Yengeç olarak bilinen kasık biti, tehdit edici olmayan bir parazit enfeksiyonudur. Bit, saç köklerinde yaşayan ve fiziksel temas ile yayılan küçük bir böcek türüdür ve fazlasıyla rahatsız edicidir. Kasık bitinden kurtulmak son derece kolaydır. Evde kasık bitinden nasıl kurtulunur işte bilmeniz gerekenler,

Kasık Bitlerini Tedavi Etmek

1. Kasık biti teşhisini doğru yapın. Kasık biti, genellikle genital bölge etrafında görülürler ve küçük, hareket eden yengeçlere benzerler. Ancak bazen koltuk altlarında, kirpiklerde ya da sakallarda da görülebilir. Kasık biti taşıyıp taşımadığınızdan emin olamıyorsanız, büyüteç kullanın. Kasık bitleri; gri, kahverengi, yengeç benzeri ve 5-7 milimetre büyüklüğündeki böceklerdir. Aşağıdaki belirtilere sahipseniz, kasık biti taşıyıp taşımadığınızı kontrol etmek için büyüteç kullanın.

  • Soluk, mavimsi ısırık izleri
  • Kıl köklerine yapışık küçük, beyaz noktalar (Kasık biti yumurtaları)
  • Hafif ateş

2. Reçetesiz olarak satılan kasık biti tedavi ürünü satın alın. Kasık biti şampuanları, losyonları ve ilaçlarını yakınınızdaki eczanede bulabilirsiniz. %1 permetrin içeren bir bit öldürücü losyon ya da piretrin ve piperonil butoksid içeren bir köpük alın. Alerjik reaksiyonları kontrol etmek için hızlıca bir alerji testi yapın. Az miktarda losyonu kolunuza ya da bacağınıza sürün ve herhangi bir kaşıntı ve kabarıklık oluşup oluşmadığını görmek için 10 dakika bekleyin.

3. Enfekte olmuş bölgeyi su ve sabun ile yıkayın. Herhangi bir ilaç uygulamadan önce, vücudunuzu mümkün olan en iyi biçimde temizleyin ve kurulayın. Bitleri çıkarmaya çalışmayın çünkü ellerinize tutunmak için evrimleşmiş durumdadırlar.

4. Etkilenmiş bölgeye krem uygulayın. Kremi hem kendiniz hem de bir hafta içinde sizinle temasta bulunmuş kişiler için kullanmalısınız (yatak paylaşımı, cinsel aktivite, havlu ödünç alma vb.). Şampuanı ya da losyonu, ambalajının arkasındaki yönergelere uygun şekilde uygulayın. Genellikle uyguladıktan sonra 20 dakika ya da daha fazla beklemeniz gerekir.

5. Yeterli süreden sonra ilacı su ile temizleyin. İşe yaraması için, tüm kremler belirli bir zamana ihtiyaç duyar. Ancak önerilenden daha uzun süre bekletmeyi denemeyin. Bu tür ürünler, zehirlidir ve uygun şekilde yıkanmazsa cildinize zarar verebilir.

6. Kalan yumurtaları çıkarın. Birçok bit ürünü, yumurtaları öldürmez (sirke olarak bilinir). Bu nedenle yumurtaları elinizle çıkarmanız gerekir. Cımbız ya da ince dişli bir sirke tarağı kullanarak, küçük beyaz yumurtaları ve kalan böcekleri dikkatlice çıkarın.

7. Tedaviyi 7-10 gün sonra tekrarlayın. Etkili olması ve hiçbir bitin kalmadığından emin olmak için tedaviyi tekrarlayın. Bitler yumurtalarından 10 gün sonra çıkarlar. Bu nedenle tedaviyi tekrar etmek, daha ilk roundda hiçbirinin hayatta kalmadığından emin olmanızı sağlar.

8. Yalnızca tıraş etmenin kasık bitlerini yok etmediğini unutmayın. Pediculosis Pubis ya da kasık biti, koltuk altı ve kirpikler gibi vücudunuzun diğer bölgelerinde de yaşayabilecek dirençli yaratıklardır. Traş etmek, problemden kurtulmanızı sağlamayacaktır ancak bit tedavisine ek olarak gerçekleştirilebilir.

9. Kasık bitleri geri gelirse reçeteli bir ilaç kullanın. Kasık bitlerini tedavi etmede kullanılan reçeteli birçok ürün bulunur. Ancak son çare olarak kullanılmalıdır. Daha güçlü kremler daha fazla zehir barındırırlar ve çok miktarda kullanmak hastalıklara ya da ciltte tahrişlere neden olabilir.

  • “Lindane Şampuan”: Bitleri ve yumurtalarını öldürür ve reçeteli olarak satılır. Zehirli olabilir ve diğer seçenekler işe yaramadığında kullanılmalıdır. Lindane küçük çocuklar, nöbet geçmişi olan kişiler, yaşlılar ve hamile kadınlar için kullanılmamalıdır.
  • “Malathion Losyon”: “Prioderm” markasıyla bilinen ve güçlü bit vakaları için kullanılabilecek, reçeteli bir diğer üründür ancak Türk Eczacıları Birliği tarafından onaylanmamıştır.

10. Bitler dirençli ise ve tedaviye yanıt vermiyorsa bir doktora danışın. İki farklı tedaviden sonra dahi bitlerden kurtulamamışsanız, bir sağlık profesyoneline danışın. Problemi hızlıca çözebilmeniz için bir reçete yazabilir veya sizi bir uzmana yönlendirebilirler. Cildinizde kırmızılık, acı ya da şişlik oluşursa, olası bir enfeksiyon riski ile ilgili doktorunuza danışın.