Güzel bir gülümsemeye sahip olmak ve diş ağrısından uzak bir hayat sürmek istiyorsanız, dişlerinize iyi bakmanız gerekmektedir. Bu çok da zor bir şey değildir ancak ağız hijyeni, sağlıklı – dengeli beslenme
Ağız ve Diş Hijyeni Sağlama
**1.Günde 2 kez dişlerinizi fırçalayın. **Dişleri fırçalama işlemi çok önemlidir; bu adım kesinlikle atlanmamalıdır ve aceleye getirilmeden yapılmalıdır. Dişlerinizi fırçaladığınızda en azından 2 dakika devam etmeye özen göstermelisiniz. Bu süre, her bir dişinizi rahatlıkla temizlemeniz için yeterli bir süredir.
- Diş fırçanız eskidiğinden yenisiyle değiştirin. Yaklaşık 3 ay sonra fırçanızın kılları eğilir ve iyi bir temizlik sağlamaz. Eskimiş bu kıllar sertleşeceği için damağınıza ve diş etlerinize de zarar verip diş eti kanamalarına sebep olacaktır. Yeni bir dış fırçası, dişlerinize zarar vermeden dişlerinizi temizleyecektir.
- Eğer elektronik diş fırçası kullanıyorsanız, başlığı yine 3 ayda bir değiştirilmelidir.
- Çocuklar mümkün olduğunca erken yaşta diş fırçalamayı öğrenmeli ve bu alışkanlığı devam ettirmelidir. Süt dişleri, çürümeye daha yatkındır ancak çocuklarınız diş fırçalamayı öğrendiği ve bunu devam ettirdiği zaman süt dişlerini ve sonrasında çıkan kalıcı dişlerini çürümeden kurtaracaktır.
- Öğle yemeği sonrası hızlı bir fırçalama için, işe ya da okula giderken diş fırçanızı yanınızda götürebilirsiniz. Bu fırçalama işlemi, yemek kalıntılarının dişinizde kalmasını engelleyecek ve size ferah bir nefes verecektir. Ancak dişlerinizi yemekten hemen sonra fırçalamayın. En az yarım saat geçene kadar bekleyin. Yemek yediğiniz zaman, ağzınızda sindirime yardımcı bazı kimyasal salgılar oluşur ve bu salgılar fırçalama işlemiyle birlikte dişinizde aşınmaya sebep olabilir.
**2.Florürlü bir diş macunu kullanın. **Florür önemlidir çünkü diş minesini kuvvetlendirir. Dişlerinizi çürümelere karşı korur. 1350 ppm ile 1550 ppm arası florür içeren diş macunlarını kullanabilirsiniz. Çocuklar diş fırçalarken, diş macununu yutmadıklarından emin olunması adına bir yetişkin gözetiminde olmalıdırlar. 2-6 yaş arası çocuklar, bezelye büyüklüğündeki bir parça diş macununu fırçanın üzerine sıkarak dişlerini fırçalamalıdır.
- Çocuklar için olan diş macunları genellikle yeteri kadar florür içermeyebilir ancak florür çürümeye karşı gerekli bir maddedir. Bu yüzden çocuklar en azından 1000 ppm florür içeren bir diş macunu kullanmalıdır.
- Fırçanıza sıktığınız diş macununu az miktarda su ile ıslatarak dişlerinizin tüm yüzeylerini fırçalayın. Fırçalama işlemi bittikten sonra yutmak yerine tükürün.
**3.Her gün diş ipi kullanın. **Diş ipi yemek kalıntılarını, plak ve bakterileri yok eder. İlk kez diş ipi kullandığınızda diş etleriniz biraz kanayabilir ancak birkaç gün içinde dişleriniz buna alışacak ve kanama daha fazla olmayacaktır.
- Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi ile temizlemeniz daha iyi olacaktır. Diş ipi, dişinizin üzerindeki kalıntıları kazıyarak diş macununun dişinize daha iyi ulaşmasına yardımcı olur. Bu da florürün dişinize daha iyi etki etmesi ve diş minesini güçlendirmesi demektir.
- 45-50 cm civarı bir diş ipi kullanın. İki elinizin de işaret parmağına ipi dolayın ve yavaşça dişlerinizin arasında kaydırın. Dişinizin etrafını sarar gibi, ipi dişinizin üzerinde yukarı aşağı hareket ettirin. Bu sayede sadece dişlerinizin arasını değil, diş minesini de temizlemiş oluyorsunuz. Diş etine yakın yerlerde ipi çok bastırmayın. Acımayabilir ancak kanamaya neden olabilir.
- Bazı insanlar, diş ipi kullanmayı beceremediğini düşünmektedir ya da bunun çok zahmetli olduğuna inanmaktadır. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız ara yüz fırçası kullanabilirsiniz. Bu küçük fırça, ip ile uğraşmadan dişlerinizi arasını ve yüzeyini temizlemenize olanak sağlıyor.
**4.Gargara yapın. **Gargara bakterileri öldürür ve kötü nefesi kontrol altında tutarak size ferah bir nefes sağlar. Eczanelerde satılan gargaralardan alabilirsiniz ya da kendiniz evde tuzlu çözelti hazırlayıp onu kullanabilirsiniz. Ağzınızı gargara ya da hazırladığınız çözelti ile en az 2 dakika boyunca çalkalayın.
- Bir bardak suyun içinde yarım çay kaşığı tuzu eritin. Eğer ılık su kullanır ve karıştırırsanız şeker daha çabuk çözünecektir.
- Eczaneden hazır gargara alacaksanız içindekileri kontrol etmenizde yarar var. Bazıları anti bakteriyel maddeler ya da florür içerebilir. Tatları keskin olabilir. Kullanabileceğiniz bir gargara almalısınız.
- Gargara yapsanız bile diş fırçalamaya ihtiyacınız var.
- Gargaraya biraz su ekleyerek de kullanabilirsiniz.
**5.Dilinizi temizleyin. **Bunu bir dil temizleyici ile yapabilirsiniz. Pek çok diş fırçası, kılların tam arkasında bu dil temizleyici kısma sahiptir. Çok ihtiyaç duyarsanız, dilinizi diş fırçanızla da temizleyebilirsiniz. Bu işlem, dilinizdeki yemek kalıntılarını ve bakterileri temizleyecektir.
- Bu işlemi dilinizin arkasından ön kısma doğru gerçekleştirin.
- İşlemin sonunda ağzınızı suyla çalkalayın ve tükürün. Eğer yutarsanız, dilinizden temizlediğiniz bakterileri yutmuş olursunuz.
**6.Sigara içmeyin. **Sigara içmek dudak kanseri ve diş eti hastalıkları riskini artırır. Temiz bir nefese sahip olmanızı önler ve dişlerinizden leke oluşumuna sebep olur. Ayrıca tükürük salgılanmasını azaltır ki bu da bakterilerin çoğalması demektir. Eğer sigara kullanıyorsanız mümkün olduğunca çabuk bırakmak, ağız sağlığınız için iyi olacaktır.
- Sigara bırakma grupları
- İlaç tedavisi ya da nikotin yerine koyma gibi tıbbi yardımlar