Tekstil ürünleriyle ev dekorasyon parçalarının vazgeçilmez bütünleyicisi olan düğmeler, farklı tarz ve fonksiyonlarla karşımıza çıkıyor. Özellikle elbise, ceket, pantolon ve kazaklarda tercih edilen düğmeler hem estetik hem de kullanışlı formlarda ürünlere sahip olmamızı sağlıyor. Uzun seneler kullandığımız parçalarda olduğu gibi kısa zaman önce aldığımız giysilerde de ipin gevşemesi veya bir yere takılması sonucu kopan düğmeler çeşitli yollarla tekrar eski haline dönüşebilir. Birçoğumuzun evinde bulunan bir dikiş-nakış takımı ile kolaylıkla çözebileceğimiz bu problem için nasıl bir yol izlememiz ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini sıraladık.
Basit bir şekilde düğme dikimi
- Pantolon veya eteğinizin fermuarını yukarıya çekip iyice düzeltin.
- İliğin en uç noktasına kumaş kalemi ile bir işaret koyun.
- İpin kalınlığına uygun seçtiğiniz bir iğneye ipi geçirin ve ucuna bir iki düğüm atın.
- İğneyi kumaş üzerinde işaretlediğiniz noktaya geçirin ve ucuna kadar çekin.
- İpin sağlamlığından emin olduktan sonra iğneyi düğmeye geçirin ve aşağıdan yukarıya doğru çekerek dikin ve aynı işlemi 5-6 kez tekrarlayın.
- Eğer düğmeniz iki delikli ise kumaşın alt kısmından başlayarak geçin ve daha sonra kumaşın altından düğmenin üstüne doğru dikmeye devam edin.
- Eğer düğmeniz dört delikli ise zevkinize göre paralel veya çapraz dikim yapabilirsiniz. Yine 5-6 kez işlemi tekrarlayıp sağlamlığından emin olduktan sonra son düğümü atın.
- Yanlardan çıkan ve çirkin görünüme sebep olan ip parçalarını makas ile temizleyin.
İpuçları:
Düğmenin iliğe tam denk geldiğinden emin olmadan düğmeyi kumaşa sabitlemeyin.
Kumaşta ilikledikten sonra potluk oluşmasını engellemek için düğmeyi kumaşa sıkıca dikmeye özen gösterin.
Yine potluk oluşmasına engel olmak için dikiş yaparken düğme ile kumaş arasına toplu iğne veya kibrit çöpü sıkıştırın.
Kolaylıkla iliklenen bir düğmeye sahip olmak için dikim işleminden sonra iğneyi kumaşla düğme arasından çıkararak 3-4 kez etrafında çevirin.