Evde uygulanan gebelik testleri kadınların idrarında bulunan hCG derecesine göre sonucu ortaya koymaktadır. Hamilelik hormonu olarak bilinen hCG sadece kadınların vücudunda bulunmaktadır. Bütün eczanelerde evde uygulanabilir bir hamilelik testi bulabilir ve satın alabilirsiniz. Doğru bir uygulama gerçekleştirmek için yazımızda belirtilen adımları düzgün bir biçimde uygulamalısınız.

Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Hazırsanız başlayalım. Test çubuğunun üzerine idrarınızı yapmaya başlayın veya idrarınızı yaptığınız plastik kabın içerisine test çubuğunun ilgili kısmını batırmalısınız. Bu noktada testi uygulamadan hemen önce idrarı yapmış olmanıza özen göstermeniz gerekmektedir.

Eğer direkt olarak çubuğun üzerine idrarınızı yapmayı tercih ediyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Bazı testlerde idrarı yapma süresi için belirli bir zaman verilmektedir. Bu zaman bazen 5 dakika bazen de çok daha kısıtlı olmaktadır. Bu nedenle çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

İdrarınızı yaparken belirtilen bölüme denk geldiğinden tam manası ile emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sonuç elde edemezsiniz.

Plastik bir bardak yardımı ile testi uygulamak istiyorsanız damlalık yardımı ile idrarı gerekli kısma damlatabilirsiniz. Bazı test türlerinde idrarın spesifik bir alana denk gelmesi istenmektedir. Bu gibi durumlarda damlalık kullanmak daha akıllıca olacaktır. Baz testlerde ise idrarı kendiliğinden emme özelliği olan bir yapı kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda damlalık kullanma zorunluluğu ortadan kalkar.İdrarı ilgili bölüme temas ettirdikten sonra talimatlarda belirtilen süre kadar beklemeniz gerekmektedir.

Belirtilen süre kadar beklemeye başlayın. Testi uyguladıktan sonra testin zarar görmeyeceği düz bir zemine yerleştirin. Bekleme zamanı genel olara 1-5 dakika arasında değişim göstermektedir. Fakat bazı testlerin doğru sonucu verebilmesi için 10 dakikaya kadar beklemeniz gerekebilmektedir. Testin kullanma kılavuzunu okuyarak ne kadar süre beklemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Belirtilen süre boyunca testin başında beklememelisiniz. Gergin olduğunuz için zaman size geçmiyor gibi gelir ve daha da gerilebilirsiniz. Dikkatinizi dağıtacak farklı aktiviteler ile uğraşmayı deneyebilirsiniz.

**Bazı testler sayaç gibi bir sistem de içermektedir. **Bu sistem testin işlediğini ve sonucun ne zaman sonuçlanacağını kullanıcılara bildirmektedir. Bu sisteme sahip olan testlerde süre işlemeye başlamazsa uygulama sırasında bir hata yaptığınız da açığa çıkacaktır.

Sonuçları kontrol edin. Belirtilen zaman geçtikten sonra yapmanız gereken şey sonuçları değerlendirmek olmaktadır. Olumlu ya da olumsuz olan sonuçları belirten işaretler kullanma kılavuzunda net bir biçimde belirtilmektedir. Bu neden ile eğer işaretlerin ne manaya geldiğini bilmiyorsanız dikkatli bir biçimde kullanma kılavuzunu okumalısınız. Bazı testler direkt olarak hamilesiniz ya da hamile değilsiniz diye uyarı verirken bazı testler de – ve + işaretleri ile durumu açıklığa kavuşturmaktadır. Bir diğer taraftan renk kodlu olan bazı testler de bulunmaktadır.

Bazı zamanlarda hamilelik testlerinde pozitif işareti çok hafif bir biçimde belirmektedir. Unutmamalısınız ki hCG hormonu her dönemde üretilmemektedir. Hafif bir sinyal biçiminde olması hamile olmadığınız manasına gelmemektedir. Testlerin yanılma oranının çok düşük olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Sonuç olumlu ise; doktorunuzdan randevu alarak hamileliğinizin doğrulamasını kan testi vasıtası ile yaptırabilirsiniz.

Sonuç negatif ise; bir diğer haftaya kadar bekleyin ve o sürede hala adet görmediyseniz testi yeniden uygulayın. Yanlış negatif sonuçların çok yaygın olduğunun altını çizmeliyiz. Bu da hamilelik testlerinin neden iki adet deneme çubuğu ile geldiğini açıklamaktadır. Tekrar test uyguladığınızda yeniden negatif sonuç alırsanız doktorunuza görünmeli ve adet döngünüzün gecikmesine neden olan sebebi öğrenmelisiniz.