınız, gevşek de olmamalıdır. Tamamen bedeninizi sarmalı ve rahat hissetmelisiniz. Bu ölçümü ayna karşısında yapın ve sırt ölçünüzü not edin.
Sütyen ölçünüz tek sayı ise, örneğin 78.7 cm ölçtünüz bu sütyende 31lik bir bedene denk gelir. Sütyen bedenleri 30 32 gibi çift rakamlardan meydana geldiği içi siz ara bir beden de kalıyorsunuz.Bu durumda hem 30 hem de 32 sütyen ölçülerini deneyerek uygun bedeninizi bulabilirsiniz.
Sütyen ölçünüz çift sayı ise, örneğin 76 cm ölçtünüz bu sütyen de direk olarak 30 bedene denk gelir. 30 beden olan sütyenleri denemelisiniz.
Kap Bedeninizi Hesaplayın
2. Sütyenin kap bedeni ölçüsünü hesaplayın. Sütyen ölçüsü alırken kap büyüklüğünü de hesaplmanız gerekir. Meme büyüklüğünüz için ölçüm yaparken mezura ile göğsünüzün en dik olan kısmını( en uç çıkıntıyı, meme ucu doğru hizadır.) ölçmelisiniz. Örneğin sarkık memelere sahipseniz sütyen kap ölçüsü için normale göre daha alçak bir ölçüm gerçekleştirmelisiniz. Meme ölçünüzün hacmini ve doğru sütyen kabını seçmeye çalışmak için ölçü hesapladığınızı unutmayın.
Memeniz etrafına mezurayi gezdirin ve ölçüyü not edin. Sütyen için doğru meme kabını nasıl seçeceğinizi hesaplayacağınız bu ölçüm esnasında mezurayı sıkı şekilde sarmayın ya da gevşek bırakmayın. Sütyen ölçüsünü doğru almak için tamamı ile meme etrafınızı sarmanız yeterli.
Meme ölçüsünü hesaplarken mezurenin yatay şekilde olduğundan yamuk olmadığından emin olun. Hatalı ölçüm doğru sütyeni seçme konusunda size yardımcı olmayacaktır! Ayna karşısında ya da bir arkadaşınızdan yardım alarak ölçümü doğru şekilde yapmanız gerekir.
Ölçü Hesaplamanın Püf Noktaları
Kap bedeni ölçüsünü hesaplamanın püf noktası: İlk maddedeki ölçümden “sırt ve beden genişliği ölçüsü”nden, “kap bedeni ölçüsü”nü çıkarın. Ortaya sizin meme kabınızın ölçüsü çıkacaktır. Bu fark;
- 2.5 cm’den daha az = AA
- 2.5 cm = A
- 5 cm = B
- 7.5 cm = C
- 10 cm = D
- 12.5 cm = DD
- 15 cm = E ya da DDD
- 18 cm = F ya da DDDD
- 20.5 cm = FF ya da G/H
- 23 cm = G ya da I/J
- 25.5 cm = GG ya da J
Sütyen kabınızın ölçüsü yani meme ebatınızı bu şekilde hesaplayabilirsiniz. Sütyen satın alırken memenizin ebatı, sütyen kabınızın için en önemli husustur. Yukarıdaki harflendirmelerden Türkiye’de yaygın olanı ilk sırada belirtilen AA ile başlayan A,B,C,D,E,F,G,GG şeklinde devam eden harflendirme sütyen ölçümlerinde kullanılmaktadır. Sütyen alışverişinizi İngiltere ya da ABD markalarından sütyenlerden yapacağınız da sütyen etiketlerinde farklı harflendirmelere de rastlayabilirsiniz. Eş değer şekilde harflendirmeleri denemeli ve doğru sütyeni satın almaya gayret gösterin.
Bölüm 3: Kolayca Sütyen Ölçüsü Hesaplama (Klasik Yöntem)
1. Sırt bandının genişliğini ölçün. 1930lu yıllar da Warners’ın yaygınlaştırdığı bu sütyen bedeni ölçme taktiği geleneksel bir yöntemdir. O yıllardan günümüze kadar sütyen yapımı ile ilgili de bir çok yenilik ve gelişmeler gerçekleşmiştir. Hala üç aşağı beş yukarı bu yöntem ile doğru sütyen bedenini ölçmeniz mümkündür. Meme dokunuzun bittiği yerde yani göğüs altın hemen altından mezura ile göğüs kafesinizin etrafını sarın ve ölçünüzü not edin.
