Size en uygun işi bulduğunuzda başvuru sürecini iyi yönetebilmeyi bilmek çok önemli olacaktır. Küçük bir araştırma, iyi bir ön yazı ve aktif iletişim becerilerinizle mülakattaki sorularınızı zekice cevaplamak ve dilediğiniz işi kapmak oldukça kolaylaşacak.
Fırsatları Yakalama
1. Ne tür bir iş istediğinize karar verin. Başvuru sürecinizi kolaylaştırmak için , işten beklentilerinizi ve arzularınızı gözden geçirin. Bazı detayları göz önünde bulundurarak aramaları daraltmalısınız.
- İş alanlarını düşünün. Bir alandan diğerine geçiş yapmak istiyorsanız veya bir yan dala yönelmek istiyorsanız, sizi zorlayan ve cezbeden bir iş alanı bulmanız gerekir. Ne istediğinizin yanında ne istemediğinizi de gözden geçirmek çok doğru bir adım olacaktır.
- Seçtiğiniz pozisyon için gereken özellikleri gözden geçirin. Bilgilerinizin ve yeteneklerinizin yeterli olduğu bir iş alanına yönelmek o işten tatmin olmanın ilk aşamasıdır. Hangi yetilerinizi kaybedip hangilerini kazanabileceğinizi düşünün ve buna değecek bir iş alanı seçin.
- Tüm bunların yanında seçtiğiniz alanın size sağlayacağı faydaları ve maddi getirilerini düşünün. Eninde sonunda maddi konularda da kendinize dürüst ve gerçekçi olun. Sağlık koşulları ve ekonomik açıdan doyurucu bir işe sahip olmak istiyorsanız, bu alanlara yönelin.
2. Araştırmanızı yapın. Öz geçmişi göndermeye başlamadan önce başvuru yaptığınız şirketleri iyice araştırın. Başvuru yapmaya karar verdiğiniz şirketlerin geçmişlerini ve misyonlarını kavramaya çalışın. Kendinizi tanıtan ön yazıları yollarken veya mülakat esnasında şirket ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Başvuru yapacağınız şirketin son ürünlerini ve sağladığı servis imkanlarını değerlendirin. Genelde bu bilgileri şirketin arşiv veya haberler bölümünden edinebilirsiniz. Aynı zamanda şirketin kamu işlerindeki aktifliği hakkında da bu bölümden araştırma yapabilirsiniz.
- Başvuru yapacağınız şirketin internet sayfasında iş ve kariyer alanını seçerek seçeceğiniz branş hakkında detaylı bilgi edinin. Bu sayede diğer bölümler ve konumlar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
3. Özgeçmiş oluşturun. Başvuracağınız branş için eski usul öz geçmişlerden biri yeterli olsa dahi, her zaman günümüze uyarlanmış versiyonunu kullanmanızda fayda var. Öz geçmiş sadece okul ve iş hayatınızın kronolojik bir sıralaması değil, aynı zamanda sizi siz yapan: Projeleriniz ve kazandığınız ödüller gibi bilgileri de içerir. Öz geçmişinize eklemeniz gereken bilgiler:
- Ad soyad, telefon numarası, posta adresi ve e-mail adresi içeren güncel iletişim bilgisi öz geçmişte bulunmalı.
- Eğitim bilgisi, Günümüzden geriye doğru giderek kayıtlı olduğunuz okullar, ilgili okullara kayıtlı olduğunuz yıllar, kazanılan dereceler veya sertifikalar öz geçmişte belirtilmeli. Bunun dışında tercihinize bağlı olarak katıldığınız kursları da dahil edebilirsiniz.
- Birkaç yıl öncesinden itibaren eklenecek iş deneyimleri. Kural olmamakla beraber son on yıl içerisindeki iş hayatı deneyimlerinizi öz geçmişinize ekleyebilirsiniz. Unutmayın ki mülakat esnasında iş hayatınız süresince verdiğiniz aralar veya birçok iş yeri değiştirme konularında sorulara maruz kalabilirsiniz. İşe girme ve çalışma sürelerinizi iş yerinin adı, pozisyonunuz ve kısa bir açıklama ile mutlaka öz geçmişinize dahil edin.
- İşle alakalı yeteneklerinizi ekleyin. Öz geçmişiniz, sözü edilen pozisyonla ilgili sahip olduğunuz tüm artıları sergilemek için en doğru ve açıklayıcı yol olacaktır. Bildiğiniz ve aktif olarak kullandığınız bilgisayar programları, yazma hızı, veritabanı uygulama becerileri ve sözü edilen pozisyonla ilgili yetilerinizi öz geçmişinize ekleyin.
4. Başvuru süreciyle ilgili işveren ile bağlantı kurun. Başvurunuzu yapacağınız pozisyonu belirledikten sonra ilgili şirketin işe alma veya insan ilişkileri bölümüne yönlendirileceksiniz. İşe alım dönemininde, bizzat gelip başvuru formu doldurmanızı veya CV’ yi e mail olarak göndermenizi isteyebilirler. Bu takdirde öz geçmişiniz ulaşmasını istediğiniz ilgili kişinin adını, adresini mutlaka belirtin.
