Lezzetli ellerden çıkan birçok yemek türünün pişirme ustası fırınlar, türlü fonksiyonel özelliklerle karşımıza çıkıyor. Etten tavuğa, sebzeli yemeklerden tatlılar ve hamurlu yiyeceklere kadar birçok yemek alternatifi sunan fırınları doğru kullanmak yaptığınız yemeğin lezzetine lezzet katar. Siz de fırınınızın dilinden anladığınız takdirde bu yemek türlerini hem gündelik hayatınızda hem de misafirleriniz için kolaylıkla hazırlayabilir ve onların beğenilerine sunabilirsiniz. Fırının fonksiyonel kullanımı ile izlenmesi gereken püf noktalarına bir göz atalım.

Genel Hatları ile Fırın Kullanımının Püf Noktaları

Alt ve Üst Fırın Kullanımı

Standart bir fırının en temel öğesi olan alt ve üst fırın, içi de dışı kadar pişirilmeye ihtiyaç duyan yemekler için kullanılır.

Özellikle yüksek ısıda yemeğin kendi haline bırakılarak pişirilmesinde kullanılan bu fonksiyon büyük parça etlerle kurabiye yapımında oldukça tercih edilir. Fan sistemi devrede olmayan bu özellikle kek ve sufle yapımı da kabarma açısından daha kolay olacaktır.

Izgara Kullanımı

Mangalda pişirme tadına ulaştıran ızgara fonksiyonu pişirme oldukça hızlıdır ve dikkatle izlenmesi gerekir.

Pişirilecek malzemenin kalınlığı ve büyüklüğüne uygun fırın rafına yerleştirme yapılır. Mantı gibi içinin çabuk pişmesi fakat etrafının sulu kalması gereken yemeklerde ızgara özelliği tercih edilir.

Köfte yapımında ızgara fonksiyonundan yararlanılır ve köfteler ızgara teline dizilerek altına ise tepsi yerleştirilir. Bu sayede köfteden çıkan yağlar fırın tabanını kirletmez.

Turbo Pişirme Kullanımı

Fan sistemi ile sıcaklığı her yöne eşit dağıtan bu fonksiyon az enerjiyle çabuk pişirmeyi sağlar. Bu özellikte birden fazla tepsi kullanabilir ve dışı çıtır çıtır, içi ise daha az pişmiş yemekler elde edebilirsiniz.

Alt Isıtma Kullanımı

Pizza gibi altı iyi pişen, üstü ise yumuşak kalan yemeklerde tercih edilen bu fonksiyon aynı zamanda yumurta yapımında da kullanılabilir. Fırına tencere koyduğunuz takdirde alt ısıtma kullanmanız daha uygun olacaktır.

Fırın Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Fırın mekanizmasının esasında yiyeceğin kapalı bir ortamda yavaş yavaş pişmesi yattığından eğer fırınlayacağınız yiyecek kendinden yağlı değilse hafifçe yağlanmış bir tepsi kullanın.
  • Isı kaybına sebep olacağından yemek pişerken fırının kapağını sık sık açmayın.
  • Enerji ve zamandan tasarruf edebilmek adına birden çok yemeği aynı anda pişirebilen fırınları tercih edin.
  • Havanın hareketini kolaylaştırmak için fırın ile tepsi arasında en az 5 cm boşluk bırakın. Bu sayede yemeğiniz daha hızlı ve kolay pişer.
  • Midi ve mini fırınların pişirme performansı normallere göre daha düşük olduğundan tarifleri uygularken bu detayı göz önünde bulundurun.