Sütyen için bant genişliğiniz çift ise, üzerine 10 cm ekleyin.
Sütyen için bant genişliğiniz tek ise, üzerine 12.5 cm ekleyin.
- 70 cm ve civarı = 28 beden
- 75 cm = 30 beden
- 80 cm = 32 beden
- 85 cm = 34 beden
- 90 cm = 36 beden
- 95 cm = 38 beden
- 100 cm = 40 beden
2. Sütyen kabınızın ölçüsünü hesaplayın. Mezura ile yatay şekilde durarak meme çevrenizin ölçün ve not edin. Meme çevrenizin yatayda ve ayna karşısında gördüğünüz boyutta kaç cm olduğunu hesaplayın. Memelerinizin birbirine olan mesafesi;
- 2.5 cm’den daha az = AA
- 2.5 cm = A
- 5 cm = B
- 7.5 cm = C
- 10 cm = D
- 12.5 cm = DD
- 15 cm = E ya da DDD
- 18 cm = F ya da DDDD
- 20.5 cm = FF ya da G/H
- 23 cm = G ya da I/J
- 25.5 cm = GG ya da J
Yukarıdaki ölçüler memelerinizin önden görülen mesafesinin uzunluğu ile hesaplanan klasik yöntemdir. Sütyen ölçüsü için kolay ve pratik bir yöntemdir. Bire bir sütyen bedeninizi veren ölçüler ise “Modern Sütyen Ölçüsü Hesaplama” seçeneğinde anlatılmıştır.
Doğru Sütyen Bedeni Seçimi Nasıl Olmalı?
1. Sütyenle ilgili her şeyi öğrendiniz, kendiniz için doğru sütyeni seçme zamanı! Markalardan markalara değişen sütyen bedenleri ve modelleri için kendi sütyen bedeniniz olan sütyen çeşitlerini teker teker denemeli ve sizin için doğru olana karar vermelisiniz.
2. Sütyeni bedeninize doğru yerleştirin. Sütyenin bantlarından askılarına kadar her şeyi ile üzerinize uygun olduğunu tespit edin;
Bedeni tamamen oturan bir sütyenin askılarını omuzlarınızın genişliğine göre ayarlamalısınız. Hafif öne doğru eğilerek sütyenin askılarını omzunuza göre ayarlayın ve hareket esnasında düşmeyecek şekilde gevşek olmadığından emin olun.
Balenli sütyenler için memelerinizi sütyeninizin içerisine doğru şekilde yerleştirin ve sağ ya da sol yanlardan taşmamasına gayret gösterin.
Sütyeninizin askılarını gereğinden fazla kısaltmayın. Bu gibi durumlarda sütyenin arka bantları sırtınızdan omzunuza dorğu yukarı çıkar. Doğru sütyen kullanmak için sütyenin arka bantları göğüslerinize paralel bir hizada durmalıdır.
Sütyenin içerisine memelerinizi sıkıştırmayacak şekilde orantılı şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir.
Sütyen askılarını ayarlamayı yaptıktan sonra kendinize göre askıları kesip dikmeye kalkmayın. Tüm sütyenin dengesini bozabilirsiniz.
Doğru Bant Seçimi
3. Sütyen bandını kontrol edin. Sütyeninizde doğru bant esnekliğini yakalamanız gerekir.Bu her ne kadar sütyenin yapıldığı materyal ile ilişkili gibi gözükse de kotondan da olsa dantelden de olsa sütyeninizin bir elastikiyeti vardır. Aynı elastikiyette sütyen askılarının da kontrolünün yapılması gerekir. Sütyen askıları göğüslerinizi taşımak için bir etkendir ancak çok sıkı ve canınızı yakacak şekilde de olmamalıdır.
Sütyeni üstünüze giyin ve bir parmak yadımı ile elastikiyetini ve rahatlığını kontrol edin. Sütyeni giyerken arka kopçalarında bir ayarlama yapılır. Bu ayar sonuna kadar sımsıkı takılı olmamalıdır. En uçta yani en bol ayarda takılı olduğundan emin olun. Sütyenin o en sıkı ayarlarının yapılmasının amacı kullandığınız sütyenin zaman içerisinde yıkama ve kullanma etkisi ile gevşeyeceğinden kaynaklıdır. Başlangıçta yeni satın aldığınız bir sütyenin ayarı en bolda olacak şekilde olmalıdır.
