B vitamini sadece bir vitamin değildir. 8 adet vitamin karışık kompleks B vitamini olarak bilinmektedir. B vitaminin günlük alım miktarı 3mg ile 18 mg arasında değişmektedir. Bu oran kullanacağınız özel vitamine göre değişmektedir. Bu vitamin hücresel bazda çalışır ve sağlıklı bir cildin, saçların, gözlerin, karaciğerin ve sinir hücrelerinin durumunu iyileştirir. Yapılan bilimsel çalışmalar şunu gösteriyor ki, B vitamini felç riskini ve kalp hastalıklarının riskini en aza indiriyor. Bunu yapabilmesinin arkasındaki sebep ise kandaki homosistein miktarını düşürebilmesidir. Homosistein kanda ölçülebilen bir aminoasittir ve bu maddenin kanda yüksek dozda bulunması halinde kalp ve sinir hastalıklarını tetiklediği ortaya konulmuştur. B vitaminini daha fazla tüketebilmek için birinci adımdan başlayın ve vücut sağlığınızı iyileştirmeye bu adımdan başlayın.

Nasıl Daha Fazla B Vitamini Alınır?

1. Vücudunuza aldığınız B1 vitamini seviyesini artırmak için tam tahıl veya diğer tahıllı besinleri daha çok tüketmeye çalışın. B1 vitamini tiamin olarak da bilinmektedir. Bu vitamin vücudunuzdaki karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olmaktadır. Buğday tohumu yani rüşeym, bira mayası ve istiridye bu vitamin yönünden zengin besinlerdir.

2. Süt, desteklenmiş tahıllar, tam buğday, patates, balık ve barbunya tüketiminizi artırın. B2 vitamini veya bir diğer adıyla riboflavin bünyenize aldığınız besinlerin enerjiye dönüşmesine yardımcı olurlar. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretiminizi de artırır. Mantar, brokoli, Brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler ve kuşkonmaz B2 vitaminini yüksek oranda içlerinde bulunduran sebzelerdir.

3. Beslenme listenize yüksek oranda B3 vitamini (niasin) içeren yiyecekler ekleyin. Tavuk, balık, karaciğer, fasulyeler, yer fıstığı, desteklenmiş tahıllar niasin açısından tam bir besin kaynağıdırlar. B3 vitamini sindirime, besinlerin katalize edilmesine ve iyi huylu kolesterol oranınızın artmasına yardımcı olur.

4. B5 vitaminini veya diğer adıyla pantotenik asit alımınızı artırmak için dengeli bir beslenme listesi planlayın. B5 vitamini proteinlerin, yağların ve karbonhidratların parçalara ayrışmasına yardımcı olmaktadır. Beslenme listenizdeki pantotenik asit miktarını artırmak için daha fazla yumurta, tavuk, patates, avokado, portakal, mantar, domates, bezelye ve yulaf tüketiminizi artırmanız gerekmektedir.

5. Soya ürünleri, esmer pirinç, tam buğday, yulaf ezmesi, çilek, muz ve brokoli tüketmeniz B6 vitamini alım oranınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. B6 vitamini ( prioksidin ) sinir sisteminiz için vazgeçilmez bir öğedir. B6 vitamini şekerin ve proteinlerin katalize edilmesi için de yardımcı bir rol üstlenmektedir. Ek B6 vitamini kaynakları ise; yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, kavun, balık, tavuk, karpuz, rüşeym ve sakatattır.

6. B7 vitamin alımınızı artırmak için; karaciğer, balık, süt ve yumurta sarısı tüketiminizi artırmanız gerekmektedir. B7 vitamini (biotin) glikojen, amine asit ve yağların sentezlenmesine yardımcı olmaktadır. Cildinizin sağlıklı bir görünüm alması için ve doku onarımı için B7 hayati bir değere sahiptir. Yulaf, soya fasulyesi, patates, brokoli, sert kabuklu yemişler, karnabahar ve ıspanak yüksek oranda B7 vitamini içermektedir.

7. Vücudunuza B9 vitamini alım oranınızı artırmak için kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer ve turunçgilleri beslenme listenizin ayrılmaz birer parçası haline getirmelisiniz. B9 folik asit olarak da bilinmektedir ve bu madde hücre gelişimi ve onarımı için çok önemlidir. Folik asit tüketiminin normal oranlarda olması çocuklar ve yetişkinler için çok önemlidir. Bunların yanı sıra folik asit asıl olarak hamile kadınlar ve bebekleri için hayati öneme sahiptir. Ispanak, mantar, beyaz ekmek, desteklenmiş ekmekler, brokoli, fasulyeler, kuşkonmaz, kavun, pancar ve turp B9 seviyesini artırmak için çok değerli besin kaynaklarıdır.

8. B12 almak için, kümes hayvanları, balık, yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterin. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi için çok kritik bir değere sahiptir. Bu vitamin temel olarak hayvansal besinlerde bulunur bu nedenle vejetaryen ve vegan bireyler B12 vitamin alımını dengelemek için takviye ürünlere yönelebilirler. Bunların dışında B12 içeren besinler ise şunlardır ; desteklenmiş tahıl ürünleri, deniz mahsulleri, süt ve yoğurt.

İpuçları

Birçok insan normal beslenme alışkanlıkları ile tavsiye edilen miktarda B12 miktarını alabilirler. Normal beslenme düzeniniz vasıtasıyla B12 alımını gerçekleştiremiyorsanız ek destekleyici ürünlere yönelmekte hiçbir sakınca görmemelisiniz.

İşlenmiş gıdalar, beyaz şeker, çay, kahve ve alkol vücudunuzdaki B vitamini seviyesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bünyenizdeki B12 seviyesini artırmaya çalışıyorsanız bahsettiğimiz bu ürünlerden kaçınmaya özen göstermelisiniz.

Uyarılar

B vitamini desteği almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.