Bir evin dekorasyonunun en göze çarpan detaylarından biri yer döşemesidir. Yer döşemesinin kullanışlı olması gerekir. Bunun yanı sıra evin diğer parçaları ile de uyum içinde olmalıdır. Seçenekler arasında; granit, laminant, ahşap parke gibi birçoğumuzun evinde yaygın şekilde kullanılan ürünlerde vardır. Çoğu tüketici rengi , dayanıklılığı ve malzeme özellikleri yüzünden bu seçimi tuğla zeminden yana kullanmaktalar. Tuğla dikdörtgen biçimi verilmiş kilin fırınlanması ile elde edilen yapı malzemesidir. Her yapı malzemesi gibi zamanla kirlenen tuğla zeminin temizlenmesi de diğer zemin tiplerinden farklı şekilde yapılmalıdır.[mam][mom]tugla-doseme-nasil-temizlenir

Tuğla Zemin Nasıl Temizlenir?

Bu başlık altında öncelikli olarak tuğla zeminlerin mühürlenip mühürlenmemesi gerektiği tartışmasından bahsetmeliyiz. Tuğla mühürlemesi tuğlaların arasındaki boşlukların özel maddelerle kapatılması ve ayrıca tuğla yüzeyinden dökülen kırıntıların azalması için uygulanan bir yöntemdir. Bazı kesimler mühürleme işleminin temizleme işlemini kolaylaştırdığı için destekleyicisi olurken bazı kesimlerde odalardaki nem dengesini ve havalandırmayı kötü yönünde etkileyebildiği için buna karşı çıkmaktadır ve uygulatmamaktadır.

Tuğla zemin düzenli aralıklar ile paspaslanmalı ve süpürülmelidir. Bu sayede tuğla zeminden kaynaklanan veya evin günlük rutini yüzünden meydana gelen kirlerin birikmesi engellenir. Süpürme işlemini gerçekleştirirken köşeleri düzgün bir şekilde temizlediğinizden emin olun çünkü daha sonra bu tozlar tüm zemine dağılabilir. Eğer tuğlaların küçük parçaları zemin üzerinden temizlenmez ise zemin üzerinde zımpara etkisi gösterebilir ve bu evinizin güzel görünümlü tuğlaları için zararlı bir durumdur.[mam][mom]

Temizleme solüsyonları;

Tuğla zemininizi temizlemek için doğal bir solüsyon hazırlayın.

Bir kova suyun içine sirke koyun ve karıştırın. Sirke oranını ne kadar yüksek tutarsanız solüsyonunuz o derece daha kuvvetli olur. Eğer zemine düşük sirke oranlı solüsyon ekleyince kirlerin çıkmadığını gözlemlediyseniz, sirke oranının daha yüksek olduğu bir solüsyon daha hazırlayın ve zemine bunu uygulayın.

5 litre suya 2 yemek kaşığı boraks karıştırarak da bir temizleme solüsyonu oluşturabilirsiniz. Boraks genel olarak kristal veya toz halde bulunan renksiz kimyasaldır. Boraks suyun sertliğini azaltmak için, çamaşırları ağartmak için, kaynatıcı, eritici veya pas önleyici olarak da kullanılabilir. Bunların yanında yüzey temizliğinde de kullanılan iyi bir leke çıkarıcıdır.

5 litre suya 1 veya 2 yemek kaşığı soda karıştırarak başka bir temizlik ürünü elde edebilirsiniz. Soda temizlikle iç içe olan insanların bildiği bir kimyasaldır. İçinde bulunan karbonat sayesinde leke çıkarıcı bir özelliğe sahiptir.

Kuru bir paspas alın ve hazırladığınız temizleme solüsyonuna batırın. Paspas kullanmanız önemli bir ayrıntı çünkü tuğla zemin sert bir yapıya sahip olduğu için sünger ile temizlenirse, sünger parça parça ayrılabilir.

Solüsyon ile temizlenen tuğla zemini, ılık su ile solüsyonun etkisi geçene kadar yeniden durulayın. Ardından zeminin üzerinden mikro fiber bez ile geçin ki kalan küçük parçalarda mikro fiber bez yardımıyla ortadan kalksın.