Nikotin, dünyadaki en zararlı ve en kolay erişilebilen yasal maddelerinden biridir. Hem içenler hem de başta çocuklar olmak üzere pasif olarak maruz kalanlar için bağımlılık yapıcı ve sağlığa zararlıdır. Eğer sigarayı bırakmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız güzel bir plan hazırlayın. Neden bırakmak istediğinizi düşünün, başarmak için kendinizi hazırlayın ve başkalarının ya da ilaç desteğiyle planınızı hayata geçirin. Sigarayı bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir. Sigarayı bırakmak istiyorum, biorezonans nedir? Biorezonans tedavisi nedir? biorezonans ne işe yarar?
Sigarayı Bırakmak için Yardım Almak
1. Elektronik sigara kullanmayı düşünün. Güncel bazı çalışmalara göre sigarayı azaltma ya da bırakma aşamasında elektronik sigara kullanımının yardımcı bir etmen olduğu tespit edilmiştir. Diğer araştırmalara göre ise elektronik sigaradaki nikotin miktarı değişkenlik gösterdiğinden kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir. Sigarada bulunan kimyasallar aynı şekilde elektronik sigarada da bulunduğu için, elektronik sigaralar sigara içme alışkanlığınızı canlandırabilir.
2. Profesyonel yardım alın. İlaç tedavisiyle birlikte davranışsal terapi de almak sigarayı başarılı bir şekilde bırakma ihtimalinizi arttırır. Eğer kendi kendinize sigarayı bırakmaya çalışıyor ama başarılı olamıyorsanız profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz size ilaç tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunacaktır.
Sigarayı bırakma aşamasında terapistler de size yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, sigara hakkındaki düşünce ve tavırlarınızı değiştirebilir. Bunun dışında, terapistler size başarma tekniklerini ve sigarayı bırakmak için yeni düşünce yollarını da öğretebilir.
3. Bupropion kullanın. Bu ilaç aslında nikotin içermez, ancak nikotin eksiliği sonucu oluşan ortaya çıkan semptomların azaltılmasında rol oynar. Bupropion, sigarayı bırakma ihtimalinizi %69 arttırır. Genelde, sigarayı bırakmadan 1-2 hafta önce bu ilaca başlamanız gerekir. Günde 1 ya da 2 tane 150 miligramlık tablet almanız önerilir.
Yan etkileri arasında ağız kuruluğu, uykuya dalmada güçlük, endişe, asabiyet, yorgunluk, sindirim güçlüğü ve baş ağrısı bulunmaktadır.
Sigarayı Bırakmak için Nikotin Bazlı İlaçlar Kullanın
4. Vareniklin (Chantix) kullanın. Bu ilaç beyindeki nikotin alıcıları engeller, böylelikle sigara içmek daha az zevk veren bir eylem haline gelir. Ayrıca, bırakma sonucunda ortaya çıkmaya başlayan semptomları da azaltır. Chantix kullanacaksanız sigarayı bırakmadan bir hafta önce ilaca başlamanız gerekir. İlacı yemekle birlikte aldığınızdan emin olun. 12 hafta boyunca düzenli olarak kullanın.
Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, uykuya dalmada güçlük, olağan dışı rüyalar, gaz ve tat alma duyusunda değişiklik bulunmaktadır. Bu kadar yan etkisinin olmasının yanında sigarayı bırakma şansınızı ikiye katlar.
Doktorunuz zamanla ilacın dozunu arttıracaktır. Örneğin, ilk üç gün 0.5 miligramlık bir hap alırken, 4. gün ve sonrasında günde 2 tane 0,5 miligramlık hap alımı ve daha sonrasında bu miktar günde 1 miligramlık günde iki taneye kadar çıkartılabilir.
5. Nikotin replasman tedavisini deneyin (NRT). Bu tedavi nikotin içeren her tür bandı, sakızı, pastili, burun spreyini, ağız spreyini ve dil altı tabletini kapsar. Bunun için reçete gerekmez ve tedavi bırakma sürecinde ortaya çıkan semptomları azaltır. NRT, sigarayı bırakma ihtimalinizi %60 arttırır.
Yan etkileri arasında kabuslar, uykusuzluk, bantlardan dolayı derinin tahriş olması, ağızda acılık, nefes almada güçlük, hıçkırık ve sakızdan dolayı çene ağrısı; ağız spreyinden dolayı öksürme, ağız ve boğazda tahriş; nikotin pastilinden dolayı hıçkırık ve boğazda tahriş; burun spreyinden dolayı boğaz ve burunda tahriş ve burun akıntısı yer almaktadır.