Mutfak dolapları zaman içerisinde aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalırlar. Yağ, yemek artıkları ve toz zerrecikleri dolapların üzerinde birikerek çıkarması zor lekeler meydana getirebilirler. Bu nedenle mutfak dolaplarını büyük bir sıklıkla temizlemek en akıllıca yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. İtinalı bir temizliğe ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda karbonat ile muhteşem doğal bir temizleyici elde edebilirsiniz. Karbonat kirlerin çıkmasını sağlarken ahşap dolaplarınızın aşınmasının da önüne geçmektedir. Temizleme işlemini tamamladıktan sonra ahşap dolaplarınızı parlatarak son rötuşu da tamamlayabilirsiniz.
Ahşap Mutfak Dolapları için Günlük Bakım
1. Sirkeli solüsyon hazırlayın. 1 bardak sirkeyi bir bardak suyun içerisine karıştırın. Bu orta bazlı solüsyon ahşap dolaplarınızın günlük olarak temizlenmesi için en ideal içeriklerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu solüsyon dolaplarınızın zarar görmesini net olarak engellerken bir yandan da temiz bir görüntüye kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
- Sirke ile temizlik yapmaktan hoşlanmıyorsanız bunun yerine sabun kullanarak da sizin için hoş bir solüsyon ortaya koyabilirsiniz. 1 çay kaşığı bulaşık deterjanını bir su bardağı su ile karıştırın ve solüsyonunuz kullanıma hazır olsun.
- Hiçbir solüsyonu mutfak dolabınızın üzerinde sert bir biçimde kullanmayın. Bu sert uygulama sonucunda dolaplarınızda aşınmalar ve renk kayıpları meydana gelebilmektedir.
2. Yemek pişirdikten sonra ahşap dolaplarının dış yüzeyini düzenli olarak temizleyin. Her yemek yapma işleminden sonra yemek parçacıkları ve yağ parçaları dolaplarınız üzerinde birikebilir ve sizin için hoş olmayan bir görünüm ortaya çıkarabilirler. Yemek yapma işleminden sonra dolaplarınızı hafifçe silmek bile ilerleyen zamanlarda onların daha temiz ve düzenli bir görüme sahip olmalarını tetiklemektedir. Bir temizleme bezini sirke solüsyonunuza batırın ve dolabınızı bütün ayrıntıları ile silmeye başlayın.
- Dolaplarınızın temizliğini yaptıktan sonra ıslak bırakmamalısınız. Nemli kalmak dolabınızın dış yüzeyinin kabarmasına sebebiyet verebilmektedir.
- Sirke kokusunun kalıcı olacağından endişe etmeyin çok kısa bir süre içerisinde ortadan kaybolacaktır.
3. Ahşap dolaplarınızı temiz bir bez parçası ile kurulayın. Unutmayın ki nem ahşap dolapların kısa bir süre içerisinde kabarmasına sebebiyet verecektir. Bütün nemli dokunun ortadan kalkması için temiz bir bez yardımı ile dolabınızı yeniden silmeye odaklanın.
4. Dolabınızın iç kısmını düzenli olarak temizleyin. Baharatları ve diğer besin öğelerini sakladığınız dolaplar kısa bir süre içerisinde burada sakladığınız materyallerin kırıntıları ile dolabilirler. Bu nedenle birkaç haftada bir dolaplarınızın iç kısımlarını temizlemelisiniz. Dolabınızın içinde bulunan bütün eşyaları çıkartın ve sirkeli solüsyon ile ıslatılmış bez yardımıyla dolabınızı temizlemeye başlayın. Bu esnada sirkeli solüsyon yerine sabunlu solüsyon da kullanabilme şansınız bulunmaktadır. Ardından dolabınızı temiz bir bez yardımı ile kurulayın ve eşyalarınızı dolabınızın içerisine yerleştirin.
- Sürekli olarak her yana saçılmış baharatlar ile mücadele etmek zorunda kalıyorsanız güzel birer baharat koruyucu satın alarak bu dertten kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsini. Metal ya da cam kavanozlar bu alanda sizin için çok kullanışlı olacaktır. Bu kaplar besinlerin böceklerden korunmasını sağlarken bir yandan da etrafa saçılmalarını engellemiş olur.
