Boşanma Davası kimsenin istemeyeceği ancak bir süre sonra yaşayabileceği durumlardan biridir. İnsanlar evlendikleri zaman elbette bunu hesaba katmaz ve başlarına geldiğinde bu durumla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışır. Siz de boşanma savası süreci ile karşı karşıyaysanız ve bu sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyorsanız tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları takip etmektir.

Boşanma Davasının Süreçleri

1. Boşanma davasında nafaka miktarının neye göre belirlendiğini öğrenin. Boşanma davalarında ilk olarak kadın ve erkeğin yaşadığı hayat standartları göz önüne alınır. Boşanma davası devam ederken Tedbir Nafakası adı altında bir nafaka ödenir. Tedbir nafakası boşanma sürecinin öncesindeki , dava süresince kişinin eşi ve reşit olmayan çocuklarının haklarını korumak amacıyla ödenen bir nafaka çeşididir. Tedbir nafakasının başlangıç tarihinin davanın başlangıç tarihi olduğu bilinmelidir. Bu süreç boyunca verilen tedbir nafakası hakimin vereceği karara göre arttırılıp azaltılabilir.

Sonraki süreçte kadın veya erkek için verilecek olan nafaka “Yoksulluk Nafakası” olarak adlandırılırken, reşit olmayan çocuk için verilecek olan nafaka da “İştirak Nafakası” olarak adlandırılır. Yani nihai verilecek olan kararla birlikte Tedbir Nafakası bu şekilde adlandırılır.

Çocuklar için verilecek olan İştirak Nafakasına karar verilirken çocukların okulunu, yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan giyecek, yiyecekleri göz önüne alınarak bir karar verilmeye çalışılır. Türkiye için insanların sosyal-ekonomik durumu göz önüne alındığında çocuklar için belirlenen nafaka miktarları genel olarak yetersiz miktarda olmaktadır.

İlgili mahkemedeki görevli olan hakim nafaka belirlerken kadın ve erkeğin mali ve sosyal yönünün araştırılmasını talep eder. Bu talebin akabinden ilgili polis memuru mahkeme için taraf olan kadın ve erkeğe ne kadar maaş aldığı, gayrimenkul sahibi olup olmadıkları, hisse senetlerinin olup olmadığı, herhangi bir arabaya sahip olup olmadıkları ve bunun gibi maddi değere sahip olan herhangi bir şeye sahip olup olmadıkları belirtmeleri gereken bir form doldurtur. Bu rapor kişilerin mali durumunu ortaya koymak amacıyla doldurulur.

Polise form doldurarak beyan edilen durumun her zaman doğru olduğu elbette düşünülemez. Bunların ispatlanabilmesi için kadın ve erkek avukatları vasıtasıyla durumlarını ispatlayan belgeleri mahkemeye sunabilmelidir. Taraf olan kişilerin gerçek durumu ortaya çıktıktan sonra mahkeme kararını verir. Bu anlamda mesele çocuklara Tedbir Nafakası olarak 600TL verildiyse ve nafaka vermesi gereken tarafın durumu bu rakamdan çok çok daha iyisini verebilecek bir pozisyondaysa mahkeme bu rakamı daha üst seviyeye çekebilir. Aynı şekilde nafaka ödeyecek olan kişinin durumu bu rakamı kaldıramayacak kadar da kötüyse bu durumda da belirtilen rakam düşürülerek daha düşük bir nafaka ödenmesi kararı verilebilir.

2. Eşlerden biri boşanmak istemiyorsa dava sürecinin nasıl ilerleyeceğini öğrenin. Türkiye için bakıldığında çoğunlukla evin geçimini erkek sağladığından dolayı boşanmak istemeyen taraf maddi imkanları kaldıramayacağından dolayı bayan olmaktadır. Ancak bununla birlikte erkeğin boşanmak istemediği davalarda olabilmektedir. Boşanmak istemeyen taraf bu süreci ertelemek için çeşitli hamleler yapabiliyor. Bu anlamda etraftakilere, avukatlara danışıp bilgi alabilmektedir.

Eşlerden biri boşanmak istemediğinden dolayı davayı uzatmaya çalışırsa bu durumda tanık sayısını haddinden fazla yazdığından mahkeme ister istemez uzayabilir. Çünkü mahkeme genellikle tanıkları 2’şerli 3’erli olarak dinlemektedir. Ne kadar çok tanık varsa o derece de bu süreç uzamaktadır. İşte böyle bir durumda da boşanmak istemeyen taraf davanın uzamasını sağlayabilmektedir.

Davanın sürecinin uzaması esasında verilecek olan kararı da çok da fazla değiştirmiyor. Değişen tek şey sürecin uzaması olmuş oluyor. Mahkeme neticede dava açan tarafın davasını ispat edip edemediğine bakacaktır. Yani sadece sürecin uzaması bu anlamda bir karar değişikliğine sebep olmayacaktır.

Usül yasaları ve diğer yasalara göre davanın açılması, sosyal görevli ve psikolog raporlarının incelenmesi, tanık olan her kim varsa onların dinlenmesi ile dosyanın tamamlanması süreci sonucunda hakim bu dava ile ilgili kararını verecektir. Yani taraflardan biri boşanmak istemiyor olsa bile yapabileceği tek şey ancak bu süreci uzatmaktır. Bu süreçlerin sonunda olumlu/olumsuz bir karar mutlaka verilir.