Klozette sifonu çekmenizle birlikte eskiye nazaran su daha mı yavaş akıyor? İşte bu veya benzeri bir durumla karşı karşıyaysanız bu tıkanıklığı gidermek için yapabileceğiniz belli başlı şeyler bulunmaktadır. Burada iki yöntemle klozet tıkanıklığını açmak anlatılacaktır. Şimdi bunları öğrenmek için Adım1’den itibaren makaleyi okumanız ve uygulamanız yeterlidir.

Tıkanmış Klozet Deliklerini Açma

1. Sorunun nerede olduğunu anlamaya çalışın. Bir kovanın içerisine ya da çöp kutusuna su doldurun ve hızlı bir şekilde klozete dökün. Bu suyu dökmüş olmanıza rağmen klozet gideri tıkanıklığı açılmıyorsa bu durumda farklı yöntemler kullanmanız gerekebilir.

  • Suyun hala yavaş akmaya devam etmesi klozetin içerisindeki kanalda bir tıkanıklık olduğuna yani orada bir mineral birikmesi vb. sebeplerden ötürü tıkanıklık olabileceğine işaret eder.
  • Çoğu tuvalet aynı drenaj hattına bağlanır. Eğer tüm tuvaletler tıkalı değilse ana drenaj hattında bir tıkanma olması söz konusu değildir. Bireysel bir tıkanıklığın olma sebebi ise kadın pedleri, bebek bezleri, tuvalet kağıtları olabilir. Bunların önüne geçmek için yapılacak en doğru şey hiç bir atığı klozete atmamaktır.

2. Klozet kapağının hemen altında, klozet kasesinin üst kısmında sifona bastığınızda suyun geldiği ufak delikler vardır, bu delikleri ponza taşı veya tuvalet fırçası ile temizleyebilirsiniz. Bu deliklerdeki minerallerden kaynaklı olabilecek tıkanıklıklar söz konusudur. Bu kısımdaki deliklerin tıkanıklığını gidermek için gerekirse askının kavisli olan sivri ucu gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Bu işlemi uygularken porseleni çizmediğinizden emin olun. Şayet küçük bir ayna bulursanız bunun sayesinde de delikleri gözle görebilme şansına erişmiş olursunuz. Ayna yardımıyla deliklerin olduğu kısımları görerek fırça ile temizlemeye devam edin. Eğer tıkanıklıklar açıldıysa işleminiz tamamlanmıştır. Açılmadıysa da yazıyı okumaya devam edin.

  • Ayrıca rezervuarın dibine yakın olan küçük bir kontrol deliği vardır. Buradaki kısmın amacı suyu tamamen boşaltmak ve su bittikten sonrada sifonu yeniden kurmaktır. Rezervuardaki su tamamen bittikten sonra “glurp!” diye bir ses duyarsınız ki bu ses artık alt kısma aktarılacak suyun kalmadığına işaret eder. Bu kısmı kontrol etmek için rezervuarın üstündeki kapağın yerinden çıkarılması gerekir. Parmağınızı bu suyun klozete aktığı deliğe sokarak tıkanıklık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu kısmı kontrol ederken parmağınızı kesme ihtimaline karşı kargaburun gibi bir malzeme kullanabilirsiniz.

3. Kireç, kalsiyum ya da sert su sökücüler ile tıkanıklığı açmayı deneyin. Muriatik, hidroklorik asit kullanarak bu tıkanmış olan deliklerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu asitleri kullanma açısından çekinceniz varsa beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Bilindiği üzere beyaz sirke de içerisinde asetik asit barındırmaktadır. Bu asidi uyguladığınız kısımlardaki delikleri yine sivri bir madde ile açmaya çalışabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz temizleme ürünlerinin talimatlarına uyarak bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

Tuz ruhu Yöntemi İle Evde Tıkanmış Klozet Deliklerini Açma

Yukarıdaki yöntemi uygulayarak klozetin tıkanıklığını, yani rezervuardan gelen suyun gelmiş olduğu delikleri açmayı başaramadıysanız, suyun normalden daha yavaş akmasını engelleyemediyseniz bu durumda tuz ruhu yöntemi ile tıkanıklığı açma aşamasına geçmelisiniz. Bu yöntemi uygulamadan önce ciddi güvenlik önlemlerini almanız gerekmektedir. Klorik asit ya da hidroklorik asit olarak da bilinen madde kullanılacağı için adımlar ve ipuçlarını dikkatli bir şekilde uygulamaya özen gösterin. Burada anlatılacak olan adımların tümünü okumadan hidroklorik asiti kullanmaya başlamayın. Bu asit oldukça güçlü bir asittir. Evcil hayvanların ve çocukların ulaşamayacakları bir yerde saklamaya özen gösterin. Şimdi tuzruhunu klozet deliklerindeki tıkanıklığı açmak için nasıl kullanacağınızı öğrenmek için adımları takip edin.

1. Rezervuarı dolduran musluğu kapatın. Bu musluk hemen klozetin yanında yer alır. Burada yer alan musluklardan biri klozetin içerisine direk su vermeyi sağlarken, diğeri de rezervuarı doldurur.

2. Klozet kasesinin üst kısmını bir çöp torbasıyla, aliminyumla kapatın. Sağlamlaştırmak için ise bantla klozete bunu yapıştırın. Bu tuzruhunu döktükten sonra ortaya çıkan asitten en az seviyede etkilenmenizi sağlamak için alınan tedbirlerden biridir.

  • Sadece klozet kapağını değil kapağın klozetle temas ettiği yerdeki boşlukları da bu yöntemle kapatın.

3. Banyodaki, tuvaletteki havalandırmayı açın. Şayet havalandırma sistemi bulunmuyorsa bu durumda kapıları, pencereleri sonuna kadar açın.

4. Rezervuar kapağını çıkarın ve taşma borusunu bulun. Taşma borusu rezervuarın bozulması halinde dışarıya suyun taşmaması için konulan borudur. Bu botunun üzerine bir huni yerleştirin. Bu huniden tuz ruhu (hidroklorik asit) dökülecektir.