- Dolabınızın ayrıca bir kaplama yüzeyi bulunuyorsa bu kaplama yüzeyi sayesinde temizliğinizi çok daha kolay bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Plastikten yapılmış olan kaplamaları tercih etmelisiniz. Bu sayede dolabınızın içerisini temizlemek istediğiniz zaman kaplamayı çıkarıp yıkamak ve yerine yeniden yerleştirmek yeterli işlem adımları olacaktır.
5. Ahşap mutfak dolaplarını düzenli olarak tozlarını alın. Orta dereceli tozlanmalar için hem yumuşak hem de kuru bir bez kullanın. Bu bez yardımı ile dolabınızın hem içini hem de dışını dikkatlice temizleyin. Özellikle ahşap dolapların dış yüzeylerinin düzenli olarak tozlarının alınması çok önemlidir. Ocaktan sıçrayan yemek parçaları ve yağ partikülleri nedeni ile dolapların dış yüzeyleri çok daha hızlı bir biçimde kirlenmektedir. Yağ ve yemek lekelerinin dolapların dış yüzeylerinin temizlenmesini zorlaştırdığının da altını çizmek gerekmektedir.
Ahşap Mutfak Dolapları için Derinlemesine Temizlik
1. Ahşap dolaplarda kullanılan sabunlu temizleme materyallerinden satın alın. Bu ürünler ahşap dolapların dış yüzeyindeki yağ birikintilerini dolaba zarar vermeden çıkartmak için dizayn edilmiştir. Bu temizleme materyalleri sirkeli solüsyondan ve sabun bazlı solüsyonlardan çok daha etkili bir biçimde iş görmektedir. Derinlemesine bir temizlik yapmak istediğiniz zamanlarda mutlak suret ile bu deterjanlardan kullanmanız gerekmektedir. Dolabınızın yüzeyinin net bir biçimde temizlenmesi için gerekli olan deterjan türü bu sabunlu yağ temizleme materyalleridir.
2. Çok kuvvetli olmayan bir leke üzerinde deterjanınızı deneyin. Dolabınız beyaz bir görünüm almaya ve üst dokusu zedelenmeye başlıyor ise satın aldığınız bu deterjanı kesinlikle derinlemesine temizlikte kullanmamalısınız.
3. Deterjanı dolabınıza uygulayın. Yumuşak bir yapıya sahip olan bir bez alın ve deterjanınızı dolabınıza uygulamaya başlayın. Dairesel hareketler ile uygulama gerçekleştirirseniz çok daha etkili bir sonuç alırsınız. Kullandığınız bezi dolabınıza çok büyük baskı ile uygulamayın bu şekilde uyguladığınız zaman ahşap dolabınıza zarar verme olasılığınız bulunmaktadır. Dış yüzeyde bulunan leke tam olarak ortadan kalkıncaya kadar dolabınızı silmeye devam etmelisiniz.
4. Temiz bir bez ile dolabınızı yeniden silin. Bütün deterjan kalıntılarını ve yağ kalıntılarını bu temiz bez yardımı ile dolabınızdan çıkarın ve tam manası ile temiz bir dolaba kavuşun.
5. Güçlü lekeleri ortadan kaldırmak için karbonat kullanın. Yemek lekeleri dolap üzerinde uzun bir müddet kaldığı zaman sertleşebilmekte ve temizlenmesi çok zor bir hal alabilmektedir. Karbonatın güçlü yapısı sayesinde ahşap dolabınızın zarar görmeden temizlenmesini sağlamış olursunuz. Karbonatınızı yoğun bir kıvam alıncaya kadar su ile karıştırın. Ardından bu karışımın içerisine temiz bir bez parçasını batırın. Hazırladığınız karışımı sertleşmiş lekenin üzerine uygulamaya başlayın.
- Leke hala dolabınızdan çıkmıyorsa karışımı yeniden uygulayın ve lekenin 15 dakika boyunca bu karışımı emmesine müsaade edin.
- Lekenizin tam olarak çıkarılması için spatula gibi bir alet kullanmak isteyebilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken çok dikkatli olun ve dolabınıza asla zarar vermeyin.