Bir fermuarı dikmek bu işlere korkarak yaklaşan birisi için zor gibi görünebilir. Bu işlemi yapmayı öğrenmek biraz zaman ayırarak sabretmek ve pratik yapmak ile elde edilebilir. Buna harcadığınız sabrın, zamanın öğrendikten sonra da değeceğini göreceksiniz. Bir fermuarı dikmeyi öğrendiğinizde kendi elbiselerinizi veya fermuar kullanılan diğer eşyalarınızı tamir edebilirsiniz. Bu anlamda işinize oldukça yarayacak olan fermuarın adım adım dikimine bakılacak olursa:

Fermuarı Dikimi için Hazırlık Aşaması

1. Kullanacağınız yer için doğru boyut ve stil de fermuar satın alın. Fermuarlar renk, boyut ve stil açısından çeşit çeşittir. Sizin için en uygun olan hangisiyse onu seçmeye özen gösterin.

Eğer istediğiniz uzunlukta fermuar bulamıyorsanız bu durumda istediğiniz uzunluktan daha uzun bir fermuar satın alın. Satın aldığınız fermuarı sonrasında kendiniz istediğiniz uzunluğa getirebilirsiniz ancak kısa bir fermuar için yapılabilecek pek bir şey yoktur.

2. Büzülmeleri önlemek için fermuara ön yıkama yapın. Satın almış olduğunuz fermuar doğal malzemelerden yapılmış ise bu yıkama işlemi gereklidir. Çoğunlukla fermuarlar İnsan yapımı malzemelerden yapılır, bu fermuarlara paketlerindeki önerileri uygulayın.

3. Fermuarın kumaşının kenarlarını ütü ile ütüleyin. Mümkün olduğunca bu kısımların düz olduğundan emin olun. Fermuarın yapıldığı malzemeye göre erime ihtimali olduğunda ütü yaparken hafif bir ısı kullanmaya özen gösterin.

Metal dişli bir fermuara sahipseniz erime gibi bir problem olmayacağından ütüyü istediğiniz sıcaklığa getirebilirsiniz.

4. Fermuarla kumaş arasına bir arayüz oluşturun. Kimi kumaşlar ince, narin ve yırtılabilir hassaslıkta olabilir, bunun için yapmanız gereken fermuar şeritleri boyunca elinizdeki kumaştan yahut nicelik bakımından daha sert olacak bir kumaştan arayüz oluşturun. Fermuar boyutunda kestiğiniz bu arayüzler sayesinde fermuarı dikeceğiniz kumaşı zedelememiş olursunuz. Aynı zamanda fermuarın açılıp kapanmasını da kolaylaştırırsınız. Hafif ve narin kumaşlarda fermuar güçlükle açılıp kapanacağından oluşturduğunuz arayüz fermuarınızın doğru ve hızlı çalışmasını sağlar. (Kumaşınız ince olmasa da fermuar arayüzü her kumaş tipi için önerilir.)

5. Oluşturduğunuz arayüz ile fermuarı sabitleyin. Fermuar ebatlarında kestiğiniz arayüzü ütü yardımıyla fermuarınıza sabitleyin. Fermuarı kumaşa yerleştirmeden evvel arayüzü fermuara sabitlemeli, fermuar dikme işlemine öyle başlamalısınız. Kapalı olan fermuarınızın arka yüzüne, şeritler halinde kestiğiniz ara yüzleri koyun ve ütü buharı ve sıcaklığı ile birbirine yapışmalarını sağlayın. Arayüz sayesinde fermuarı kumaşa diktiğinizde kalıcı bir dikiş elde edeceksiniz.

Fermuar Dikimi

1. Fermuarınızın kayganlığından emin olun. Fermuar dikme işlemine başlarken yeni satın aldığınız fermuarın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Fermuarınızı açın kapayın deneyin. Fermuarınızın dikme işlemi bittikten sonra kapanmasında sorun yaşamak istemezsiniz. Gerçekleşmesi güç bir ihtimal gibi gelse de bu tarz aksilikler için tedbir almaktan gocunmayın. Fermuarınıza makina yağı damlatarak ilk kullanım için ekstra kayganlık kazandırabilirsiniz.