Sütyen bantı size gereğinden fazla ve büyük geliyorsa bunu beden değişikliğine giderek çözmeniz gerekir, bu esnekliği ya da bolluğu sütyen kopçasını genişleterek yapmanız sütyen ömrünün kısalmasına ve zamanla sürekli olarak sütyen askılarınızın düşmesine sebep olur.
Bollaşmış sık sık düşen sütyen askıları için yapılması gereken yeni bir sütyen satın almak bu kez satın alma işlemini gerçekleştirirken de doğru sütyeni seçmek için elinizden geleni yapmaktır.
İki memenizin boyutu birbirinden belli oranlarda farklılık gösterir. Sütyeni daha büyük olan memenizin boyutuna gçöre seçmelisiniz. Siz küçük memenize göre sütyen seçerseniz sütyen kabından taşacak büyük memeniz için kötü bir görünüme sebep olursunuz.
Sütyen Kabı Kontrolü
4. Sütyen kabını kontrol edin. Sütyenlerin çeşitlerine göre de sütyen kabınızı kontrol etmeniz gerekir. Push-up sütyenler de ya da çift katlı destekli sütyenleri denediğinizde memenizin duruşu sütyene sığması gibi etkenler görünüş ve sağlık açısından önem taşır. Dar ve sizi rahatsız eden bir sütyen takarak nefes alışınızı bile zorlaştırabilirsiniz. Göğüs kafesinizin daralatarak sizi de daraltmamasını sağlayın.
Sütyen kabı etrafında göğsünüz hiçbir şekilde taşmamalıdır. Ne göğüs altı, ne koltuk altı ne de iki göğüs arası çatal denilen boşlukta sütyenden taşma ve darlık olmamalıdır.
Balenli sütyenler göğüs altından meme taşmasını engelleyecek şekilde dizayn edilmiştir. Yine de göğsünüzün üstten taşmadığına sütyenin bedeninize uygun olduğunu kontrol edin.
Sütyeni denedikten sonra ellerinizle koltuk altınızı kontrol edin. Koltuk altınızdan taşan ya da katlanan deriniz varsa sütyen kabınızı daha büyük seçmeniz gerekir.
Damla stili sütyenler ile memelerinizi birbirinden daha ayrık ve sizi sıkmayan bir konuma getirebilirsiniz.
İri memeli kadınların destekli ve push up sütyenler tercih etmemesi gerekir.
Ayrıca çok büyük bantlı ancak küçük kaplı sütyenleri küçük memeli kadınların tercih etmemesi gerekir. Bu durumda memeniz olağandan daha küçük gözükecek ve ayrık duracaktır.
5Sütyenle birlikte nasıl göründüğünüzü ayna karşısında onaylayın. Sütyeninize her şekilde karar verikten sonra basic bir tshirt giyin ve ayna karşısında duruşuna bakın. Sütyen seçmekteki en büyük amaç doğru bir duruş sergilemek ve meme uçlarını gizlemektir.
Ayna karşısında yandan kendinize baktığınızda sütyeninizin dik ve yere paralel şekilde omuzlarınızdan direk hizanıza gelen şekilde durması gerekir.
Doğru Sütyen Seçimi Sağlık Açısından Önemlidir
İyi ve doğru seçilmiş bir sütyenle üst bedeniniz yani büstünüz doğru seviyede duracak hatta dik durmanızı bile sağlayacaktır. Kimi sütyenler sırtı açık elbiseler için ya da straplez elbiseler için özel olarak tasarlanır. Bu gibi durumlarda sütyen seçecekseniz özel durumunuzu ve dekoltelerinizi göz önünde bulundurarak 5-6 saatlik bir sütyen almayı tercih edebilirsiniz. Yalnızce silikon sütyen kapları, ya da sırtı bantsız sütyenler tercih edilebilir.
Sütyeninizi giydiğiniz kıyafetlere göre çekiştirmeyin. Sütyeninizin, sütyen bantlarınızın ve sütyen askılarınızın durması gereken bir standart vardır. Sütyen arkası yukarı da olmayacak, sütyen askıları ideal ölçüde sizi sıkmadan duracak, ve sütyen bandınız da işaretr parmadğınız kalınlığında esneme payına sahip olacak konumda olmalıdır. Bu kuralları ihmal etmediğiniz sürece doğru şekilde sütyen kullanırsınız. Memelerinizin de zaman içerisinde doğru şekilde gelişmesine yardımcı olursunuz.