Bir araca sahip olmak çeşitli sorumlulukları da beraberinde getirir. Bir aracın en can alıcı gereçleriden ve olmazsa olmazlarından biri de lastiklerdir. Aracınızı satın aldıktan bir süre sonra, sürekli yerle temas etmesinden dolayı lastikleriniz ilk ömürlerini tamamlarlar. İlk ömürlerini tamamlayan lastikleriniz için yapılması gereken ilk şey lastiği değiştirmek olmamalıdır. Bu hem pahalı hem de baş edilemeyecek bir tercih olacaktır. İlk ömrünü tamamlayan zedelenmiş lastikler için yapılması gereken lastik kaplama işlemidir. Lastik kaplama işlemiyle lastiğiniz yenilenir ve güvenilir sürüş yapmanıza olanak sağlar.
Adım Adım Lastik Kaplama
- ** Kontrol.** Uzman bir teknisyen aracılığıyla titizce kontrolden geçen lastiğin kaplama olup olmayacağı belirlenir. Daha sonra raspalama yani lastik karkasına zarar vermeden ve lastiğin karakas balansı alınarak bir yuvarlaklığa kavuşturulur. Yüksek hassasiyete sahip bu raspalama işlemi sayesinde lastik daha iyi bir yol performansı ve sürüş konforu verecektir.
- Kauçuk Çekme İşlemi. Öncelikle kontrolden geçirilen lastik, lastik karkasına zarar vermeden ve karkas balansı alınarak rapslanır. Temizlik işlemi biten lastik kauçuk çekmeye uygun hale gelir. Rulo halinde bulunan avon sırtı, sırt geçirme makinasından lazer hassasiyeti ile birlikte, avon yapıştırma kauçuğu eklenerek takılmalıdır. İlaçlama işlemi tamamlanan lastiğe kesilmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı özel kauçuk ile sıkıştırılarak kaplanmaya hazır hale gelir.
- Pişirme İşlemi. Yeni sırt geçirilen lastik, düşük ısıda ve uygun basınçta pişirilerek lastik kaplama işlemi gerçekleştirilir. Lastik kaplama bu şekilde tamamlanırken, araca takılmadan evvelden son bir kere denenmeli ve kaplamanın atmaması için bir takım denemelerden geçirilmektedir.
- Son Kontrol. Atma, sarsma gibi sıkı kontrollerden geçirilen lastik araç altına takılmaya hazırdır. Lastik kaplama işlemi yerinde kontrol edilmeli ve emniyetli bir şekilde kullanılmaya hazır olduğundan emin olunmalıdır.