Televizyon bağımlılığı son senelerde toplum içerisinde bir norm halini aldı. Özellikle okul çağındaki çocuklarda, ergenlerde ve emekliliğini elde etmiş yaşlı kişilerde bir diğer deyiş ile boş vakti fazla olan bireylerde televizyon bağımlılığı çok daha ileri boyutlarda olduğu bilinmektedir.
Televizyon Bağımlılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Aşırı derecede televizyon izlemek kişilerde çok büyük sağlık bozukluklarına neden olabilmektedir. Fazla kalori alımı, fast foodlara olan düşkünlüğün artması, fiziksel ve zihinsel olarak yeterince aktif bir yapıya sahip olunmaması kişilerin sağlığını çok olumsuz bir yönde etkilemektedir. Normal bir seviyede televizyon izlemenin sağlığınıza herhangi bir olumsuz etkisi yokken bu alışkanlık aşırıya kaçtığı zaman sonucun ne kadar ciddi olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu yazı içerisinde sizi meşgul tutacak bazı ipuçlarını bulabilirsiniz. Buna ek olarak çocukları ve gençleri aşırı derecede televizyon izleme rahatsızlığından alıkoyacak bazı noktaları da elde edebilirsiniz.
Televizyon Bağımlılığı Önlemenin 10 Yolu
1. Toplumdan uzak bir kişi olmaktan kaçının. Fazla miktarda televizyon izlemek sosyal yeteneklerinizin direkt olarak düşmesine ve negatif yönde etkilenmesine sebebiyet verebilir. Televizyon bağımlılığından mustarip olan çoğu kişi sosyal ilişkiler kurarken büyük zorluklar ile karşılaştığını dile getirmektedir. Bu tip kişiler iyi hissetmek istedikleri zamanlarda genel olarak komik içerikli programlara yönelmektedir. Bu tip bir hayatın daha kolay olduğunu belirtmek gerekmektedir ama ilerleyen süreçlerde olumsuzluklar ile karşılaşılacağının da altını çizmek gerekmektedir.
2. İhmal ettiğiniz konulara daha da çok özen göstermeyi amaçlayın. Etrafınıza dikkatli bir biçimde göz atın ve daha önce başlayıp yarım bıraktığınız, daha fazla emek sarf etmeniz gereken konu başlıklarını belirleyin. Örneğin bahçe musluğunun damlaması ve ufak da olsa bir tamire ihtiyaç duyması bile bu konu başlığı altında değerlendirilebilir. Bir diğer taraftan mutfak konusunda yetenekli değilseniz ve bu konuda yol kat etmek istiyorsanız kendinizi bu konuya doğru yönlendirmeyi düşünebilirsiniz.
3. Yaratıcı ve teknik becerilerinizi geliştirmek için uğraş verin. Herkesin yaratıcı olduğu bir alan bulunmaktadır. Önemli olan nokta hangi konuda yaratıcı olduğunuzu keşfetmek ve bu yeteneğinizi daha da güzel bir biçimde ortaya koymak için adımlar atmaktır. Yakınlarınızdan tavsiye alabilir veya hobi dergilerinden çok kolay bir biçimde kendinize uygun bir dal seçebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kendinize doğru bir yolculuğa çıkabilir ve gölgede kalmış yönlerinizi keşfedebilirsiniz.
4. Yürüttüğünüz işe veya okula ek olarak yarı zamanlı iş, özel dersler veya yan dal arayışı içerisine girin. Bu işler ile meşgul olursanız emin olun ki televizyona harcadığınız zaman yarı yarıya oranda azalacaktır. Hem üretkenliğinizi artıran bu yöntemler bir yandan da mental olarak bir adım daha ileriye gitmenize yardımcı olacaktır.
5. Cesurca kararlar alın. Yeni şeyler öğrenmek ve yeni bir ufka yelken açmak hem duyularınıza hitap edecek hem de mevcut olan yeteneklerinizin gelişmesini sağlayacaktır. Yeni bir alana adım atmak disiplinli olmayı gerektirdiği için günlük hayatınızda sizi esir eden bağımlılıklardan da uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle çocuğunuz için televizyon bağımlılığı olgusunu ortadan kaldırmak için alternatif seçenekler sunmalısınız.
6. Aileniz içerisindeki diyaloğu ve etkileşimi üst seviyeye çıkarmaya çalışın. Kardeşlerinizin, eşinizin veya anne-babanızın hayatına daha fazla müdahil olmaya çalışın. Müdahil olmak kendi stres seviyenizi en alt düzeye indirmenizi sağarken bir yandan da etrafınızda bulunan kişiler ile ilişkilerinizin iyileşmesine katkıda bulunmak manasına gelecektir. Aile içerisinde şefkat ve ilgi bağlarının sağlamlaşması bu tip yakınlaşmalar ile mümkün kılınabilmektedir.
7. Unutmayın ki sıkılmak bizim yaşamayı seçtiğimiz bir seçenektir. Hayat içerisinde sıkılmak bir seçenek olarak karşımızda durmaktadır ve biz birer yetişkin olarak sıkılmayı tercih ederiz. Bunun yerine kendinizi meşgul edecek hobiler bulmayı ve ilginiz dahilinde olan konulara ağırlık vermeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde sıkıntıyı ve stresi olabildiğince kendinizden uzak tutmuş olursunuz. neleri yaparken iyi hissettiğinizi araştırın ve kendinizi yoklayın. Bu cevabı bulursanız sıkıntı hayatınızdan sonsuza kadar uzaklaşacaktır.
8. Çocuklarınızın televizyon karşısında geçirdikleri vakitlere sıkı bir biçimde kontrol uygulamalısınız. Çocuklara sadece kısıtlı bir zaman televizyon karşısında oturma imkanı verilmelidir. Çocuklarınızı zamanlarını daha iyi bir biçimde değerlendirmeye yönlendirmelisiniz. Örneğin ödevlerini tamamlamak, okul projelerine zaman ayırmak, kitap okumak veya ailece geçirilecek vakitler televizyon karşısında öldürülecek vakitten çok daha verimli olacaktır.
9. Hayatınızdan sorumlu olan kişi sizsiniz. Televizyonun hayatınızın kontrolünü ele geçirmesine kesinlikle izin vermemeniz gerekmektedir. Yayınlanan sitcomlar, günlük diziler belirli bir süreden sonra hayatınızın ana hatlarını oluşturur bir hale gelmektedir. Durun ve bir dakika düşünün. Televizyonun hayatınızın ne denli içerisine işlediğinin farkına varın. Bu duruma bir dur demezseniz hayatınızın kontrolünü tam olarak bu sanal makineye bırakacağınızın bilincinde olmanız gerekmektedir. Çocuklarınızın da hayatından siz sorumlusunuz! Televizyon bağımlılığı içerisindeki çocuklar yetişkinlerinden ilham alarak bu hale gelirler. Çocuklarınızın gelişimlerine katkıda bulunmak için bu alışkanlığı ortadan kaldırın.
10. Unutmayın ki doğru olanı yapmak ve bir değişim gerçekleştirmek için asla geç değildir. Emekliliğini elde etmiş orta yaşlı bir birey olsanız bile hayatınızdan televizyonu çıkartmak ve verimli aktiviteler ile dolu bir program sahibi olmak için hiçbir engeliniz bulunmamaktadır. Hem mental hem de fiziksel olarak size katkı sağlayacak aktiviteleri bulun ve hayatınızda büyük değişiklikler ortaya koymaya adım adım yaklaşın.