Genellikle dişlerimizi fırçalarken fark ettiğimiz diş eti kanamalarının bir çok sebebi olabilir. Uzun süren diş eti kanamalarına sahipseniz kesinlikle bir diş hekimine görünmelisiniz. Kısa süren sizin dişlerinize nazik davranmamanızdan kaynaklanan bir diş eti kanamasına sahipseniz yapabilecekleriniz var! Diş eti kanamalarınızı durdurmak için kendiniz önlem almadan evvel kesinlikle bir diş hekimine diş etlerinizi kontrol etmeli gözle göremediğiniz tartar, çürük gibi faktörlerin varlığından haberdar olun. Peki diş eti kanaması nasıl önlenir, diş eti kanamasını durdurmak için nelere dikkat etmeli hangi doğru bildiğiniz yanlışları yapmamalısınız işte size altın cevaplar,
Adım Adım Diş Eti Kanaması Durdurma Tüyoları
1. Temizlik, temizlik, temizlik. Diş eti kanamalarını önlemek için en önemli etken tabii ki temizliktir. Diş fırçalama işleminin doğru yapılması oldukça önemlidir, dişlerinizi önerilen gibi mi fırçalıyorsunuz? Dişlerinizi fırçalayacağım derken diş etlerini mi parçalıyorsunuz? Dişler sabah ve akşam ayrı ayrı olmak üzere en az üç dakika fırçalanmalıdır. Bu fırçalama işlemi esnasında diş etine masaj yapar şekilde uygulanmalı, diş eti tahribatına sebep olmamalıdır.
2. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş eti kanamalarının en büyük sebeplerinden birisi de dişlerinizde kalan artık yemeklerdir. Yemekler dişleriniz ve diş eti hareketlerinizle diş etinize yapışır ya da sıkışır. Sonrasında bu baskı sonucu kanama meydana gelir. Özellikle çalışan kişilerin öğle yemekleri sonrasında dişlerini fırçalamayı atlamamaları diş eti kanamalarını durduracaktır.
3. Diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Diş temizliği için oldukça önemli bir etken olan diş iplerini kendinize uygun olarak seçin ve diş ipini doğru kullanmayı muhakkak öğrenin. Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarına girerek diş taşlarını, gıda artıklarını temizlemede yardımcı olacaktır. Diş eti kanamalarının en büyük sebeplerinden yemek artıkları için diş ipini kullanarak kanamaların önüne geçin.
4. Yanlış ağız bakımı gargaraları diş eti kanamalarının habercisi olabilir. Ağzı bakımı ve sağlığı için kullanılan gargaraların bir çoğunda alkol bulunmaktadır, ağzınızdaki ve dişlerinizdeki hijyeni sağlayan bu gargaralar diş etlerinizi tahrip ederek diş eti kanamalarını arttırıyor olabilir. Gargarayı gereğinden fazla kullanıyor olmanızda diş etlerinde aşınma sonucu kanamalar meydana getirebilir. Bu gibi durumlarda diş eti kanamasını durdurmak için gargaralar yerine tuzlu su veya karbonatlı su kullanmanız daha yararlı olacaktır.
5. Diş eti kanamaları yüzünden diş fırçalamayı bırakmayın ve sigara kullanmayın. Kimi diş rahatsızlıklarının birebir sebebi sigaradır. Birçok önemli hastalığa neden olduğu kanıtlanan sigaranın ağızdaki bakterileri çoğalttığı bilinmektedir. Bakterilerin çoğalması diş taşları ve sonrasında diş eti kanamalarına neden olmaktadır. Diş sararmaları, diş çürümeleri etkisi yanında ağzın sağlıklı tüm yapısını bozarak diş etinin de kanamasına sebep olur. Sigara dumanı ağzınızın nemli yapısına kesinlikle uygun değildir ve dişlerinizi seviyorsanız sigarayı acilen bırakın. Diş etiniz kanıyor diye dişlerinizi fırçalamamak bir çözüm değildir aksine dişlerinizi doğru şekilde fırçalamalı ve kanamaları azaltmalısınız.
6. Diş gıcırdatma, genetik faktörler, vb. sorunları olanlar düzenli diş hekimi ziyareti gerçekleştirin. Diş eti kanamalarının sebep olduğu diş kayıplarını önlemek adına diş doktoru ile düzenli görüşmek oldukça önemlidir. Dişlerinizin kanamasının diş yapınız ile ilgisi de olabilir. Tüm kanamaların sebebi sizin dişlerinize bakmamanız ya da diş etlerinizi tahrip etmeniz ile ilgisi yoktur. Vitamin eksiğiniz var ise doktor kontrolünde vitamin takviyesi yapılmalıdır. Diş eti kanamalarının azalmasını sağlamak için bugünden itibaren harekete geçin, diş kayıplarının önüne geçin.