Diş kırılması hemen hemen herkesin başına gelebilecek kazalar sonucunda meydana gelebileceği gibi dişleriniz ile öğütmeye çalıştığınız kabuklu ve sert yiyeceklerle de gerçekleşebilir. Genellikle ön dişlerdeki kırılmalar kişilerde estetik bir kaygıya ve özgüven eksikliğine sebep olmaktadır, gözünüzle görmediğiniz arka dişleriniz de ya da azı dişlerinizde varolan diş kırıkları yerine görünüşünüzü ve ifadenizi etkileyeyen ön dişlerinizdeki kırıklarla ilgilenmeniz ve onları olağan haline döndürmek istemeniz gayet normaldir. Peki diş kırıkları tedavisi nasıl yapılır, dişlerinizdeki kırıkları aynı dişiniz gbi göstermek için hangi teknikler kullanılır işte merak ettiğiniz yanıtlar,

Diş Kırılması Tedavisi

1. Dişinizin kırık olma durumuna bağlı olarak diş hekimince bir yöntem seçilir. Diş hekiminiz diş kırıklığındaki genişlik ve bölgesel büyüklüğe göre size bit tedavi yöntemi önerecektir. Örneğin, çocuğunuz yüzünün üzerine düştü ve ön dişini kırdı. Bu şiddetli çarpma etkisi ile diş ne boyutta kırıldı ve diş köküne adar geldi mi, yüzeysel bir kırık mı tüm bu soruları diş hekiminiz incelemeli ve uygun tedavi yöntemini önermelidir. Kırık diş tedavisinde şapka yöntemi ya da mine ile kaplama yöntemi ya da klasik diş dolgusunu diş renginde seçerek yapıştırma yöntemi kullanılmaktadır. Dişinizdeki kırığın şiddetine, maddi durumuna göre değişen bu tedavi yöntemlerini incelemeniz gerekir.

2. Kırık dişler için yapıştırma tedavisine güvenin. Kırık dişler için kaplama yöntemi ekstra zahmetli ve derin kırıklarda tercih edilen bir yöntemdir. Kaplama diş yönteminde kırık dişiniz milimetrik olarak önce inceltilir ve kırığı da yok edecek bir kaplama ölçüsü alınır. Bu kaplama tekrar dişinize giydirildiğinde diğer dişleriniz ile aynı kalınlıkta olması gerekir. Diş minesine zarar veren ve küçük kırıklar için önerilmeyen ve masraflı bulunan bu yöntem yerine yapıştırma yöntemi tercih edilmektedir.

Kırık dişinize dolgu malzemesi ile hazırlanan uygulamada önce dişinizin kırıklığı miktarında dolgu malzemesi hazırlanır ve dişinizle aynı renkte olmasına özen gösterilir.

3. Kırık dişin yüzeyinin temizlenmesi, uygun ölçülerde parçanın hazırlanması ve yapıştırma işlemi için bir kaç kez diş doktorunu ziyaret etmeniz ve gerekli işlemler için sabretmeniz gerekebilir. Kırık dişten kurtulmak ve tedavi sürecinde sabırlı olmanız gerekir.

Daha sonra dişinize yapıştırılan dolgu dişinizin eski haline en yakın ve dişlerinizin orantısına en yakın şekilde diş yüzeyinize yaydırılır. Genellikle dişinizin görünmeyen kısmında yani dişinizin arkasında toplanan dolgu dişinizin eski şeklini aldıktan sonra inceltilerek ağız içerisinde tıpkı eski dişinizmiş gibi kullanımı kontrol edilir.

4. Yapıştırma yöntemi ile ön dişlerinize gerçekleştirilen yamama işlemi dişinizi fazla zorlamadığınız müddetçe yılarda kullanılabilir. Diş gıcırdatan ya da dişlerini uyku esnasında fazla sıkan biri iseniz daha dişiniz tekrar kırılmaya müsaittir bu tür şikayetlerinizi diş hekiminize belirtin. Zaten diş hekiminiz sizin farkında olmadığınız diş üzerindeki yüzeyler ve yıpranmalarıyla ilgili bu tür rahatsızlıkları tahmin edebilir. Yapıştırma tekniği ile kırık dişleriniz onarıldıktan sonra geceleri ağızlık kullanarak dişleriniz koruma altına almanız mümkündür.

5. Kırık dişin onarılması sırasında en sık kullanılan yöntem yapıştırma işlemidir. Hızlı ve tatbik edilmesi kolay olan yapıştırma işlemi aynı zamanda uzun süre dayanan sonuçlar sunmaktadır. Beslenmenize örneğin çok sert bir elmayı dişinizi kıracak şekilde ısırmamaya, ceviz badem gibi kabuklu yiyecekleri dişleriniz ile kırmamaya ve dahası dişlerinizle özellikle kırılan dişinizle plastik ambalajları açmamaya özen göstermeniz gerekir.