2. Fermuarınızı ütüleyerek açtığınız ve arayüz ilavesi yaptığınız kısmını, fermuar eklemek istediğiniz kumaşın iç kısmına yerleştirin. Fermuarın çalışma mekanizmasının gereği olarak kumaşın ne yönünde olması gerektiğini gözlemleyeceksiniz.

3. Fermuarı açık bir şekilde dikeceğiniz kumaşa teğelleyin. Açtığınız fermuarınızı V şeklinde hazırladığınız ve fermuarın geleceği yere sabitlemeniz gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ip ile teğelleyebileceğiniz gibi iğneleyerek de bu sabitlemeyi sağlayabilirsiniz. İlk defa fermuar dikenler için fermuarı kaydırmamak adına teğellemeleri önerilir.

Fermuarınızı iğneleyerek sabitleme taraftarıysanız, öncelikle fermuarın açık olan uçlarını kumaşınızın uç kısmına sabitlemeli ve fermuarın sağ ve sol yanlarının kumaş üzerinde bollaşmadan ya da dalgalanma yapmadan sabitlenmesine özen gösterin.

4. Dikiş makinası ile fermuarınızı dikmeye başlayın. Açık bir şekilde tüm yerleştirmeleri ve sabitlemeleri yaptığınız fermuarınızı dikmek için, dikiş makinanızın fermuar dikme ucunu kullanmalısınız. Her makinaya göre değişen bu uçlardan istediğiniz birini seçmekte özgürsünüz, ancak fermuar dikerken normal dikiş için kullandığınız uçları kullanmaktan kaçının. Fermuar dikimi için özel olarak tasarlanmış uçlar, fermuarın sürekli açılıp kapanması ile kumaşınızdan sökülmeyecek bir dikiş elde etmenizi sağlarlar

5. Fermuarın açık yanlarından dikin. Fermuarınızı açık şekilde sabitlenmiş kumaş üzerindeki payını ortalayacak şekilde dikin. Sağ ve sol yanları ayrı ayrı diktikten sonra fermuarın açık şekilde V olan dibini dikerek fermuar dikimini tamamlayın.

6. Fermuarınızı dikerken oluşan dalgalanmaları, diktikten sonraya bırakmayın. Fermuarınızı dikerken kumaşınızı dikiş makinanızın altında son derece gergin ve dikkatli tutmalı, o an oluşan dalgalanmaları, kumaşınızı gererek yok etmelisiniz. Dalgalı olarak diktiğiniz fermuar için yapılacak tek şey söküp tekrar dikmek olacaktır. Dikim işlemini tamamlamadan evvel dalgalanmaları önleyin.

7. Teğellediğiniz ya da iğnelediğiniz fermuar taslağınızı temizleyin. Fermuarınızı diktikten sonra önceden işaretlediğiniz iğne işaretlerini ya da teğelleri çıkarabilirsiniz. Teğellediyseniz, makas yardımı ile kolayca sökebilirsiniz.

8. Fermuarınızı test edin. Diktiğiniz fermuarı açıp kapayarak çalıştığından emin olun ve kendiniz ile gurur duyun, başardınız!

İpuçları

Fermuarı kumaşa teğelleme ya da iğneleme dışında bir diğer alternatif, tekstil bantlarını kullanarak fermuarın kumaşa direk yapışmasını sağlamaktır. Böylelikle dikiş makinası ile fermuarı dikme işlemi esnasında da dalgalanmaların önüne geçebilirsiniz.

Kalın kumaşlar da geçerli olacak bir diğer teknik ise kumaşa tutkal sürerek üzerine fermuar yapıştırmaktır. Daha çok profesyonel terzilerin kumaşları çok iyi tanımalarından dolayı kolaylıkla tespit ettikleri bu yöntemi, fermuar dikme işinde yeniyseniz denemeniz önerilmez.

İnce kumaşlar üzerinde çalışırken kesinlikle arayüz alternatifini değerlendirmelisiniz. Ekstrafor kumaşlar arayüz için ideal tercihtir.