Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin damak tadınıza ve zevkinize en uygun nasıl pişirildiğini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki adımları kavrayın.
Kestane Pişirme
1. Fırında kestane nasıl yapılır öğrenin. Kestanenizi yuvarlak bölgesinden değil düz bölgesinden bir bıçak yardımıyla fazla etine girmeden bir x çizin. Ve kestanelerinizi fırın ızgaranızın üzerine x çizdiğiniz düz kısımları yukarı gelecek şekilde dizin. Piştiğini x çizgilerinin çiçek gibi açılmasıyla anlayabilirsiniz. 200-220 derecede önceden ısıttığınız fırına ızgaranızı yerleştirin. Yaklaşık 20-25 dakika pişmesi için yeterli olacaktır.
2. Kestane nasıl haşlanır öğrenin. Kestanenizi kesinlikle yıkamayın. Tozunu almak için kuru bir bez kullanabilirsiniz. Kestanenizin düz kısmına x şeklinde çizik atın ve kaynamakta olan ocak üzerindeki tencerenize beşer beşer atın. Ve her beşli kestaneyi 2-3 dakika pişirin. Ve x çizginiz çiçek gibi açıldıysa tenceren çıkarınız. Sonra beşer beşer pişirmeye devam edin. Eğer hepsini aynı anda kaynayan suya atacak olursanız kaynama noktası düşeceğinden her kestaneniz eşit bir şekilde pişmeyecektir. Hemen soymak istiyorsanız soğuk sudan geçirmeniz elinizi yakmaması için faydalı olacaktır.
3. Kestane nasıl seçilir dikkat edin. Bir tarafı düz bir tarafı yuvarlak ve parlak olan kestaneleri seçin. İçinden filizler çıkmış ağzı açılmış mat renkli kestaneleri kesinlikle tercih etmeyin. Bazen parlak yüzeyli de olsa kestane iyi çıkmayabilir. O yüzden kokladığınızda ıslanmış gazete kokusu alıyorsanız biliniz ki o kestane çürük çıkacaktır. Nem kokusu almıyorsanız elinizle sıktığınızda sertliği hissedebiliyorsanız doğru kestaneyi seçiyorsunuz demektir.
**4. Kestanelerin saklanma yöntemlerini öğrenin. **Bir buzdolabı poşetine kestanelerinizi koyun. Ve ağzını bağlayın. Poşetinize bıçak ucuyla hafif hava delikleri açmayı unutmayın. Ayrı üç noktadan açmanız yeterli olacaktır. Bu saklama yönteminin ömrü buzdolabında bir haftadır. Bir hafta geçtikten sonra kesinlikle tüketilmesi gerekmektedir.
Eğer 3 haftalık bir saklama ömrü istiyorsanız kestanelerinizi kuru bir biçimde hava almayacak bir saklama kabına koyun ağzını kapatarak dondurucuya koyun. Çıkardığınız zaman kesinlikle bir ısıtıcı yardımıyla çözmeye çalışmayın besin değerlerini ve tadını öldürebilirsiniz. Oda sıcaklığında rahatlıkla çözülüp pişirilir hale gelmesini bekleyin.
5. Kestane yemeğin yanında nasıl servis edilir öğrenin. Eğer kestanenizi yemek yanında servis etmek istiyorsanız haşlayıp soyduktan sonra tekrar kaynayan tencerenizde 1-2 dakika daha haşlayın. Eğer püre olarak servis yapacaksanız haşlayıp soyduğunuz kestaneyi bir otuz dakika daha soğuk bir suyun içine atıp haşlayın. Suyunuz kaynadıktan 3-4 dakika sonra kestanenizi alıp püre yapabilirsiniz.
**6. Kestane şekerinin nasıl yapıldığını anlayın. **500 gram kestane için üç su bardağı toz şeker, üç su bardağı su, bir buçuk tatlı kaşığı vanilya temin edin. Kestanenizi çiğ iken soyun. Üzerinde kalan ince kabukları için kestaneleriniz su dolu tencerenize atıp kısık ateşte kaynayana kadar bekletin. Kestaneleri sudan aldıktan sonra ılıyıncaya kadar bekletin. Ve kabuklarını soyun.
Sonra başka bir tencereye şeker ve suyunuzu koyup kaynatana kadar haşlayın. Sonra kısık ateşe alıp şerbet tencerenize kestaneleri ilave edin. Kısık ateşte 2 saat kadar haşlayın. Tencereyi ateşten alıp bir gün kadar bekletin.
Ertesi gün tencereyi kısık ateşe alıp 10 dakika daha pişirin. Ve üzerine vanilyanızı serpin. Kestanelerinizi şerbetinizden alıp soğutarak servis edebilirsiniz.