İyi bir tasarlanmış bir teknolojinin dünyayı kurtaracağınız biliyoruz fakat böyle bir teknolojinin hayat kurtarabileceğini biliyor muydunuz? Dünyada tasarımcılar, mühendisler ve hackerlar; malzeme bilimi, biyoteknoloji ve robotik alanında insanların sağlıklı ve daha uzun yaşaması amacıyla yeni çözümler sunmaktadır. Uçan bir Drones cihazı ile hastanın sağlık durumunu izlemek ve ilk anlık müdahaleyi yapabilmek mümkündür. Burada bu ve benzeri 6 teknolojik ürünü anlatacağız.

1. XStat şırınga

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/xstat-siringa.jpg)
XStat şırınga ile 15 saniye içinde kanama durur. Şarapnel patlamaları veya ateşli silahlarla ciddi yaralanmalarda acil müdahale yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiden ayrılmaya yardımcı olabilir. Eğer cepte taşınabilecek XStat şırıngaya sahipseniz, 15 saniye içinde bu kanamayı durdurabilirsiniz. Bu durumdaki hastalar için zaman oldukça değerlidir.

2. Google’ın akıllı kontakt lensi

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/googledan-akilli-kontakt-lens.jpg)
Google’ın akıllı kontakt lensi vücut sağlığını denetler. Diyabet, dünyadaki her 19 kişiden 1’inde görülmektedir. Diyabet rahatsızlığı olan kişiler sürekli kendilerinin glikoz düzeylerini izlemelidirler(genellikle parmaklarını acıtacak bir ekipman ile). Ancak Google tarafından geliştirilen bu akıllı kontakt lensler bunu ebediyen değiştirebilir. Bu lens bir minyatür glikoz sensörü ile hastaların glikoz seviyelerinin yükselmesi veya belirli bir eşik değerinin altına inmesi durumunda onları uyaracak ve can yakmadan bu ölçümü yapmış olacak.

3. Ambulans Drone

Ambulans drone sadece 1 dakika içinde yardım etmenize yardımcı olur. Bir ambulansın ortalama kaza mahaline 10 dakikada gelebildiğiniz biliyor muydunuz? Drone ambulanslar sayesinde hastaya gökyüzünden 1 dakika içinde ulaşmayı ve daha hızlı bir ilk yardım yapmayı sağlayabilirsiniz. Drone her amaçlı tıbbi kiti, bir defibrilatörü, suni teneffüs yardımcılarını ve acil müdahale ekipmanlarını barındırır. Ambulans ulaşasıya kadar ki kısım için, üzerindeki kamera vasıtasıyla bir doktor tarafından gözlemlenip yardımda da bulunulabilir.

4. Yeni nesil kalp pili

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/yeni-nesil-kalp-pili.jpg)
Bir eldiven gibi kalbi saran yeni nesil kalp pili. Bu günün kalp pilleri henüz mükemmel olmaktan uzaktır. Fakat Urbana-Champaign Illinois Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji hayat kurtaran cihazlar açısından bir devrim niteliğinde. Ekibin geliştirdiği bu kalp pili adeta bir eldiven gibi kalbi kaplıyor, ultra ince, kalbi saran elektrot ve sensörlerle sarılı bir membran. Bu eşsiz kalp piliyle kalbin farklı noktalarına elektrik uyarıları göndermek ve bu süreçleri takip etmek mümkün.

5. Nano parçacık dövmeler

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/nano-parcacik-dovmeler.jpg)
Nano parçacık dövmeler ile diyabet hastalarının glikoz seviyeleri izlenebilir. Diyabet hastaları glikoz seviyelerini sabit tutmaya çalışırlar ama gelenekselleşmiş parmaktan kan alınarak yapılan test can acıtıcıdır. Bunun için alternatif olabilecek parlak bir yöntem Glikoz izleme dövmeleri! Bu dövmeler glikoz seviyeleri düşük olduğunda renk değiştiren bir mürekkep içermekte.

6. Organovo

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/09/Organovo-Bioprinter.jpg)
Organovo ile 3 boyutlu yazıcıyla organ oluşturulması. Her gün ortalama 80 kişinin organ ihtiyacı olmaktadır. Ancak yaşanılan organ bağışlama azlığından dolayı her gün 18 kişi hayata veda etmektedir. San Diego merkezli biyoteknoloji şirketi Organovo sıfırdan bir organ üretmek için 3D teknolojisini kullanıyor. Şimdiye kadar şirket bu teknoloji ile küçük bir insan akciğeri geliştirmiş durumda.