Krank Mili’nin ne olduğunu anlamanız ve işlevini nasıl yerine getirdiğini öğrenmeniz için, öncelikle krank milinin şeklini bilmeniz gerekir. Krank Mili, çelik ya da dökme demir bir parçadan oluşan uzun bir çubuktur. Bu uzun çubuk her 5-10 cm’de bir, U harfi şeklinde çıkıntılara sahiptir. Art arda gelen her bir çıkıntı birbirinin tersi şeklindedir. Bu “U” çıkıntıları metal çubuktan ayrı birer parça değillerdir, krank mili bu girinti ve çıkıntılarıyla tek bir bütünden oluşmaktadır.
Krank milleri; ana yatak ve kol muyluları, kaldıraç kolları, denge ağırlıkları ve flanş olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Krank mili, motorun en can alıcı noktalarından birisidir. Krank milinin zarar görmesi, motorun hurdaya çıkmasına ve kullanılamamasına bile sebep olabilir. Tamir edilirken yapılacak en ufak bir hata, geri dönüşü pek de mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Krank milinin çalışabilmesindeki en büyük gereksinimlerden biri de, dengelenme özelliğidir.
Krank Mili Nasıl Çalışır?
Krank Mili’nin üzerinde bulunan “U” şeklindeki çıkıntılara pistonlar bağlanır.
Krank Mili yere yatay gelecek şekilde ayarlanmıştır.
Pistonlar ise krank miline üstten ve dikey pozisyonda bağlanmıştır. Aralarındaki açı 90 derecedir. Bu açı 89.5 derece ya da 90.5 derece olamaz, her zaman dik yani 90 derece olmak zorundadır.
Bu pistonlar, krank mili üzerinde bulunan, birbirine ters istikametteki “U” çıkıntılarını aşağı – yukarı doğru hareket ettirdikçe, krank mili de kendi etrafında dairesel bir döngü ile hareket edecek kuvvete sahip olmuş olur.
Krank milinin çalışma şeklini gözünüzde daha iyi canlandırmak için, bisiklet pedalı ve tekerinin çalışma sistemini düşünebilirsiniz. Yüzde yüz benzemeyen bir çalışma yapıları olsa da, bisiklet sürerken ayaklarınız yukarı – aşağı doğru hareket eder ve pedallar da, ayaklarınızın aşağı – yukarı hareket ederek oluşturduğu kuvveti, tekerlere dairesel dönme kuvveti olarak iletir. Krank Mili – Pistonlar ve Motor üçlemindeki çalışma sistemi, en basit anlatımıyla bu gelişmeleri sürdürür diyebiliriz.