Hayatlarını birleştirmeye karar vermiş iki insanın veya çocuklarının ve ailenin geleceğine yatırım yaparak güvence sağlamak isteyen anne ve babanın açabileceği ortak hesap üzerinde anlaşarak birikimlerini birleştirebilirler. Müşterek hesap olarak da adlandırılan bu işlemde ortadaki para hesap sahipleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Örneğin, eşiniz ve sizin toplamda 100.000 TL lik bir birikiminiz varsa ve eklediğiniz para bu miktardan az olsa bile 50.000 TL nin sahibi siz oluyorsunuz. Tabi bu müşterek hesabı oluşturabilmek için yapmanız gerekenlerle uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Ortak hesap açmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalara bir bakın.
Adım Adım Ortak Hesap Açma
-
Gerekli belgeleri hazırlayın. Banka kartı almak ya da banka hesabı açmak için gerekli olan tüm belgeler ortak hesap açılmak istendiği zamanda gerekli olacaktır. Bu kapsamda kimlik(nüfus cüzdanı) veya pasaport ile ortak hesap açacak iki kişi birlikte başvuruda bulunmalıdır.
-
Ortak hesap açmadan önce bu hesap için vergi ödemeniz gerektiğini bilmenizde fayda var. Hesaba yatırdığınız miktara göre şekillenen vergi ücreti her iki sahip için de geçerli olacaktır.
Ortak hesabınıza eşiniz veya ailenizin dışında istediğiniz bir başka kişiyi de dâhil edebilirsiniz, ancak; bu durumda vergi artışı gibi bazı değişiklikler olacaktır. Hesap ortaklığına giderken bu detaya dikkat etmeniz önerilir.
- Normal şartlarda eşinizi hesabınıza ortak yaptığınız takdirde hesapta bulunan ve eşinizin payına düşen paranın 2600 TL ve üzeri meblağalar için eşiniz %5 ila %15 oranında vergi ödemekle yükümlü olacaktır. Bu vergi oranları eşinizin dışında ailenizden herhangi bir şahsı hesabınıza ortak ettiğinizde de geçerli olacaktır. Akrabanız olmayan bir şahsı hesabınıza ortak ettiğiniz takdirse ise vergi oranı %10 ila %30 arasında değişecektir.
Bu durumun olmasındaki sebep eşinizle paranın yarısını resmiyette bölüşmüş, Veraset ve İntikal Vergisi’ne tabi olmuş olursunuz.
- Ortak hesap açabilmeniz için aynı bankada bir hesabınızın olması gerekir.
Bankanızın ilgili şubesine giderek ortak hesap açma beyanınızı belirttiğiniz takdirde işlem gerçekleşecektir.
Yalnız bu aşamada, ortak hesap açacağınız şahıs da bizzat şubeye gelmeli ve hesap açmak için gereken belgeleri temin ederek ilgili görevliye teslim etmelidir.
Bu işlemleri eksiksiz tamamladığınız takdirde kısa sürede ortak hesabınızı açılmış olur.
İpuçları:
Ortak hesap açmak yerine Ek Kart çıkartılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 2535TL gibi bir rakamda yapılan para çekim işlemlerinde herhangi bir vergi ödemesi söz konusu olmamaktadır. Yani bu miktardaki paralar Veraset ve İntikal Vergi’sine tabi olmamaktadır. Bunlar dikkate alındığında ekstradan vergi ödemek istemiyorsanız Ortak Hesap açtırmak yerine Ek Kart çıkartmanız daha doğru bir karar olacaktır.