Mumun ana maddesi, petrolün keşfinden önce hayvanların iç yağından üretilirdi. Ancak günümüzde petrolün keşfinden sonra parafin isimli bir malzemeden üretilmeye başlandı.

Evde Mum Nasıl Yapılır?

Mum, temelde yavaş yanan lif yada pamuk gibi bir maddenin üzerine dökülerek boyu uzun bir kalıp içerisinde soğutulmasının ardından katılaşması ile oluşan bir ışık kaynağıdır. İlk üretimi Milattan önce 5000’li yıllara kadar dayanan mum binlerce yıl boyunca ışık kaynağı olarak kullanılmış ve dini ayinlerde de önemli bir ritüel haline gelmiştir. Günümüzde ise daha çok estetik yada dekor anlamında kullanılan mum özellikle uzak doğuda Budizm gibi dinlerde önemli bir yere sahip olarak kalmıştır.

Günümüzde mumun ham maddesi petroldür. Mumun üretilmesi için günümüzde petrolden elde edilen parafin kullanılır. Ham petrolün rafine edilmesinen sonra oluşan parafin bir dizi işlemden geçirilerek 35-50 derece arasında erime sıcaklığına sahip bir maddeye çevrilmektedir.

Temelde parafin içerisine yatırılan pamuk ipliğin silindirik kalıplar vasıtası ile kalıp haline getirilmesi ile mum oluşur. Sadece parafin kullanmak mumum yumuşak olmasına ve bu sebeple de çabuk bitmesine neden olur. Bu yüzden kimyasal tekniklerle üretilen birçok malzeme parafin içerisine katılarak mum üretiminde daha katı hale getirilmiş parafin kullanılmaktadır. Yapımını aşama aşama olarak belirtirsek,

Evde Mum Yapımı

İlk olarak yangın çıkmasının engellemek adına bu işlemleri yapabilecek uygun bir ortam hazırlamalıyız.

1. Parafini eritin

Parafin katı olarak dışarıdan temin edildikten sonra yaklaşık 80-90 derece de eritilmeye başlanılır. Erime işlemi yapılırken sıcaklığın çok yüksek olmaması gerekir aksi halde parafin 250 derece üzerinde yanabilen bir maddedir

2. Pamuk ipliğini uygun bir kalıba yerleştirin

Parafin erirken bir yandan da hazırlamış olduğumuz pamuk ipliği uygun bir kalıba yerleştirmemiz lazım. Bunun için örneğin bir cam bardak kullanabilirsiniz.

Çok ince bir tel yada ahşap kullanarak ipi uç kısmına bağlayın. Ardından bardağın orta kısmına gelecek şekilde içerisine yerleştirin.

3. Eritilmiş haldeki parafini kalıba dökün

Erimiş parafin tel yardımı ile tam orta noktaya merkezlemiş olduğumuz bardağın içerisini yavaşça dökülür.

Dökülen parafinin ardında merkezlemiş olduğumuz pamuk ipliği ortada olacak şekilde sabitlenecektir. Bu arada parafin katılaşırken hacmi azalacağından dolayı bardağın içerisinde boşluklar oluşacaktır. Bu kısımları da erimiş parafin ile doldurunuz.

4. Mumu soğutun

Son olarak yaklaşık 20 derecede mumu soğuması için 8-10 saatlik bir beklemeye bırakırız. Donmuş mum kalıptan çıkarılır ve kullanıma hazır hale gelir.

Önemli Not: Prafin ısıtılırken işlemlerin tamamında eldiven kullanılmalıdır. Parafin erimiş haldeyken deri ile temas ettiği anda yanmalara sebep olabilir.