French press ilk olarak adından da anlayabileceğimiz üzere Fransa’da ortaya çıkmıştır. Bu yöntemin adına Fransız Baskısı da denilmektedir. Fransız baskısı belki de görüp görebileceğiniz en kolay, en pratik kahve hazırlama yöntemidir. French press genellikle metalden meydana gelmiş ve el yordamı ile itilen bir pistondan ve su haznesinden oluşur. Espressoyu French press ile denemek sizin için yeni ve keyifli bir yöntem olabilir. Bu lezzetli deneyimi aşağıdaki adımları izleyerek kendi espressonuzu French Press ile yapabilirsiniz.
Adım Adım Espressoyu French Press İle Yapma:
1. Adım: İçecek Hazırlama
- French Press aparatınızın filtre kısmını kaldırın.
- Aparatınızın su haznesinin içine ısınmış su ekleyerek hazneyi ısıtın. Bu işlem sayesinde cam hazneye birden kaynar suyu boşalttığınız zaman ortaya çıkabilecek olası kırılma durumunun önüne geçmiş olacaksınız.
- Kahve çekirdeklerinizi öğütücünüzle normalde kullandığınızdan ve marketlerde karşılaştığınızdan çok daha iri taneler halinde öğütmeye başlayın. Haznenizin tabanına 4 yemek kaşığı kahveyi boşaltın. Bunu sizin için bir deneme ölçüsü olarak değerlendirebiliriz. Eğer çok ağır olursa sonraki hazırlama işlemlerinizde daha az kahve ilave ederek hazırlayabilirsiniz.
- 2 kahve bardağı suyu cam haznenin içine dökün. Suyun ısısına dikkat etmelisiniz. Tam olarak kaynar halde hazneye ilave ettiğiniz su kahvenizin kalitesini ve aromasını bozabilir. Suyunuzun kaynamaya yakın bir sıcaklıkta olmasını aklınızdan çıkartmayın.
- Kahvelerin parça parça kalmasını engellemek için kısa bir süre uzun boylu bir kaşıkla karıştırın.
- Kahvenizin cam haznesinden karşıya baktığınızda ışık görmeyeceğiniz düzeyde siyah oluncaya kadar demlemeyi sürdürün(Yaklaşık 3-4 dakika kadar). Eğer daha fazla demlerseniz daha sert bir kahve elde edersiniz.demleme sürenizin kahvenizin tadı ve sertliği açısından hayati bir öneme sahip olduğunu unutmamalısınız.
- French press kahve aparatınızın pistonunu yerleştirin ve ardından aşağı doğru yavaşça itmeye başlayın.
- French Press’in pistonunu aşağıda sabitleyin. Eğer kahvenizdeki çok ince tortuları da yakalamak istiyorsanız kahvenizi temiz bir bezden geçirebilirsiniz.
2. Adım:Sıcak sütü veya kremayı köpürtmek için
- Orta boy bir sos tenceresinin içine sütü ekleyin ve ılıtmaya başlayın, ama kesinlikle tam olarak kaynatmayın.
- Sütünüz ısınırken, kahve çekirdeklerinizi kahve öğütücünüzden geçirmeye başlayın.
- Sütünüzü ocağın üzerinden alın ve mutfak tezgâhınızın üzerine yerleştirin. Bu işlemi kahveniz demlenirken gerçekleştirin.
- Sütünüzü çırpıcınızın içine aktarın ve orta seviyedeki bir programda süt köpüklenmeye başlayıncaya kadar çırpıcıyı çalıştırın ardından 2 veya 3 dakika çıpıcınızı yüksek performansta çalıştırın.
- Kahvenizi fincanlara bölüştürün ve kahve fincanlarının üzerine köpüklü sütünüzü dilediğiniz kadar ekleyin.
- Hemen servis edin !
3. Adım: Soğuk sütü veya kremayı köpürtmek için;
- Sütünüzü metal veya cam bir kâsenin içinde soğutun. Kâsenizi buzdolabının içinde 15 dakikadan 30 dakikaya kadar bekletebilirsiniz. Bu sizin sütün ne kadar soğuk istediğinize bağlı bir seçenektir. Fakat sütünüzün donmaya başlamamasına özen göstermelisiniz.
- Kâsenizi buzdolabından çıkartın ve mutfak tezgâhınıza yerleştirin.
- Sütünüzü çırpıcınız ile sert bir krema halini alıncaya kadar çırpın. Ardından kahve bardaklarının üzerine sütünüzü dağıtın. Eğer dilerseniz içeceğinizin üstünü tarçınla da süsleyebilirsiniz.
4. Adım: Çırpılmış krema (krem şanti) hazırlamak için;
- Çırpılmış krema(krem şanti) kullanmak isteyenler için bu temel bir tariftir.
- 36 mililitre soğutulmuş sert krema
- Yarım yemek kaşığı vanilya esansı
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- Kremanızı yumuşak bir hal alana kadar el çırpıcısı ile geniş bir kâsenin içinde çırpın.
- Ardında kremanızı kahve bardaklarınızın üzerine boşaltın.
İpuçları
- Espresso basınç altında manasına gelmektedir. Espressonun hızlı manasına geldiğini düşünmek genel geçer bir yanlıştır.
- 170 gr su için 6 yemek kaşığı kahve kullanmak gerçekten kıvamlı bir kahve oluşturmanız için yeterli olacaktır. Fakat bu ölçüyü kendi damak tadınıza göre belirlemek en doğrusu olacaktır.