Akıllı Telefonlar
Cep telefonları akıllandıkça hayatımızda kullanmış olduğumuz alanların sayısı da sürekli artıyor. Örneğin; eskiden sadece sms göndermek ya da konuşmak için kullandığımız cep telefonları artık internette gezinmek, sosyal paylaşım sitelerinde dolaşmak, fotoğraf çekmek, görüntülü konuşmak, oyun oynamak, gps özelliği ile adres bulmak, spor yaparken vücudumuz ait verileri kayıt altına almak vs. gibi saymakla bitmeyecek kadar çok alanda kullanılmaktadır. Durum böyle olunca da pek çok firma bu pazarın büyüklüğünü görüp sürekli donanım ve yazılım açısından güncellenen telefonlar üretmektedirler. Bizde burada akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken konularda fikirlerimizi belirtelim dedik.
İlk olarak telefon bütçemizi belirlemekte fayda var. Sonuç olarak 300 TL den 5000 TL’ye kadar her işletim sisteminden ve markadan akıllı telefon piyasada bulunmaktadır. Ancak piyasa da Apple’ın kullanmakta olduğu IOS işletim sistemini kullanan, başını Samsung, Sony ve LG gibi devlerin çekmekte olduğu Android işletim sistemini kullanan ve Nokia firmasını satın aldıktan sonra bu alanda daha büyük yatırımlar yapması beklenen Microsoft’a ait Lumia marka telefonlar bulunmaktadır.
Ayrıca Bakınız: 2014 Yılında Sonlandırılan 8 Teknolojik Ürün ; Malesef Türk Girişimci Orkut’da Bunlara Dahil.
Akıllı telefon nasıl satın alınır? Cep telefonu nasıl alınır?
İşletim Sistemi: androis-ios-windows
Bizim burada kullanacağımız işletim sistemine karar vermemiz önemlidir. IOS işletim sistemi diğer iki ana işletim sistemine göre daha stabil bir sistem olmasına ve uygulama kaynağı açısında da son derece gelişmiş olmasına rağmen sadece Apple firmasının kullanmasından dolayı diğer işletim sistemlerinden ayrılmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak 2 model yayınlanmakta ve düzenli olarak güncellemeler verilmektedir. Ancak fiyat konusunda burada inceleyeceğimiz diğer akıllı telefonlara göre neredeyse sabit fiyat aralığı ( yaklaşık 1800-2600 TL ) olmasından dolayı pahalı bir tercih olacaktır. Ancak kullanıcıya sunmuş olduğu kolaylıklar ve malzeme kalitesinden dolayı tercih edilebilir bir seçenektir.
Biz burada esas olarak geniş fiyat ve model seçeneklerinden dolayı Android tabanlı işletim sistemi kullanan telefonları inceleyeceğiz.
Akıllı telefonlar da performans bazlı kullanım açısından bakacak olursak tercihimizin işlemcisi önemli olacaktır.
İşlemci: qualcomm-snapdragon
Birçok büyük firma Qualcomm firmasına ait işlemcileri kullanmaktadır. Ayrıca Nvidia ve İntel’ de bu alanda önemli üreticiler olmakla beraber çinli MediaTek, Rockwell gibi firmalar da bu alanda üretim yapmaktadır. Bizim için bu işlemci üreticilerden en kullanışlı olanları Qualcomm firmasının üretmiş olduklarıdır. Gerek çok tercih edilmesi gerek her fiyat seçeneğine uygun modellerde bulunabilirliği açısından uygun bir tercih olacaktır. Örnek vermek gerekirse Snapdragon 800 serisi ile başlayan 801, 805 ve en son 64 Bit olarak görünen 8 çekirdekli snapdragon 810 işlemciler şuan için bütün uygulama ve oyunlarda yüksek performans vermektedir. Daha düşük bütçe açısından baktığımızda snapdragon 400,410,600 gibi alternatifler de mevcuttur. Burada İntel ve MediaTek firmasının ürettiği işlemciler de alternatif olarak düşünülebilir ancak en çok kullanılan ve tercih edilen işlemci olarak biz Qualcomm firmasının ürünlerini öneriyoruz.Burada Nvidia firmasına değinmeyeceğiz çünkü ülkemizde pek seçenek bulunmuyor.
