Son zamanlarda herkes internette sörf yapmaktan hoşlanır bir hale gelmiştir. Unutulmamalıdır ki internet üzerinden sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek ile internet bağımlılığının ilk adımını atmak arasında çok ince bir çizgi bulunmaktadır. Hayatınızın diğer alanlarına karşı ilginizin azaldığını ve net olarak internete yöneldiğinizi hissetmeye başladıysanız internet bağımlısı olma yolunda adım adım ilerliyorsunuz demektir. Şanslısınız ki hayatınızı internet ile kısıtlamaktan kurtaracak bazı ipuçları bu yazı içerisinde yer almaktadır.
Bölüm1: Bilgisayar Karşısında Geçirdiğiniz Zamanı Kısıtlayın
1. İnternet bağımlısı olma ihtimalinizin olduğunu kabullenin. Dünyada her geçen gün daha fazla birey internet bağımlılığından mustarip olmaya başlamıştır. Bu konuda yalnız olmadığınızın farkına varın. Başınızı ağrıtan bu sorunu paylaşan birçok insan olduğunun farkına varın. Bu sorunda ötürü utanmayın ve sizinle aynı problemi paylaşan kişiler ile tanışmaya özen gösterin.
2. Bilgisayar karşısında geçirdiğiniz vakte bir sınırlama getirin. Bir hafta içerisinde bilgisayarını ne kadar açtığınıza dikkat edin. Bu sayının çok aşırıya kaçmamasına özen gösterin. Dizüstü bilgisayarınızı kolayca hatırlayabileceğiniz bir yerde tutun. Bu sayede elinizin altında bulunmayan bilgisayarınız aklınıza yalnızca ihtiyacınız olduğu zaman gelecektir. Dizüstü bilgisayarınız varsa çalışma alanınızın buraya yakın olmamasına ve her zaman kullandığınız odaların içerisinde bulunmamasına özen göstermeniz gerekecektir.
3. İnsanlara bir şeyler söylemeniz gerektiği zaman onlara mesaj atmak yerine onları arayın. Arkadaşlarınız ile haftada en az 3 kere dışarıda buluşmaya özen gösterin. Bu şekilde hem bilgisayardan uzak durmuş hem de sosyalleşmiş olursunuz. Örneğin bir öğrenciyseniz verilen grup ödevlerini internet bağlantısı vasıtası ile değil bireysel olarak karşılıklı bir biçimde yağmaya özen göstermelisiniz.
4. Bir saat veya zamanlayıcı kullanın. Bilgisayar kullanmaya başlamadan önce bu aracı kaç dakika boyunca kullanacağınız karar verin ve bir süre belirleyin. Zamanınız dolduğu zaman bu aletlerin size hatırlatma yapmasını sağlayın. Bu yöntemi kullanmak istemiyor ve süreniz dolsa bile iradeli bir biçimde bilgisayarın başından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız farklı bir yöntem daha bulunmaktadır. Bilgisayarınızın zamanlayıcısını ayarlayın ve işiniz ne olursa olsun bu süre dolunca bilgisayarınızı kapanacak şekilde ayarlayın. Bu ayarlamayı nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız internetten bu amaç için gerekli olan programı büyük bir rahatlıkla indirebilirsiniz.
- İnternette geçirdiğiniz zamanı hem verimli hem de kısıtlı bir hale getirmek istiyorsanız bilgisayarı açtığınız andan itibaren ne yapacağınızı planlamalısınız. Bu şekilde zamanı çok iyi bir biçimde kullanır ve bilgisayara olan bağımlılığınızı en aza indirmiş olursunuz.
5. İhtiyacınız olan bilgileri kopyalayın. İnternet vasıtası ile işiniz veya okulunuz için eriştiğiniz bilgileri bir dosya halinde bilgisayarınıza kaydedin. Hatta bilgisayar kullanmaktan uzak durmak istiyorsanız bu bilgilerin çıktısını almayı da düşünebilir ve bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
6. İhtiyacınız olan zamanlarda bilgisayarı kütüphanede kullanmayı denemelisiniz. Kütüphanede bulunan bilgisayarların sosyal medya sitelerine ve genel olarak zaman alıcı olarak nitelendirilen sitelere girmediği bilinmektedir. Tam da bu nedenle kişiler kütüphanelerde bulunan bilgisayarları yalnızca amaçları doğrultusunda kullanmayı kendilerine düstur edinmiş olurlar. Buna ek olarak kütüphaneler zaman geçirmek ve kitap okumak için de harika mekânlardır. Evde sıkıldığınız zamanlarda hoş bir biçimde kütüphanede vakit geçirebilirsiniz.
Bölüm2: Alternatif Aktiviteler Yapmaya Başlayın
1. Elektronik cihazlar ile bağlantısı olmayan bir hobi edinmeye çalışın. Müzik, dans veya spor ile ilgilenmeye başlamak elektronik cihazlara olan bağımlılığınızı ciddi manada azaltacaktır. Örneğin bazı günler arkadaşlarınız ile koşuya çıkmayı düşünebilir ve hem temiz hava alır hem de telefonunuzdan birkaç saatliğine uzak kalmış olursunuz. Mahallenizde yapılan etkinliklere gitmek de bir hobi statüsünde değerlendirilebilir. Örneğin toplu bir biçimde film izlemek, konuşmalar yapmak, konserler düzenlemek bu etkinlikler arasında bulunabilmektedir. Sizi internetten olabildiğince uzak tutabilecek aktivitelere yoğunlaşmayı denemelisiniz.
2. Kendi önceliklerinizi belirleyin ve zorunluluklarınıza önem verin. Örneğin bir öğrenciyseniz ödevlerinize öncelik vermeniz gerekmektedir. Çalışan bir bireyseniz işleriniz ile alakalı sorunları çözmeli ve çalışmanız gereken projeler üzerine odaklanmalısınız. Bu noktada daha da dikkatli olmak için kendinize bir yapılması gerekenler listesi hazırlayın. Bu listede bulunan önceliklerinizin hallolmasına dikkat edin. Sadece çok sıkıldığınız anlarda küçük vakitlerde internette dolaşmaya özen gösterin. Bu şekilde zamanla günlük hayatınızda yapmanız gereken işler sayesinde internete olan bağımlılığınız gün ve gün azalış gösterecektir.
3. Yemeklerden yardım alın. Sizi internetten uzak tutarken bir yandan da eğlenceli bir biçimde zaman geçirebileceğiniz bir aktivite arayışına girdiyseniz yemek yapmak bunlardan en iyisidir. Bir gece tüm ailenizi toplayın ve onlara kendi elleriniz ile yemekler hazırlayın.
4. Hazırladığınız yemekleri bilgisayarınıza yakın bir yerde yememelisiniz. Yakın bir yerde olursanız eliniz interneti açmaya gidebilir ve bağımlılığınız daha da şiddetli bir hal alır.
5. Arkadaşlarınız ile zaman geçirin. Arkadaşlarınız ile planlar yapın. Örneğin beraber dansa gidin veya bowlinge gidin. Bunları yapmaktan hoşlanmıyorsanız hafta sonları minik yürüyüşlerle de zamanınızı değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde hem spor yapmış hem de sosyalleşmiş olursunuz.
6. Aile buluşmaları ayarlayın. Aileniz ile bir araya geldiğiniz zaman beraber oturup televizyon izlemek yerine farklı aktiviteler yapmaya özen göstermelisiniz. Tam bir aile gibi davranın ve yemeğinizi masanın etrafında sohbet ederek yemeye özen gösterin. Yemek sonrası oynanan oyunlar ile geceniz çok daha güzel bir hale gelebilir.