Hiper aktif çocuklar genel olarak yerlerinde duramaz ve sürekli hareket halinde olurlar. Bunun yanı sıra konsantre olmakta güçlük çeker ve bir yerde uzun süre oturma gibi bir alışkanlıkları bulunmamaktadır. Hiper aktif olan çocukların dikkat bozukluğu rahatsızlığına maruz kalmaları gibi bir kural bulunmamaktadır. Sadece bazı hiper aktif çocuklarda dikkat bozukluğu ve odaklanamama gibi problemler ile karşı karşıya kalınabilir. Konu hakkında en çok tavsiye edilen yöntemlerden biri meditasyondur. Fakat bunun yerine beslenme alışkanlıklarında düzenleme yapılabilir. Günlük rutinlerinizi çocuğunuza göre değiştirerek onun sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Sakin ve Dingin Bir Ortam Oluşturmaya Çalışın
- Sadece çocuğunuzun girmesine izin verilen sakin bir ortam oluşturun. Odanın içerisinde bir köşeyi küçük bir alanı sadece çocuğunuza özel olan bir alan yaratmaya çalışın. Bu alanın sadece çocuğunuza özel olmasına büyük bir önem vermeniz gerekmektedir. Çocuğunuzu rahat hissettirecek materyaller, oyuncaklar, oyuncak ayılar, kitaplar bu köşede yer alabilir. Çocuğunuz zor bir an ile mücadele ederken bu köşe onun düşünme ve hoş bir biçimde rahatlama köşesi olarak kullanılmalıdır. Çocuklarınızı bu köşeye asla cezalandırmak için götürmemelisiniz.
- Dinginleştirici müzikler çalın. Evinizde müzik dinleme gibi bir alışkanlığınız varsa bu müzikleri dinginleştirici olan parçalar arasından seçmeniz gerekmektedir. Pop müzik ve rock müzik gibi türler çocuğu sakinleştirmekten ziyade çocuğunuzun daha heyecanlı hissetmesine neden olabilir. Çocuğunuzun hiperaktivitesinin tetiklememek için yüksek ses ile müzik dinlememeniz gerekmektedir. Ses seviyelerinde meydana gelen değişimler onun daha gergin hissetmesine sebebiyet verebilmektedir
- Çocuğunuzun televizyon izleme, bilgisayar oyunları oynama saatlerini kısıtlamanız ve en aza indirmeniz gerekmektedir. Çocukların video oyunları oynaması, televizyon izlemeleri ve bilgisayar ile internete bağlanmaları belirli sınırlar içerisinde olmalıdır. Bu aktiviteler de görüntüler çok hızlı bir biçimde geçiş yapar, renkler çok parlaktır, sesler ise çok yüksektir. Tam da bu nedenlerden dolayı çocuğunuzu daha da gergin ve heyecanlı hale getirebilir. Bu aktiviteleri ya en az seviyeye indirmelisiniz ya da tam manası ile çocuğunuza yasaklamalısınız.
- Çocuğunuza masaj yapın. Hiper aktiviteden muzdarip olan çocuklar genellikle masaja ve dokunma vasıtası ile yapılan terapilere olumlu yanıt verirler. Çocuğunuzun sırtına, kollarına, ayaklarına ve son olarak da ellerine nazik hareketler ile masaj yapmaya başlayın. Masaj sırasında hem anne-baba-çocuk ilişkiniz olumlu bir yönde işlemeye başlar hem de çocuğunuzun vücudunda endorfin salgılanmasına sebebiyet vererek onun sakinleşmesini sağlarsınız.
- Konuşurken ses tonunuzun çok yüksek olmadığından emin olmalısınız. Çocuğunuz ile konuşurken sesinizi yüksek tonda kullanmak ve bağırmak yerine mutlak suret ile daha kısık ve sakinleştirici bir ses tonunu kullanmayı tercih etmelisiniz. Çocuğunuzun sizi duymak için bir çaba sarf etmesi hiper aktivitenin hafiflemesini de sağlar. Bu krizlerin daha az hasar ile atlatılmasını sağlamaktadır.
- Çocuğunuzun çevresinde bağıran ve yaramazlık yapan kalabalık bir çocuk grubu varsa bu durum sizin çocuğunuzun hiperaktivitesinin tetiklenmesine neden olur. en kısa sürede onu bu durumdan kurtarın ve sakin bir ortama yerleştirin. Ancak bu şekilde çocuğunuz sakinleşebilir.