Akıllı Telefon Benchmark Aracı: antutu
İkinci olarak RAM miktarı önemlidir. İyi performans almak istiyorsak 2gb alt sınır olmasında fayda vardır. Android işletim sisteminde her ne kadar uygulamaların kullanmış olduğu RAM miktarı azaltılmaya çalışılsa da görüntü kalitesi arttığından dolayı bu miktar da artmaktadır. Grafik demişken yine performans odaklı baktığımız için en azından Adreno 320, 330 Grafik işlemcisi ile gelen bir cihaza yönelmeliyiz.
Üçüncü olarak da akıllı telefon batarya konusu. Burada biz batarya ve kullanılan ekran konusunu beraber inceleyeceğiz. 5 inc ve üstü cihazlarda 2500 mah ve üstü batarya bulunması önemli ancak yine performans odaklı baktığımız için 3000mah olması çıkarımıza olacaktır.Ayrıca batarya boyutuyla beraber kullanılan panelin türü de önemlidir.5inc ve üstü için 1080p bir panelin fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyoruz. QHD ya 4K gibi çok yüksek çözünürlüklü ekranlar hem çok fazla batarya tüketir hemde çok fazla ısınarak işlemcimizin performansını azaltır bu yüzden 1080p önermekteyiz.
**Dördüncü olarak ise hafıza miktarı. **Burada almak istediğimiz cihazda bulunan dahili hafıza miktarı önemli.Şayet eğer sd-card takılabilen bir cihaz alıyorsak 16 gb bizim için yeterli olabilir.Ancak 16gb ve sd kart takılmayan bir cihaz aldıysak bu riaz bizi zorlayabilir.Çünkü zaten yaklaşık 4-5 gb android işletim sistemi için ayrılacağından bize yaklaşık 9-11 gb arası bir kapasite kalacaktır.Üreticiler her ne kadar bunu bulut depola ile aşacağımızı söylese de bulut depolama için yüksek hızlı sürekli internet bağlantısı gerektiğinden kullanışlı bir seçim olarak görünmüyor.
Akıllı Telefon Tercihinizi Yapın
Son dikkat etmememiz gereken ise almış olduğumuz marka/modelin ne kadar süre güncel yazılım desteğine sahip olacağıdır. Büyük firmalar neredeyse sadece amiral sınıfı dedikleri cihazlara güncelleme desteği vermektedir.Bu da maksimum 3 yıl oluyor.Her ne kadar cyanogenmod, aokp gibi başka alternatifler olsa da biz şuan bunları değerlendirmiyoruz.
Marka olarak ise ayrı ayrı değerlendirdik. Performans odaklı cihazların zaten aynı donanımlarla geldiği hemen hemen çok az farklılıklar içerdiği görülüyor. Samsung Note ve S serisi, Sony Z serisi, LG G serisi, HTC One M serisi zaten yüksek donanım ile gelmektedir. Burada malzeme kalitesi ve servis ağına göre fiyat değişiyor. Fiyat performans odaklı bakıldığında en iyi tercihler şöyle; LG ve Google’nin önceden LG, gelecekte ise Motorola’ya ürettireceği Nexus model cihazlar diğer markalara göre daha uygun görünmektedir. Malzeme kalitesi açısından ise Sony ve HTC rakiplerine göre bir tık önde görünüyor. Yeni yeni piyasaya giren Huawei, Xaomi, ZTE gibi çin kökenli firmalar gün geçtikçe çok iyi cihazlar üretmektedir. Ülkemize de yeni yeni giriş yapmaktadırlar. Bu markaların ne kadar tutulacağı fiyatlarının ne olacağına bağlıdır. Zaten hali hazırda çok yüksek donanımlı cihazları mevcuttur.