Halı böceklerinin halılara, kıyafetlere ya da diğer kumaşlara kalıcı hasar verebilecek zararları vardır. Halı böceklerinden kurtulmak sabır ve zahmet gerektiren bir iştir ama profesyonel böcek yok edicilere gerek duymadan bu böceklerden kurtulabilirsiniz. İşte bu zararlı halı böceklerinden kurtulmak için bilmeniz gerekenler.

EV İÇİ TEMİZLİĞİ

1. Halıyı süpürün.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/10/hali-boceginden-nasil-kurtulurum-1.jpeg)
Evinizdeki tüm halıları iyice süpürün. Böcek istilasının kaynağına odaklanın ama halılardan tüm böceklerin çıktığına emin oluncaya kadar halıları vakumlu süpürge ile temizleyin.

Aynı zamanda mobilyaları ya da makinede yıkanamayan kumaş kaplı yerleri vakumlayın.

Eğer halı böcekleri halınızı sardıysa, haftada en az bir kere ya da daha fazla evinizi vakumlu süpürge ile temizlemeniz gerekiyor. Böceklerin halınızı sarma durumuna bağlı olarak, birkaç gün boyunca halınızı vakumlama işlemini günde 2 kere tekrarlamanız gerekebilir.

2. Böcekler giysilerinizi sarmışsa, kıyafetlerinizi atın.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/10/hali-boceginden-nasil-kurtulurum-2.jpeg)
Eğer giysinin bir bölümü yenmişse, onu atmak en iyi yoldur.

Kıyafetlere bulaşmış halı böceklerinin bulundurulması, halı böceklerinin etrafı sarmasını durdurmaz. Aksine böceklerin etrafı sarma riskini ortadan kaldırmamış oluruz. Evdeki herhangi bir nesne üzerinde böceklere rastlamasanız bile bu durum sizin halı böceklerinden kurtulduğunuz anlamına gelmez.

3. Çamaşırlarınızı yıkayın.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/10/hali-boceginden-nasil-kurtulurum-3.jpeg)
Hava geçirmeyen bir ortamda muhafaza edilmeyen kıyafetlerinizi, sıcak su da ve sabunlu suda yıkamalısınız. Ketenler, havlular ya da diğer kumaşlar çamaşır makinesinde, sıcak su ve sabunlu su kullanılarak yıkanmalıdır.

Özellikle böcekler evinizi fena bir şekilde sarmışsa, halılarınızı ve mobilyalarınızı buhar ile temizlemeniz gerekebilir.

Halı böcekleri son derece esnektirler. Sıcak su halı böceklerine karşı soğuk sudan daha etkili bir yöntemdir ve deterjan kullanmak bu zararlı böcekleri öldürmek için yardımcı olabilir çünkü sabunun halı böceklerini öldürücü bir etkisi vardır.

4. Böcek ilacı uygulayın.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/10/hali-boceginden-nasil-kurtulurum-4.jpg)
Özellikle halı böceklerine karşı uygulanabilecek bir toz ya da sprey böcek ilacı kullanmalısınız ve böcek ilacını uygulamak için etikette belirtilen talimatlara harfiyen uymanız gerekiyor.

Genellikle, halı böceklerini yok etmek amacıyla kullanılan böcek ilaçlarının içinde; kloropirifos, bendiokarb ve aletrin bulunmaktadır.

Yaygın bir şekilde kullanılan halı böceklerinden kurtulma işleminden başka, spot tedaviler çatlaklara ve yarıklara saklanan halı böcekleri için uygulanabilecek bir yöntemdir.

Böcek ilaçlarının içinde bulunan IGR adlı böcek büyüme düzenleyicileri, halı böceklerinin üremelerini kontrol altına alırlar.

İnsanlar için zehirli bir etkisi olmayan borik asidi böceklerin olduğu alanlarda toz halinde kullanabilirsiniz. Neredeyse bu toza yaklaşan her böceği öldürücü bir etkisi vardır ama sakın ağır metaller ile kullanmayın.

Böcek ilacı uygularken gerekli önlemleri alın. Eldiven ve koruyucu giysiler giyin ayrıca böcek ilacı hava yolu ile dağılacağı için bir süre o bölgeden uzak durun. Uygulama işlemi bittikten sonra ellerinizi yıkayın.

5. Tuzak kurun.

![](https://neyinasilyapmali.com/content/images/2018/10/hali-boceginden-nasil-kurtulurum-5-1.jpeg)
Eğer çatlaklar, yarıklar ya da diğer yerlerde böceklerin varlığından şüpheleniyorsanız, o bölgelere hormon bazlı tutkal sürün.

Tutkal tuzakları böcekleri öldürür ve ayrıca sorunun ne kadar kötü olduğuna dair size fikir verir.