Kimi zaman elinizdeki kitaba odaklanmak oldukça zor olabilir, aracınızdayken bile. Buradaki problem, okuma esnasında gözlerinizin beyninize hareketsizlik sinyali yollarken iç kulak, kaslar ve eklemlerinizin ise aracın titreşimlerinden etkilenip sinyal göndermesinden kaynaklanır. Bu durum araba tutması olarak adlandırılır ve mide bulantıları ile kusmaya, baş dönmesine, terlemeye, nefes darlığına ve uykusuzluğa sebep olabilir. Eğer elinizdeki kitabı gerçekten okumanız gerekiyorsa, araba tutmasını engellemek için başvurabileceğiniz bazı yöntemler mevcut.
Method 1: Kişisel Korunma Teknikleri
Zaman aralıklarıyla başınızı kitaptan kaldırın. Kendinizi kötü hissettiğinizde, kafanızı kaldırın ve gökyüzüne bakın. Gökyüzündeki sabit bir objeye odaklanmak veya pencereden dışarı bakmak görsel ve fiziksel hareket odağını birleştirir ve titreşimleri ortadan kaldırır. Seyahat süresince yol kenarındaki yeşilliklere odaklanmamaya dikkat edin, aksi takdirde baş dönmesi yaşarsınız. Kitabınızı, diz üstünüzde yerleştirmek yerine göz hizanızda düz şekilde konumlandırın. Bu sayede kendinizi kötü hissettiğinizde kolaylıkla ufuk çizgisine bakabilirsiniz. Ayrıca, kötü hissettiğiniz zamanlarda kitabı bir kenara bırakabilir, pencereden birkaç dakika dışarıyı izleyebilir ve okumaya geri dönebilirsiniz.
Okuma esnasında harekete sebep olan fiziksel algıları ortadan kaldırın. Bu sayede vücudunuz ve gözleriniz arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırmış olursunuz. Bunu başarmak için:
Aracın sarsılmayan bölgelerinde oturun. Genelde arka koltuklar öndekilerden daha çok sarsılır, bu yüzden otobüsteyseniz ön taraflardan bilet satın alın.
Koltuk başlığı veya bir yastık yardımı ile başınızı mümkün olduğunca sabit tutun.
Rüzgar etkisi olan yollarda ve virajlı otobanlarda okuma yapmayın. Araç dönüş yaptıkça beyne daha güçlü fiziksel uyarılar gönderilir ve mide bulantınız artar.
Camı açın. Yüzünüze vuran temiz hava mide bulantınızı azaltır ve sıcaklamanızı geçirir. Ayrıca temiz hava sizi canlandırır ve enerji verir. Pencereyi tamamen açmak sayfaların karışmasına sebep olabilir, fakat pencereyi yalnızca aralamak bile size kendinizi iyi hissettirecektir.
Rahatlayın, kötü hissetmeye başlarsanız stres yapmayın. Gerilmek, mide bulantınızı şiddetlendirir. Bunun yerine, bir süre okumaya ara verin ve rahatlamaya çalışın. Size yardımcı olabilecek bazı rahatlama yöntemleri:
- Derin nefes almak
- Meditasyon yapmak
- Vücuttaki kas gruplarını kasıp gevşetmek
- Rahatlatıcı bir görüntü hayal etmek
- Müzik dinlemek
- Gözleri kapatarak kısa bir şekerleme yapmak
Seyahat öncesinde ve esnasında hafif yiyecekler tüketin. Okuma esnasında her ne kadar abur cubur tüketmekten hoşlansanız da, midenizi bu tür yiyeceklerle doldurmak sizi mide bulantısına daha yatkın duruma getirir ve kusmanıza sebep olabilir. Kaçınmanız gereken yiyecekler:
- Yağlı yiyecekler
- Baharatlı yiyecekler
- Alkol
Okuma esnasında midenizi yatıştırın. Çubuk krakerler mide asidinizi emer. Mint içeren şekerler oldukça rahatlatıcı olabilir, ancak bu ürünleri çiğneyerek değil emerek tüketin.
Kitap okurken aküpresür bantlarından yararlanın. Bu bantlar elastiktir ve üzerlerinde küçük düğme şeklinde çıkıntılar bulunur. Bantları bileğinizin üzerine yerleştirin; noktalar bilek içinizde ve iki tendonunuz arasında konumlanan basınç noktalarına bası yaparak mide bulantınızı engeller. Bantların çok sıkı takılmadığından emin olun. Aksi halde acı hissedebilir veya kolunuzdaki kan dolaşımını kötü etkileyebilirsiniz. Bu yöntemler her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da, hastalar tarafından olumlu dönütleri olmuştur.
Yolculuk esnasında sigara içmeyin veya içilen araca binmeyin. Mide bulantınız arttıkça, duman gibi bazı uyarıcılara karşı daha hassas hale gelirsiniz. Ayrıca dumana maruz kalmak kusma isteğinizi tetikler. Duman gibi, güçlü temiz hava da sizi kusmaya itebilir.
Method 2: Ev Yapımı Yöntemler ve İlaçlar
Zencefil tüketin. Her ne kadar bilim insanları zencefilin mide bulantısı üzerindeki pozitif etkisini kanıtlayamamış olsalar da, içeriğindeki yağ ve fenol grupları rahatlamaya yol açabilir. Zencefil, uzun yıllardır mide bulantılarının yatıştırılmasında kullanılır ancak kullanmadan önce doktorunuzun onayını alın ve hamile olmadığınızdan veya aldığınız diğer ilaçlarla yan etki oluşturmadığından emin olun. Doktorunuzun onayını aldığınız takdirde, deneyebilirsiniz:
Taze zencefilden çay hazırlayın. Güzel bir kitabın yanında sıcak bir çay olmazsa olmazdır. Hazırladığınız çay biraz acı olabilir, dikkatli olun. Daha içilebilir hale getirmek için bal ekleyebilirsiniz.
Zencefilli soda tüketin. Bu sayede vücuda gerekli karbonu alıp mide bulantınızı yatıştırabilirsiniz.
- Zencefilli kurabiyeler veya ekmekler
- Zencefil içerikli diğer ürünler
Uzun bir seyahat esnasında kitap okumak istiyorsanız doktorunuza başvurun ve reçeteli ilaç kullanın. Doktorunuzla ilaçlar hakkında tartışırken, hamilelik durumunuz varsa veya astım, epilepsi, kalp ve karaciğer hastalıkları ile böbrek problemleriniz varsa mutlaka belirtin. Doktorunuz uygun olduğu takdirde, Scopolamine , kulak arkası yamaları veya benzeri ilaçlar için reçete yazabilir.
Kulak arkası yamaları araca binmeden birkaç saat önce yerleştirin. Bu ilaçlar sizi araba tutmasına karşı yaklaşık 3 gün korur. Yan etkileri arasında, uyku sersemliği ve uyuşukluk, bulanık görüntü, baş dönmesi görülebilir. Yan etkilerin artması durumunda bu durum okumanızı da olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, yolculuğun bir bölümünde aracı siz kullanacaksanız, bu tedaviyi uygulamayın. Bazı ülkelerde, bu ilaçlar reçetesiz de satılabilir ancak ilaçları doktora danışmadan çocuklar ve yaşlılar üzerinde denemeyin.