Diş apsesi, genellikle tedavi edilmemiş diş çürüğü, diş eti çekilmesi ya da diş hasarından kaynaklanan diş enfeksiyonudur. Sonucu, diş kaybını önlemek için acil tıbbi tedavi gereken, iltihap dolu ve sık sık ağrı yapan bir enfeksiyondur ; enfeksiyon etrafındaki dişlere ve yüz kemiklerine bile yayılabilir. Eğer dişçi randevusu için bir ya da iki gün beklemek zorundaysanız, bu arada beklerken apseden kaynaklı sızıyı hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz tedaviler vardır.
Tıbbi Tedaviyi Beklemek
1.Eğer diş apsesinden şüpheleniyorsanız, ilk yapmanız gereken hemen dişçinizden randevu almak olmalıdır. Diş apsesinin belirtileri; ateş, çiğnerken ağrı, ağızda kötü tat, geçmek bilmeyen zor soluk, şişmiş boyun bezeleri, kızarıklık, şişmiş diş eti, diş solması, alt ve üst çenenin şişmesi ya da diş eti yanında açık ve iltihap dolu bir yara oluşmasıdır.
Bir diş apsesi muhakkak ağrı yapacaktır diye bir şey yoktur; birçok diş enfeksiyonu sonunda diş etini diş kökünün içinden tahrip edecektir, bu noktada diş his kaybı yaşayacaktır. Bu demek değildir ki şimdi iyisiniz! Enfeksiyon hala etkin ve tedavi edilmezse, sonrasında ciddi hasara neden olacaktır.
2.Ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayın. Rahatsız edici apseden parçacıkları uzak tutmak için yemekten sonra bu yöntemi uygulayınız. Bu yöntem apse ağrısında geçici bir rahatlama verir.
Bir çay kaşığı tuz(5g) ile bir su bardağı ılık suyu (250ml) karıştırınız ve ağzınızın içinde çalkalayınız, sonra tükürünüz ve tekrar ediniz.
Unutmayınız ki tuzlu suyu çalkalamak diş apsesine bir çare değildir. Mutlaka dişçiye gitmelisiniz.
3.Ağrı ve ateşinizi kontrol altına almak için reçetesiz ilaçlar alın. Randevunuzu beklerken; parasetamol, naproksel, ibuprofen gibi ilaçların apse tedavisinde kullanılması diş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Tamamen diş ağrınızı yatıştırmasa da sadece eczacınız tarafından yönlendirilmiş ilaç tedavisini uygulayınız.
Aklınızda bulunsun ki, bu tarz ilaçlar, ayrıca ateş düşürücü ve enfeksiyona neden olan ateşi gizleyebilir. Bu tarz ilaçları kullandığınızda, enfeksiyonu kötüleştiğini gösteren diğer belirtilere dikkat ediniz.
4.Ciddi belirtiler ortaya çıktığında acil tıbbi tedaviye yönlenin. Diş enfeksiyonu hızlı bir şekilde yayıldığında, sadece diğer dişlerinizi değil bütün vücudunuzu etkilemesi mümkündür. Eğer bu belirtilerden bir tanesi başınıza daha önce geldiyse hemen acil servise gidiniz; çenede ya da yüzde apse şişkinliği gözle görülür bir şekilde arttığında, reçetesiz ilaçlı tedaviye cevap vermeyen yüz boyunca ya da boyundan aşağıya yayılan bir şişlik, ciltte solgunluk, ateş, titreme, bulantı, kusma, artan ya da dayanılmaz bir ağrı görüldüğünde.