Orkideler herhangi bir kapalı alanın egzotik bir görünüş katan güzel tropikal çiçeklerdir. Orkideler doğal koşullarda yetişebilir fakat bitkinizin sadece hayatta kalmasını değil aynı zamanda büyüyüp serpilmesini garanti altına alabilmek için ekstra birkaç tedbire ihtiyaç duyabilirsiniz. Kapalı alandaki orkideleri bol miktarda dolaylı yoldan ışık almalı ve bulunduğu ortamdaki hava daima yeterli derecede sıcak ve nemli olmalı.

Evde Orkide Bakımı

1. Doğru sıcaklığı muhafaza edin. Orkidenizin soğukta ya da sıcakta yetişen orkide türlerinden hangisi olduğunu anlayın. Bu iki türün tercih ettiği sıcaklıklar birbirinden çok farklı aralıklara tekabül ediyor. Sıcakta yetişen orkide türleri arasında vanda, phalaenopsis, ve oncidium türleri yer alıyor. Soğukta yetişen orkideler arasında phragmipedium, miltonia ve cymbidium türleri var.

  • Geçeleri sıcaklığı yaklaşık olarak 15 °F (−9 °C) ‘a düşürün. Orkideler doğada geceleri benzer sıcaklık düşüşlerinin olduğu bölgelerde yetişir. Bu yüzden evinizde, en azından orkidenin bulunduğu odada sıcaklığı bu derece kendiniz düşürmeniz bitkinizin çiçeklenmesini ve serpilmesine katkıda bulunacaktır.
  • Sıcakta yetişen orkideler için sıcaklığı gün boyunca 75 ile 85 °F (24 ile 29 °C) arasında tutun. Gece sıcaklığın 65-75 °F arasında olmalı.
  • Soğukta yetişen orkideleri gün boyunca 65 ile 80 °F arasında bir sıcaklıkta tutun. Gece ise sıcaklık 50 ile 65 °F arasında olmalı.

2. İyi bir hava dolaşımı sağlayın. Sıcak havalarda bu özellikle önemli. Sıcak, bunaltıcı havalarda pencereyi açın ya da orkidenizi küçük bir vantilatörün yakınına koyun. Durgun ve boğuk bir hava orkidenin büyümesini engelleyecektir.

3. Orkidenizi uygun bir şekilde sulayın. Orkide türlerinin farklı miktarlarda su ihtiyaçları vardır. Eğer sıcak bir dönem ise orkidenizi daha sık sulamak gerekir.

  • Kökü bütün yıl eşit şekilde nemli kalmalı fakat bitki büyümesinin enerjik sıcak aylardakinden daha az olduğu soğuk aylarda çok fazla suya ihtiyaç duymaz.
  • Sürekli nemli kalması gerektiği bilinen orkide türlerinden birkaçının ismi Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, ve Odontoglossum türleridir.
  • Büyüdüğü dönemlerde nemli, fakat sulama zamanları arasında görece kuru kalması gereken türler Cattleya, Oncidium, Brassia, Dendrobium.
  • Bazı orkidelerin sulama zamanları arasında tamamen kuruması gerekir. Bunlar Phalaenopsis, Vanda, Ascocenda türleridir.

4. Ayda bir gübre ekleyin. Bu genel bir kural çünkü gübreleme aralığı orkidenin türüne bağlı olarak değişebilir. Orkidenin hızla büyüdüğü dönemlerde haftada bir ya da iki haftada bir gübrelemek en iyisidir. Fakat fazlalık gübre tuzlarını temizleyebilmek için orkidenizi ayda en az bir kez gübrelemeden sulanmalı.

  • Çok sık gübrelemekten sakının. Eğer çok gübrelerseniz, özellikle pasif dönemlerinde, bitkiyi boğarsınız ve gelişimini olumsuz etkileyebilirsiniz
  • Bazı orkideler gübreye hiç ihtiyaç duymazlar. Aslında birçok orkide hiç gübre kullanılmadan yıldan yıla gelişip çiçeklenmekten tamamen memnundur.

5. Yeni filizlenmelere olanak vermek için gövdesini budayın. Tüm çiçekler döküldüğünde orkidenizin gövdesini en alçaktaki yumrunun hemen üstünden budayın (üçgen şeklinde küçük bir is potansiyel yeni bir filiz demektir). Köşelemesine kesin.

  • Bu yeni filizler oluşmasını desekleycektir. Haftalık sulamaya devam ettiğiniz sürece yeni çiçeklenmelerin belirdiğini görebilirsiniz.
  • Orkidenizin saksısını değiştirin. Gelişimini kontrol etmek orkidenizin saksı değiştirmeye ihtiyacı olup olmadığına karar vermek için güzel bir yolu Sağlıklı bir orkide ışık düzeyi,sıcaklık ve nem açısından yeterli koşullara sahip olmasına rağmen çiçeklenmezse saksıyı değiştirmeniz gerekebilir. Çiçek açtığında saksı değiştirmekten kaçının.
  • Saksı boyutunu orkidenin kökünün boyutuna uygun şekilde seçerseniz daha büyük bir saksıya taşımaya ihtiyaç duymazsınız. Orkideler saksının içinde birazcık sıkışmayı severler ve çok büyük saksılar yaprak ve çiçek vermelerini engelleyebilir.
  • Yeni bir saksı ile toprak seçin ve orkidenizi dikkatli bir şekilde aktarın.
  • Yıllık saksı değişimine ihtiyaç duyan orkideler: Dendrobium, Miltonia, Paphiopedilum ve Phalaenopsis ve bu türlerin hibritleri.
  • İki yılda bir saksı değişimine ihtiyaç duyan orkideler: Cattleya, Dendrobium, Oncidium, Odontoglossum ve bu türlerin hibritleri.
  • Üç yılda bir saksı değişimine ihtiyaç duyan orkideler: Vanda ve akrabaları ve Cymbidium.