5. Gerektiği takdirde, açıklayıcı bir ön yazı oluşturun. Bu yazının ilgili şirket ve başvurulan pozisyona özel olduğundan emin olun. Eğer mümkünse, mektubu konuyla ilgili kişiye postalayın. Bu hareket karşı tarafı önemseyerek basit bir ön yazıdan ziyade iyice araştırma yapılıp oluşturulan bir mektup imajı verecektir. Ön yazınızda bulunması gereken başlıca noktalar:
- Başvurduğunuz şirketin özellikleri ve misyonuyla sizin değerlerinizin ne derece örtüştüğünü belirtin.
- Geçmişiniz ve karakterinizin sizi bu pozisyon ve şirkete ne derece uygun yaptığını anlatın.
- Bu pozisyonda çalışarak ne umduğunuzu ve neler kazanacağınızı düşündüğünüzü yazın.
- İlgili pozisyona sizin seçilmenizi sağlayacak ne gibi eşsiz özellikleriniz olduğunun altını çizin.
- Bu pozisyonla ilgili sizi heyecanlandıran ve ilginizi çeken noktaları belirtin.
6. İkinci veya üçüncü bir kişinin fikrini alın. Öz geçmişiniz ve ön yazınız hakkında arkadaşlarınız veya aile üyelerinizden fikir alın. Gözden geçirilmesi veya değiştirilmesi gereken noktalarda size yardımcı olacaklardır. Mümkünse, başvuracağınız pozisyonda, önceden çalışan kişilerden fikir alın. İşverenler veya işe alım müdürleri ile görüşerek fikir almak da sizin için faydalı olacaktır.
7. Referanslarınızı belirleyin. Başvuru için anında bir liste dolusu referans belirtmek zorunda olmasanız bile referans olarak düşündüğünüz kişileri bu konuda bilgilendirin. Normal şartlarda en az üç referansını öz geçmiş içinde bulunması gerekir. Bu insanlardan en az ikisinin önceki iş yerlerinizdeki yetkililerden olması ve iş yeri performansınız hakkında konuşabilir olması gerekir. Referansları güncel iletişim bilgilerine, posta ve e-mail adresleri ile telefon numaraları, iş yeri bilgilerine sahip olduğunuzdan emin olun.
8. Başvurunuzu yapın. İyi hazırlanmış bir öz geçmiş ve ön yazınız ile beraber, şimdi sıra başvurunuzu yapmakta. Başvurular üç şekilde karşı tarafa iletilebilir:
- Yüz yüze iletin. İşverenin ofisine bütün bilgilerinizi içeren bir dosya ile başvurun. Daha önceden başvurunun tarihleri arasında bilgi sahibi olmayı unutmayın. Şirkete vardığınızda işe alım müdürü ile görüşmek istediğinizi belirtin ve dosyayı kendisine elden ulaştırın. Bu sayede ilgili müdür ile tanışıklık kurmuş olursunuz. Başvuru için yeterince iyi giyinin ve kendinizi profesyonelce temsil ettiğinizden emin olun.
- Online başvuru yapın. Kimi başvurular yüz yüze yapılabildiği gibi kimi başvurular ise PDF formatında bir özgeçmiş ve ön yazı isteyebilir. Belgelerinizi ilgili şirketin insan kaynakları departmanının e-mail adresine yollayın. Bu noktada yönlendirmeleri takip edin, dosyaları ek şeklinden ziyade mail gövdesine yazmanızı isteyebilirler.
- Mektup ile başvuru yapın. Başvuru bu şekilde istendiği takdirde, postanın üzerine kendi bilgileriniz ile işe alım departmanının bilgilerini eksiksiz yazın. Posta gönderim şartlarına uyarak karşı tarafına iletilmesini sağlayın.
9. Takipte kalın. Başvuru takibi yapmak, pozisyona olan alakanızı göstermekle beraber aynı zamanda gönderdiğiniz belgelerin ilgili kişiye ulaştığını da tasdik eder. Belgelerin gönderimden hemen sonra arama yapmak karşı tarafı soğutabilir.
- Başvuruların kapanış tarihini gözlemleyin. Online olarak açılan birçok iş başvurusunun sona erme tarihi vardır ve bu tarihten öncesinde işe alım müdürünü aramak çok gereksiz bir hareket olacaktır. Belirli bir tarih yoksa, başvurudan bir hafta sonra ilgili kişiyle iletişime geçilebilir. İşe alım müdürü ile görüşmenizde ses tonunuzun samimi ve arkadaşça olmasına özen gösterin. Emir veya sitem içeren cümleler kurmayın. Örneğin “Bu kadar zaman geçti fakat hala bir sonuç yok.” Demek yerine “ Herhangi bir karar verildiyse öğrenmem mümkün mü?” veya “ İşe alım süreci ile ilgili biraz daha bilgi vermeniz mümkün müdür?” şeklinde sorular yöneltebilirsiniz. Bir bilgilendirme yapılmadığı takdirde nazikçe bir hafta içerisinde tekrar bir görüşme talep edebilirsiniz.