Bebeğiniz karnında birikmiş olan gaz nedeni ile rahatsız ve huzursuz olabilir. Bebeğinizin karnındaki gaz dışarı çıkma imkânı bulmazsa ağlayarak size bir sorun olduğunu bildirecektir. Bebeğinizin ağlamasına kulak verin. Bebeğiniz bacaklarını karnına doğru çekebilir ya da top şeklinde yuvarlanmak için çaba sarf edebilir. Bu bebeğinizin acıyı hafifletme şekli olarak değerlendirilebilir. Artık bebeğinizin canının acımasına dayanamıyorsanız tek yapmanız gereken şey yazımızın tamamına göz atmak ve gaz çıkışını sağlamak için neler gerektiğini öğrenmektir. Yazımızın kapsamında bebeğinizi rahatlatacak ipuçlarına rastlayabilirsiniz.

Bebekte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

1 Bebeğinizin karnını ovarak onu rahatlatın. Bebeğinizin karnını saat yönünde ve hafif dokunuşlar ile ovmaya başlayın. Bebeğinizin karnını ovmanız onun daha rahat hissetmesine ve gazın yoğunluğunun azalmasına sebebiyet verecektir. Gaz bağırsaklarda hareket etmeye başlayınca rahatlamanın seviyesi de artacaktır.

  • Bağırsağın hareket şekli saat yönünde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gaz için yapılan masajlar da saat yönünde gerçekleşmelidir.
  • Masaj sırasında sert bir biçimde baskı uygulamamalısınız bu bebeğiniz için acı verici olabilir.

2 Bebeğinizin pozisyonunu değiştirin. Gaz bebeğinizin bağırsaklarında takılı kaldıysa bebeğinizin pozisyonunu değiştirmek gazın hareketlenmesine ve dolayısıyla da geçişin sağlanmasını kolaylaştırmaktadır.

  • Bebeğiniz uzanır pozisyondaysa onu kaldırın ve dik bir biçimde oturur hale getirin. Bebeğiniz kucağınızdayken biraz yürüyebilir ve gazın daha da hızlı bir biçimde harekete geçmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Bebeğinizin midesi altta kalacak şekilde onu yatırın. Bebekler genel olarak bu pozisyondan çok hoşlanırlar onlar eğlenirken karında sıkışan gaz da dışarı çıkmış olur.

3 Bebeğinizi yüz üstü bir biçimde dizinize yatırın. Onun karnına masaj yapmak için çok yavaş ve nazik hareketler ile dizlerinizi oynatmaya başlayın. Bu işlemi yaparken hafif hafif sırtını da ovarak onu rahatlatabilirsiniz. Sıkışmış gaz bu şekilde harekete geçer ve bebeğiniz rahatlar.

  • Bebeğinizi sırt üstü bir biçimde yatırın ve ayaklarını bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirmeye başlayın. Bebeğinizin karnına dokunduğunuz zaman bir sertlik hissediyorsanız pedal egzersizlerine devam etmelisiniz. Ellerini tutup karın çevresine doğru götürerek oyun benzeri bit uygulama gerçekleştirirseniz bebeğiniz de eğlenmiş olacaktır.
  • Bu bebeğinizin bağırsaklarında hareketlilik yaratarak karnında sıkışmış olan gazın çıkmasını sağlayabilir.
  • Bebeğiniz pedal egzersizini yapmak istemediyse ve hoşlanmadıysa onu zorlamamalısınız.

4 Bebeğinizi hareket ettirerek onu rahatlatmayı deneyin. Bebeğinizi hareket ettirmek hem onun rahatlamasına hem de gazın dışarı çıkmasına yardımcı olabilir. Bebeklerde uygulanabilecek çeşitli seçenekler bulunmaktadır;