Muhabbet kuşları sosyallikleri ve insanlar ile kurdukları güzel ilişkileri ile bilinirler. Buna rağmen muhabbet kuşu sahipleri bazı zamanlarda tekrarlayan ısırma sorunları ile karşı karşıya gelirler. Kuşların ısırması birçok değişik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kuşunuz sizi ısırmaya başladı ise bir süre bekleyin ve kuşunuzun davranışlarını değerlendirmeye başlayın. Yazımızı okuyarak kuşunuzun neden ısırdığını ve bu sorunu nasıl çözebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Kuşunuzun Neden Isırdığını Algılamaya Çalışın ve Önlem Alın

Muhabbet kuşunuzun ısırdığı günleri bir günlüğe kaydedin ve neden ısırdığını ortaya çıkarmaya çalışın. Kuşunuzun neden ısırdığını anlamak istiyorsanız ilk olarak günlük tutmaya başlayın. Kuşlarınızın ısırmasının nedenleri birçok farklı nokta sebebiyle ortaya çıkabilir. Sorunu çözümlemek için öncelikle problemin temeline inmek gerektiğini unutmamalısınız. Kuşunuzun neden ısırdığını bu günlüklere aldığınız notlar sayesinde ortaya çıkarabilirsiniz.

Her ısırma vakasını günlüğe not alın. Bu notun kapsamına etrafı çevreleyen durumları da eklemeli ve günlüğünüzü bu şekilde oluşturmalısınız. Kuşunuz ısırırken elinizde miydi? Kafesin dışında mıydı? Herhangi bir ödüllendirme sırasında ya da ona yem verirken de herhangi bir ısırma vakası ortaya çıkıyor mu? Ne kadar fazla detay ile not tutarsanız sonuca da o derece hızlı bir biçimde ulaşırsınız.

Kuşunuzun ısırdığı ortamı daha detaylı bir biçimde incelemeye çalışın. Örneğin kuşunuz herhangi bir ses duyduğu zaman mı ısırmaya başlıyor? Yabancı bir kişi tarafından tutulduğu zaman mı asabileşip ısırmaya başlıyor? Kuşunuz çok fazla kafesinin dışında zaman geçirdiğinde ısırmaya başlıyorsa bunun asıl sebebi kuşunuzun yorulması ve kafesine geri dönmek istemesi olabilir. Isırma sorununa çözüm getirmek istiyorsanız bu gibi detaylara büyük bir önem vermeniz gerekmektedir.

Kuşunuz ısırmaya başladığı zaman negatif pekiştirme yöntemini uygulamaya başlayın. Kuş sahipleri birçok zaman bilmeyerek de olsa kuşların ısırmalarını teşvik edebilmektedir. Kuşunuz ısırmaya başladığı zaman onu azarlamak ve ses tonunuzu ciddileştirerek onu uyarmak kuşunuzun sıkıntısını alabilir ve dolayısıyla da ısırmaktan vazgeçmeye başlayabilir. Bir başka yöntem olarak da kuşunuz ısırmaya başladığı zaman unu azarlamak yerine onu tamamen görmezden gelmeyi kullanabilirsiniz. Kuşunuz ısırmaya başladığında tepkisiz kalmak onun vazgeçmesine ve bu huyu bir kenara bırakmasına sebebiyet verebilir. Herhangi bir tepki almamak kuşu ısırmayı bırakmaya sevk edecektir.

Kuşunuzun düzenli olarak yemek yediğinden ve uyuduğundan emin olmalısınız. Kuşlar bazı zamanlarda beslenmeleri düzensiz olduğundan veya yedikleri yemek yeterli gelmediğinden ısırmaya başlayabilir. Yine aynı şekilde uyku sistemlerinin bozulması da kuşları ısırmaya sevk edebilmektedir. Kuşunuzun beslenme alışkanlıklarını düzenlemeli ve birden fazla çeşitte yem verip ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Kuşunuzun düzenli bir biçimde uyuması için etrafındaki ortamı buna uygun bir hale getirmeye de özen göstermelisiniz.

Kuşların beslenmelerinde besin çubukları ve yemlerin büyük bir yeri vardır. Kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız onun temel besin maddelerini eksik etmemelisiniz. Kuşlar her gün aynı yemi yemekten sıkılabilir ve o yemi yemekten vazgeçip bırakabilir. Bu nedenle kuşunuzun beslenme düzenine marul gibi çeşitli sebzeleri de ekleyebilir ve onun sıradan kuşyemi yemekten sıkılmasını engelleyebilirsiniz.

