Tuvalet temizliği herkesin düzenli olarak yapması gerektiği ama olabildiğince ertelediği bir zorunluluktur. Oysa ki kirli bir tuvalet hem kötü görünecek hem de kötü bir koku yayıp bakterilerin birikmesine ve çoğalmasına neden olacaktır.
Derinlemesine Tuvalet Temizliği
[dropcap]1[/dropcap]Tuvaletin etrafındaki ve üzerindeki bütün eşyaları kaldırın. Tuvalete derinlemesine bir temizlik yapacaksanız her köşeye ve her uca ulaşabilmelisiniz. Temizlik yaparken çarpabileceğiniz, hareket alanınızı daraltan ve işinizi zorlaştırabilecek bütün eşyaları kaldırın. Böylece eşyalarınıza herhangi bir kimyasalın değmesini de önlemiş olursunuz.
[dropcap]2[/dropcap]Temiz eldivenler giyin. Sadece tuvalet temizliğine ayıracağınız su geçirmez eldivenleri tercih edin. Tuvalet bakterilerin yuvasıdır, bu yüzden eldiven giymeniz elleriniz ve sağlığınız için çok önemlidir. Eldivenleri kullandıktan sonra diğer eldivenlerden ayrı bir yere koyun, hatta karışmaması için diğer eldivenlerinizden farklı renklerde almayı tercih edebilirsiniz. Siz de tuvalet eldivenlerinizin bulaşık eldivenlerinizle karışmasını istemezsiniz.
[dropcap]3[/dropcap]Tuvaletin dış kısmını ıslak bir süngerle silin. Temizlikten önce ön temizleme olarak sıcak sulu süngerle silmeniz lekeleri çıkarmanız açısından faydalı olacaktır. Böylece siz tuvaletin içini temizlerken dış kısmındaki lekeler suyu emecek ve kabaracaktır. Süngerinizi ıslatın ve sifonu, kapağı, oturma kısımlarını, klozetin bütün dış kısımlarını silin. Bazen sadece bunu yapmanız bile bütün lekeleri temizlemenize yetebilir, başka bir şey yapmanıza gerek kalmayabilir.
[dropcap]4[/dropcap]Tuvalet temizleyicinizi tuvaletin iç kısmına dökün. Özellikle tuvalet için üretilmiş temizleyiciler tuvaletinizde oluşan lekeleri, pasları, daireleri temizlemenize yardımcı olur. Tuvalet temizleyicinizi tuvaletin üst kısmından içeriye akmasını sağlayacak şekilde geniş bir daire çizerek dökün. Temizleyiciyi klozetin içindeki çıkıntının içinden dökmek çok önemlidir, böylece o kısmı da temizlemiş olacaksınız. Genellikle bu çıkıntının iç kısmını temizlemek unutulur, bu da orada kahverengi bir pas ve kir birikintisini oluşmasına neden olabilir.
Temizleyiciyi kullanmadan önce kullanım kılavuzunu okuyun. Çoğu temizleyici döküldükten sonra bir süre beklenilmesi dahilinde daha etkili temizler. Eğer siz de daha etkili bir sonuç almak istiyorsanız döktükten sonra temizliğe küçük bir ara verip temizleyicinin iyice emilmesini bekleyin.
[dropcap]5[/dropcap]Tuvalet fırçasıyla tuvaletin iç kısmını temizleyin. Tuvalet fırçasıyla tuvaletin içini iyice fırçalayın, ovalayın. Suyun aktığı ve mineral izleri bıraktığı kısımlara özellikle dikkat edin. Ne kadar sert ve ne kadar çok fırçalarsanız o kadar iyi temizlemiş olursunuz.
Temizlemeyi yaparken fırçayı birkaç defa dipteki suyla ıslatın, çünkü buradaki su temizleyiciyle karışmış olduğundan fırçayı bu suyla ıslatmanız daha iyi bir temizlik yapmanızı sağlayacaktır.
[dropcap]6[/dropcap]Sifonu çekin. Sifon akarken suyun tuvalet fırçasından da geçmesini sağlayın ve tuvaleti fırçalamaya devam edin. Eğer bu işlemi bitirdikten sonra hala çıkmamış lekeler varsa temizleyici dökme işlemini tekrarlayın ve ovalamadan önce bekleyin.
[dropcap]7[/dropcap]Tuvaletin geri kalanını dezenfektanlı bir temizleyiciyle temizleyin. Tuvaleti temizledikten sonra kirli olmasa bile tuvaletin kalanını da temizlemeniz gerekmektedir. Böylece temizlemeniz bittiğinde sadece parlak bir tuvalet elde etmiş olmayacak ayrıca bakterilerden de kurtulmuş olacaksınız. Tuvaletin geri kalanına banyo temizleyici ya da herhangi bir temizleyici püskürtün. Sadece dış kısmına değil, kapağını, oturağını, sifonu da unutmayın. Temizleyiciyi silmek için bir bez ya da kağıt havlu kullanın. Çok bastırmayın, sadece temizleyin.
[dropcap]8[/dropcap]Sifonu çektiğiniz yeri detaylıca temizleyin. Bu kısmın özellikle temizlenmesi gerekir çünkü her tuvaletten sonra sifonu çekeriz. Burası bakterilerin en iyi yuvalarından biridir ve her sifonu çektiğinizde bu bakteriler elinize bulaşır. Bu kısma bolca temizleyici püskürtmeyi unutmayın çünkü burada diğer yerlerden çok daha fazla bakteri bulunur.
[dropcap]9[/dropcap]Tuvaletin etrafındaki yere dezenfektanlı temizleyiciden sıkın. Bazen tuvaletinizin kirliliği yere de sıçrayabilir, tuvaletteki bakterilerin yere sıçramasını sağlayabilir. Her tuvalet kullandığınızda ayaklarınızın kirlenmesini istemiyorsanız, bu kısmı da temizlemelisiniz. Bir fırça ya da bir süpürgeyle yerdeki kırıntıları, saçları toplayın. Sonrasında yeri ıslak bir kağıt havluyla ya da bezle silin.
[dropcap]10[/dropcap]Kalan yerleri durulayarak ya da silerek tuvaletteki pislikleri, tozları temizleyin. Tertemiz olan tuvaletinizin etraftan toz kapıp kirlenmesini istemezsiniz. Tuvaleti temizlediğiniz eldivenlerden ayrı olarak başka, temiz eldivenler giyin ve daha sonrasında banyonuzdaki eşyaların hızlı bir şekilde tozunu alın. Eğer su geçirmez eşyalarsa hemen ıslatın ve silin, eğer su geçirebilecek suya karşı hassas eşyalarsa ise sadece bir bez ya da kâğıt havluyla temizleyin. Temizliğiniz tamamen bittiğinde eldivenlerinizi bakterileri temizlemek adına yıkayın.