Çalışma ortamının aydınlatmaları, ev aydınlatmaları kadar önem taşımaktadır. Aydınlatma öğeleri sayesinde daha dinç hissetmeniz mümkün, karanlıkta ne yapılabilir ki? Ofisler doğru aydınlatıldığı takdirde çalışanların motivasyonlarının arttığı da bir gerçektir. İşyerlerinde iç ve dış mekan aydınlatmaları için uluslar arası standartlar bulunduğu gibi, her firmanın kendine göre karar verdiği aydınlatma değerler de vardır. Hem ofis çalışanları, hem de firma sahipleri için ofiste aydınlatma nasıl yapılır, hangi faktörler değerlendirilmelidir, sizler için listeledik.
Ofiste Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?
1. Gün ışığı
Ofis mimarilerinde özenle ayarlanması gereken ve verimli aydınlık alanlarının oluşumunun sağlanmasında ilk faktör doğal ışık kaynağı olan gün ışığının kullanılmasıdır. Özellikle yaz aylarında uzun gündüzlerin yaşandığı zaman zarflarında gün ışığından faydalanıyor olmak bir ofis ortamı için ideal olacaktır. Gün ışığı dikkate alınarak inşaa edilmiş bir ofise sahipseniz son derece şanslısınız, ancak ofisiniz gün ışığından yeterince faydalanamıyorsa ofis aydınlatmaları desteğinden evvel mümkünse ofis dekorasyonunda pencereler açarak gün ışığı oranını arttırmalısınız. Gün ışığını kullanabileceğiniz en iyi verimde kullanabiliyorsanız ofiste aydınlatma öğelerine yer verirken gücü azaltılmış ışıklar tercih etmelisiniz.
2. Alan
Ofislerde bulunan alanların metrekarelerine göre aydınlatma aracı seçilmesi gerekir ve seçilen aydınlatma kaynağının ofisin her yeri aydınlatacağı alana yerleştirilmesi esas alınmalıdır. Ofiste aydınlatma öğeleri yerleştirilirken ana ışık kaynağı, tavan çerçevesi etrafına spotlarla yerleştirilebilirken aynı zamanda ana ışık kaynağına ek masalar etrafına aydınlatmalar da yerleştirilebilmektedir. Bu anlamda ışığın gücünün, renginin ve şiddetinin de alana bağlı olarak seçilmesi gerekmektedir.
Işığın gücü: Ofis ortamlarında çalışanların birlikte çalıştıkları bir alan varsa kuvvetli aydınlatma öğeleri seçilmelidir. Koridorlar daha dinlendirici ve az ışık gücüne sahip seçilebilecekken, toplantı odaları da dikkat toplamanın kolaylaştırıldığı ve konsantre olunabilecek güçte aydınlatma öğeleriyle dekore edilmelidir.
Işığın rengi: Ofis ortamlarında uzmanlar tarafından genellikle sarı ışık tavsiye edilmektedir. Gün ışığına yakın olan bu yapay ışıklandırma sayesinde, çalışanlar kendilerini doğal ortamlarında hissedecek ve gözlerini yormadan kolaylıkla çalışabileceklerdir. Beyaz ışık ofis ortamlarında daha çok depo, banyo gibi alanlarda kullanılabilir.
Işığın şiddeti: Ofis ortamlarında kullanılan ışığın şiddeti kullanım yerine göre farklılık göstermektedir. İdeal olarak firma standartlarına göre seçilecek aydınlatma öğesinin ışık şiddetleri;
- Ofislerde bulunan bekleme salonu için 300 lux
- Ofislerin çalışma alanları için 750 lux
- Toplantı odaları 500 lux değerlerine sahip olmalıdır.
3. Sıcaklık
Ofislerinizde çalışma alanı birden fazla çalışanın çalıştığı büyük odalarınız var ise seçeceğiniz aydınlatma öğelerinin ışık sıcaklıkları fazla olmamalıdır. Ofisler de günün yarısından fazla aydınlatmayı sağlayacak olan ışık kaynaklarının devamlı açık olacağı düşünüldüğünde kalabalık alanlar da ısı artarak bir hararete ve olumsuz bir çalışma alanına sahip olabilirsiniz. Firma olarak ofis aydınlatmalarını seçerken sıcaklık vermeyen aydınlatma araçlarını seçmelisiniz.
4. Dekorasyon
Ofiste aydınlatma öğelerinin belirlenmesinde ofisin dekorasyonu ve bu dekorasyonda kullanılan renklerin de oldukça büyük önemi vardır. Yalnızda uygun aydınlatma öğesini seçmek ofisinizi doğru aydınlatmakta yeterli olmayacaktır. Ofis ortamıda aydınlatmayı etkileyen faktörler arasında duvar, tavan ve zemin renklerinin seçimleri ve aydınlığı sağlamak için ışığı yansıtma oranları
- Siyah renk ışığı 0,05 oranında
- Koyu kırmızı renk ışığı 0,10 oranında
- Orta gri renk ışığı 0,20 oranında
- Açık kahverengi renk ışığı 0,30 oranında
- Açık gri renk ışığı 0,40 oranında
- Gök mavisi rengi ışığı 0,40 oranında
- Pembe, Açık yeşil renkleri ışığı 0,45 oranında
- Açık sarı renk ışığı 0,70 oranında
- Beyaz renk ışığı 0,80 oranında yansıtmaktadır.
Koyu renklerin kullanıldığı bir ofisi, açık renklerin hakim olduğu bir ofis ile aynı seviyede aydınlatabilmek için daha güçlü aydınlatma öğelerini tercih etmeniz gerekmektedir.
5. Psikoloji
Ofis aydınlatmalarında firma sahiplerinin özellikle dikkat etmesi gereken ir diğer ayrıntı ışığın çalışanlar üzerindeki etkisidir. Çalışma ortamında ışığın varlığı ve aydınlık bir ofis ortamının sağlanması ile çalışanlar motive olurlar ve daha verimli çalışırlar. Karanlık, buğulu bir ofis ortamında günün çoğunu masa başında oturarak geçiren çalışanların yeterli aydınlatma kaynağına sahip olmaması gerginliklere sebep olabilir ve uyku getirici bir faktör olabilir. Haliyle ofis aydınlatmaları seçimi işlerin aksamadan yürümesi ve güçlü işler çıkarmak açısından son derece önemlidir. Çalışanların performansını arttıracak ofis aydınlatmalarını seçmelisiniz.
6. Tasarruf
Ofislerde sürekli olarak aydınlatmalar açık olacağından aydınlatma öğesini seçerken LED aydınlatmalarını tercih edebilirsiniz. Led aydınlatmalar 100-150 kelvin oranında enerji tasarrufu sağlayarak hem olması gereken aydınlatmayı sağlar karanlık bir ofis ortamına mahal vermez hem de ofis giderlerinde tasarruf sağlamanıza yardımcı olur. Giderek daha iyiye ulaşan LED teknolojisi, enerji tasarruflu lambalar ve aydınlatma gereçleri ile gerek gün ışığına ve zamana göre, gerekse kullanıcı ihtiyacına göre kontrolünü sağlayan aydınlatma sistemlerine sahiptir. Halojen, fluoresan ya da kompakt fluoresan lambaların eco tipleri ve LED aydınlatma alternatifleri bulunmaktadır.