Acinetobacter birçok ülkenin toprak ve suyunda yaygın olarak bulunan bir bakteri grubunu temsil eder. Bütün Acinetobacter bakterileri insanlarda hastalık yaparken, Acinetobacter enfeksiyonlarının %80’i ve en tehlikeli olanı Baumanni türüdür. Hemen hemen akciğerde, kanda ya da yaralarda gelişen Acinetobacter Baumanni enfeksiyonları, sağlık hizmeti sektöründe görülür. Özellikle hastanelerde yoğun bakım ünitesinde görülür. Acinetobacter türlerinin birçoğu, çoğu antibiyotiğe karşı dirençlidir. Acinetobacter enfeksiyonunu önlemek her zaman mümkün değildir, ama bazı stratejiler oldukça faydalı ve hayat kurtarıcı olabilir.
Acinetobacter Enfeksiyonlarını Önlemek
1. Hastanelere gerekmedikçe gitmeyin. Acinetobacter bakterisi, günden güne sağlıklı insanların hayatlarında oldukça küçük riskler ortaya çıkarır. Fakat, hastanede özellikle bağışıklık sistemleri zayıf, kronik akciğer hastalığı ya da şeker hastalığı olan hastalar, Acinetobacter enfeksiyonuna daha fazla meyillidirler ve bu enfeksiyondan ölmeleri riski taşırlar. Böyle olunca da, amaç yoğun bakım ünitelerinde hasta ya da ziyaretçi olmaktan kaçınmaktır.
Çoğu insan bu enfeksiyona karşı yoğun bakım ünitelerinin küçük bir şansı olduğunu kabul ediyor, ama sonraki tıbbi tavsiye kronik akciğer hastalıkları ve şeker hastalıkları için durumunuzun daha kötüye gitmesini ve acil bakım gerekliliğinizi önler.
Yoğun bakım ünitesinden başka bir departmana iyileşmeniz için transfer edilmeniz ayrıca Acinetobacter enfeksiyon riskinizi düşürür. Bakımınız ile ilgilenenlere iyileşme aşamanızı danışın.
Sağlıklı insanlar normalde risk taşımazlar, ama hasta akrabalarını hastanede ziyaret etmeleri özellikle eğer yoğun bakım ünitesinde belirli bir süre geçiriyorlarsa bu riski arttırabilir.
2. Ellerinizi sık sık yıkayın. Hastanede kalırken ya da ziyarete gittiğinizde her türlü bakteriyel ve viral enfeksiyon riskini azaltmanın en önemli yollarından biri de ellerinizi düzgün bir şekilde ve sık sık yıkamaktır. Tuvalete gittikten sonra, herhangi bir insana dokunduktan sonra ya da tuvalet dışında bir yüzeye dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Özellikle kapı tokmakları, ışık düğmeleri, yatak başları, perdeler, masalar ve tıbbi malzemelerde dikkatli olun.
Ilık su ve tek kullanımlık sabun muhtemelen ellerinizi bakterilerden sterilize etmeye yetecektir, ama alkol içerikli temizleyiciler kullanmaya özen gösterin.
Kuru ellerinizle kapı tokmakları ve yatakbaşı arasına bariyer olacak gibi kağıt havlu kullanın. Yatağınıza geri yattığınız zaman kağıt havluyu çöpe atın.
Yatağınızdan her zaman ulaşabilecek mesafede el dezenfektanı olduğundan emin olunuz.
Vücudunuza Teması Kesin!
3. Gözlerinize ve ağzınıza dokunmayı bırakın. Hastanede hasta ya da ziyaretçi olarak bulunurken ellerinizi sık sık sterilize etseniz bile ellerinizle yüzünüze dokunmayı alışkanlık edinmeyi bırakmaya çalışınız. Ellerinizdeki bakteriler genellikle zararsızdır , ama vücudunuza gözlerinizden ya da ağzınızdan girebilir ve bulaşıcı olabilir. Bu durumda ellerinizi yanlarda ya da dizlerinizin üstünde tutmaya çalışın.
Eğer gözlük takmıyorsanız, gözlerinize dokunmayı ve gözlerinizi ovalamayı önlemek için plastik göz korumalığı takmayı düşünün.
Eğer kadınsanız, gözünüze makyaj yaptığınızda ve ruj sürdüğünüzde bakteri bulaşmasına karşı oldukça dikkatli olun. Hastanede yatan hastaysanız, makyaj yapmamanız daha güvenli olacaktır.
4. Hastanede yatan hastalara temastan kaçının. Hastanedeyken, acıyarak hastalara dokunmak sinir bozucu olabilir, ama özellikle hastanede yatan hasta iseniz Acinetobacter enfeksiyonu bulaşma riskinizi dramatik bir şekilde arttırabilir. Yatan hastalar derilerinin, giysilerinin ya da kişisel eşyaların üzerinde antibiyotiğe dirençli bakteriler barındırabilirler.
Hastalarla konuşmak, onları dinlemek ve onları desteklemek kesinlikle yararlıdır, ama özellikle yoğun bakım ünitesindeyken onlara temas etmekten kaçının.
Eğer hastanede yatan hastaysanız, diğer hastalarla havlunuzu, sabun lifinizi, jiletinizi ya da kıyafetlerinizi paylaşmaktan kaçının.
Acinetobacter birebir kişiden kişiye temasla ya da bakterinin bulaştığı yüzeylerle temas ile hassas hastalara yayılır.
Eğer hastanın yanında öksürürken ek koruma olarak maske takmaya ayrıca önem verin. Bakteri mukus ve tükürük damlasıyla yayılabilir.