Kuşunuzun hangi aralıklar ile dinlendiğinin kaydını tutun. Bu zamanlarda kuşunuza müsaade etmeli ve elinizden geldiğince sessiz bir ortam sağlamalısınız. Kuşunuzu yorgun olduğu zamanlarda elinize almaya çalışırsanız halsiz olduğu ve dinlenmeye ihtiyacı olduğu için elinizi ısırabilir. Kuşunuzun sağlıklı ve mutlu olması için onun ihtiyaçlarına sağlıklı olmanız gerekmektedir.

Kuşunuzu çok dikkatli bir biçimde elinize alın. Muhabbet kuşlarının ısırmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi sinir ve strestir. Bazı zamanlarda kuş sahipleri muhabbet kuşlarını ellerine alırken bizzat bu strese sebep olmaktadır. Kuşunuzun stresli bir ruh haline bürünmemesi için kuşunuzu çok nazik ve uygun bir biçimde elinize almayı öğrenmelisiniz.

Kuşunuzun sizin elinize gelmesini bekleyin. Onu direkt olarak tutmak yerine onun sizin elinizi parmaklarınızı bir dal gibi kullanıp size gelmesini beklemelisiniz.

Kuşunuzu odadan odaya takip etmemelisiniz. Bu davranış onu strese sokabilir çünkü vahşi hayatta avcılar muhabbet kuşlarını bu yöntem ile avlamaya çalışmaktadır. Sizi bir tehdit olarak algılamaması için kuşunuzu takip etmemeli onun odadan odaya uçmasına ve sonunda yanınıza gelmesine müsaade etmelisiniz.

Kuşunuza yumuşak bir ses tonu ile seslenin ve ona oyuncaklar ödüller sunun. Bu şekilde sizin ile kuşunuz arasında bir bağlantı oluşacak ve bu davranış kuşun stresten arınmasını rahatlamasını sağlayacaktır. Kuşunuzu daha yeni satın aldıysanız ona ortama uyum sağlaması ve sizin ile bağ kurması için birkaç hafta izin vermelisiniz.

Kuşunuza yeterli miktarda oyuncak sunduğundan emin olmalısınız. Vahşi yaşamda muhabbet kuşları bir daldan diğerine uçarak sürekli farklı şeyler ile meşgul olurlar. Kuşların zihinsel hareketliliğini sağlamak için oyuncakların varlığı olmazsa olmaz unsurlardan bir tanesidir. Muhabbet kuşu sıkıldığı ve bunaldığı zaman sırmaya meyil edecek ve istenmeyen tablolar ortaya çıkacaktır.

Muhabbet kuşlarının gagaları ile didikleyebilecekleri tuvalet kâğıtları ya da bu tip materyaller onların eğlenceli bir biçimde zaman geçirebilmeleri için harika oyuncaklar olacaktır. Vahşi hayatta kendilerine yuva yapmak için gerçekleştirdikleri didikleme işlemi tuvalet kâğıtları ile de giderebilmektedir.

Yakınlarınızda bulunan petshoplardan kuşların oynaması için tasarlanmış materyaller satın alabilirsiniz. Bulmaca şeklinde tasarlanmış olan oyuncaklar birçok muhabbet kuşu tarafından zevk ile oynanmaktadır. Kuşlar sonunda bir ödüle ulaşmak için bulmaca tipi oyuncakları çok daha severek oynayabilmektedirler. Evinizden uzun bir süre boyunca uzak kalacaksanız bu tip oyuncaklar satın almak harika bir fikir olacaktır.

Kuşunuz ile bireysel olarak ilgilenin. Her ne kadar oyuncaklar güzel araçlar olsa da kuşunuz ile birebir olarak ilgilenebilirsiniz. Özellikle kafeste başka bir kuş yoksa kuşunuz size çok daha düşkün olacaktır ve ilginize ihtiyacınız olacaktır. Çok yoğun bir iş programınız varsa ve kuşunuz ile ilgilenemiyorsanız ikinci bir muhabbet kuşu almak çok mantıklı bir adım olacaktır.

Kuşunuzun geçiş dönemini daha kolay atlatması için çabalayın. Yeni bir eve mi taşındınız? Kuşunuzun kafesini mi değiştirdiniz? Eve yeni bir evcil hayvan ya da yen bir kişi mi taşındı? Evin dışarısında kuşunuzu rahatsız edebilecek bir ses yoğunluğu mu var? Ortaya çıkabilecek bu gibi değişiklikler kuşunuzun sinirlerinin gerginleşmesine ve ısırma huyunun artmasına sebebiyet verebilir. Büyük bir değişim periyodu içerisindeyseniz kuşunuzun bu döneme ayak uydurması için ona biraz zaman vermelisiniz. Onu çok fazla elinize almamaya ve besinlerini yeterli bir biçimde vermeye özen göstermeniz gerekmektedir. Dışarıdan ok yoğun bir biçimde ses geliyor ve kuşunuz bundan rahatsızlık duyuyorsa gürültü giderici bir makine satın almayı düşünebilirsiniz.