Tuğla sıcak görünüşüyle, tarih boyunca en çok kullanılan ve vazgeçilmez hale gelen yapı malzemelerinden biri olmuştur. İç mekanda ve dış mekan kaplamalarında sıklıkla kullanılan tuğla, hem estetik görünümüyle hem de yarattığı ambiansla aslında yapıları değil hayatı süsler hale gelmiştir. Peki kirlendiğinde ya da eski görünmeye başladığında nasıl ilk günkü haline getiririz ve nasıl temizleriz? Hayatımızı süsleyen bu elemana nasıl bakım yapmalıyız ki ilk günkü sıcaklığını ve doğallığını uzun yıllar korusun? Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım, dikkat etmemiz gereken ilk nokta ve en önemlisi tuğlaya zarar vermemektir. En zararsız yöntemle başlayıp, nazik davranarak sabırlı bir şekilde bu yöntemi uygulamak aslında bu işin püf noktası. Ayrıca unutmayın, temizlemek istediğimiz tuğlanın tipini bilmek ve ona göre kullanacığımız yöntemi belirlemek de en az nazik davranmak kadar önemli.

Ne tip bir aşınma veya kirlilikle başa çıkılmaya çalışıldığının belirlenmesi:

Küflenme veya yosunlanmayı temizlemek için paslanmayı ya da çimento kalıntılarını temizlemekte kullandığımız yöntemlerden daha farklı yöntemler ve kimyasallar kullanmak gereklidir. Bu nedenle öcelikle sorunun ne olduğunu belirlemeliyiz. Ancak bu sayede doğru yöntemi seçebilir ve tuğlaları ilk günkü görünümlerine kavuşturabiliriz.

Tuğladan Küfün Temizlenmesi:

Çamaşır suyunu eşit miktarda su ile büyük bir kapta karıştırın.

Bahçe sulamak için kullanılan sprey tarzı bir pompanın içine bu karışımı doldurun.

Daha sonra duvarın temizleyeceğiniz kısmını su ile yakayarak tozlarından arındırın, eğer hortum kullanırsanız işiniz kolaylaşacaktır.

Ve sırada pompayı elinize alıp duvara püskürtme işlemi uygulamak var. Duvarın en yüksek noktasından başlayıp aşağıya doğru püskürtme işlemini gerçekleştirin.

Kullandığınız kimyasal maddenin küfü yok edebilmesi için bir kaç dakika bekleyin, ama sakın kurumasına neden olacak kadar uzun süre beklemeyin.

Duvarın bir kısmını durulayarak kimyasal maddenin işe yarayıp yaramadığını test edin.

Eğer küflenme çok fazlaysa ve derinse kimyasal maddeyi suyla karıştırmadan uygulayabilirsiniz. Ama bu uygulamayı aside dayanıklı bir fırçayla yapmanız gerekmektedir ve mutlaka eldiven kullanın.

Testiniz olumlu sonuç verdiyse son adım olarak duvarı durulayın ve kurumaya bırakın.

Tuğladan Çimento Kalıntılarının Temizlenmesi:

Bu işlem için asit bazlı bir kimyasal kullanmanız gerekmekte; özel maddeler de alabilirsiniz evinizde bulunan tuzruhunu da. Seçim size kalmış.

Plastik bir kovanın üçte ikisini su ile doldurun ve kullandığınız su miktarının üçte biri kadar tuzruhunu ekleyin. Ancak dikkatli olun tuzruhu köpürebilir.

Temizlemek istediğiniz bölgeyi ıslatın.

Bir fıça yardımıyla -aside dayanıklı fırça olması önemli- temizlemek istediğiniz bölgeyi hazırladığınız su ve tuzruhu karışımını kullanarak ovalayın.

10-15 dakika kadar bekleyin ama asidin yüzeyde kurumamasına dikkat edin.

Bu süre dolduktan sonra yüzeyi iyice durulayın.

Basınçlı Yıkama Makinesi Kullanarak Tuğlanın Temizlenmesi:

Çok inatçı, bir türlü çıkmayan lekeler için basınçlı bir makine kiralayabilirsiniz yahut daha sonra da kullanırım diyorsanız direk bu makineyi satın alabilirsiniz.

  1. Temizleme işlemine başlamadan önce gereken malzemeleri sağladığınızdan emin olun. Gereken malzemeler ise bir adet kova ya da leğen, çamaşır suyu, fırça, hortum ve basınçlı yıkama makinesi.

  2. Eşit miktarda çamaşır suyu ve su kullanarak kova ya da leğende bir karışım hazırlayın.

  3. Fırçanızın ucuyla ya da bir sprey şişesi yardımıyla tuğlaya bir miktar su püskürtün.

  4. Tuğlayı karışımın bulunduğu kovanın içine koyun.

  5. Bi süre bekledikten sonra çıkarıp kurumadan önce bir miktar fırçalayın.

  6. Ve iyice basınçlı yıkama makinesiyle durulayın. Tuğlanız temizlendi.