B vitamini sekiz farklı vitaminden meydana gelen bir komplekstir. B vitamini direkt olarak vücutta yakılarak enerji vermese de dolaylı olarak bunu sağlayan vitaminlerdir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek, baş ağrısını önlemek, sağlıklı bir gebelik geçirmek için gerekli olan vitaminlerdir. Dengeli beslenen kişiler günlük B vitamini ihtiyaçlarını muhtemelen sağlayacaktır, ancak dengeli beslenemeyen kişilerin çeşitli besinlerle B vitamini takviyesi yapması gerekir. Sizin vücudunuzun daha fazla b vitamine ihtiyacı varsa makalede anlatılacak olan en çok b vitamini bulunan besinleri tüketmeye yönelebilirsiniz.
Bölüm 1: B Vitaminlerini Tanıma
1. B grubu vitaminlerinin 8 tane olduğu bilinmelidir. Bu 8 vitamin de sağlık açısından farklı rollere sahiptir. Durumunuza bağlı olarak farklı türde B vitamini almanız gerekebilir. Örneğin vegan olan biri B12 vitamini alacağı zaman et ürünlerinden uzak duracaktır ve bunu diğer B12 vitamini bulunan besinlerle gidermeye çalışacaktır. Hamile olan kişilerin B9 (folik asit) vitaminini daha fazla alması gerekecektir. Bununla birlikte gastrik bypass yahut benzer bir ameliyat geçiren kişilerde emilim bozukluğu (malabsorbsiyon) olabileceğinden ötürü B12 vitamin eksikliğinin görülmesi olasıdır.
2. Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir biçimde işlevlerine devam etmesini sağlamak için B1 (tiamin) alın. Tiamin (B1 vitamini) enerjinin serbest kalması için karbonhidratların yıkımında etkin bir rol oynar. Eğer vücut geliştirme ya da benzeri bir sporları yapıyorsanız ve daha çok dayanıklı biri olmak istiyorsanız B1 vitamini sizin vücudunuzun yorgunluğunu azaltma açısından yardımcı olabilir. Ayrıca karbonhidrat yüklemesi yapıldıktan sonra fazla olan karbonhidratın vücutta tutulması için ek tiamin kaynakları bulmayı düşünebilirsiniz.
Tavsiye edilen günlük miktar: 1.1mg / gün (kadın); 1,2 mg / gün (erkek).
B1 açısından zengin gıdalar: Ay çekirdeği, tam buğday ekmeği, taze bezelye, soya fasulyesi, fasulye, domuz eti, fındık.
3. Sağlık bir cilt ve bağ ağrılarını engellemek için B2 (Riboflavin) alın. Bu vitamin özellikle cilt hücrelerindeki hasarı düzeltmek için gerekli olan bir maddedir. Riboflavin vücut için gerekli olan bir antioksidandır. Bunun yanında vücutta kan üretimi, bağışık sisteminin güçlendirilmesi ve enerjinin açığa çıkması için gıdaların parçalanması gibi süreçleri destekleyici rol üstlenir. Yapılan araştırmalara göre günlük 400mg B2 vitaminin tüketilmesi migreni azaltıcı yönde etki etmektedir.
Tavsiye edilen günlük miktar: 1.1mg / gün (kadın); 1.3mg / gün (erkek).
B2 açısından zengin gıdalar: Somon, uskumru, somon alabalık, kırmızı et, badem, çok pişmiş yumurta, susam taneleri, kalamar, istiridye gibi deniz ürünleri, domuz eti, mantar, ıspanak, pancar yaprağı, keçi peyniri.
4. HDL(iyi kolestrol) seviyesini arttırmak için düzenli olarak B3(niasin) kullanın. Niasin aynı zamanda bağışık sistemini güçlendirmek ve enerji için yiyeceklerin dağılımını destekler. Nadiren de olsa eksikliği cilt sorunlarına, yorgunluğa, depresyona ve hazımsızlığa neden olabilir. Alkolün sık sık tüketilmesi niasinin emilmesini engellemektedir.