Yoğun iş temposu, gürültü, teknolojik aletlerin kullanımı, çeşitli hastalıklar, düzensiz beslenme ve yaşam tarzı kaynaklı baş ağrısı her yaşta insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Hatta bazı ilaçların kullanımı bile baş ağrısına yol açabilmektedir. Yine sinüzit ve migren çok şiddetli baş ağrılarının ana kaynağıdır. Siz de bu baş ağrılarına çözüm arıyorsanız aşağıdaki adımları okuyup hayatınızda uygulayın.

Baş Ağrılarını Durdurmak

1. Bir ağrı kesici alın. Standart birçok ağrı kesici yaklaşık 1-2 saat içerisinde etkisini göstermektedir. Bu ağrı kesiciler ibuprofen , asetaminofen, naproksen, aspirin ya da bir kapsaisin burun spreyi olabilir. Baş ağrınızın şiddetine göre doz alımını ayarlayabilirsiniz. Eğer daha önceden yaşadığınız bir sağlık sorunu hala devam ediyorsa ve hala ilaç kullanımı yapıyorsanız ağrı kesicinin dozunu doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Bazı ilaçlar birlikte kullanıldığı zaman etkileşim içinde olup vücuda zarar verebilmektedir. Bu noktaya çok dikkat edin.

2. Bir doktordan yardım alınması gereken zamanı bilin. Eğer baş ağrınız ilaç kullanımına rağmen geçmiyorsa ve daha da şiddetleniyorsa mutlaka aile hekiminizle irtibata geçin. Çünkü baş ağrınız sinüzit, menenjit, inme ve diğer ciddi sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir. Bu durumda kişisel çabalarınız yetersiz kalacaktır. Bunun yanı sıra baş ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, boyun tutulması, yüksek ateş , uyuşma, aşırı halsizlik gibi durumlardan birini veya bir kaçını yaşıyorsanız ilaçla geçebilecek bir baş ağrısı olmadığını bilmeli ve ona göre bir doktordan yardım almalısınız.

3. Kafein kullanımına dikkat edin. Kahve, çay gibi kafein içerikli içecekler başlangıçta baş ağrısına yardımcı olabileceği gibi aşırı kafein tüketimi söz konusu olduğunda çok ciddi baş ağrıları görülebilmektedir. Çünkü kafein vücuttaki Adenozin’in kanda yükselmesini sağlayarak beyindeki kan damarlarını genişletir. Ve bir zaman sonra bu damarlar kafein geri çekildiğinde normalinden daha fazla daralır. Bu da baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Özellikle migreni olan kişilerin günde 2 bardağın üstünde kafein tüketmeleri oldukça tehlikelidir. Günlük 200 gr kafein tüketimini aşmayın.

4. Baş ağrısında yalnızca su tüketimini önemseyin. Bazı baş ağrıların temel nedeni vücudun yeterince su almamış olmasıdır. Bilindiği gibi insan vücudunun % 70 ‘i sudan meydana gelmektedir. Bu su oranı çok aşağı seviyelerde seyrederse baş ağrılarına neden olabileceği gibi uzun süreli su yüzdelik dilimi alt seviyelerde kaldığı zaman birçok ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bunları göz önünde bulundurarak günde en az 2,2 litre su tüketin. Özellikle kış aylarında susuzluk hissi insanlarda diğer mevsimlere göre daha azdır. Bu yüzden bünyenizi su tüketiminde alışkanlık haline getirin ki kış aylarında dahi eksiksiz su tüketimini gerçekleştirsin. Çay, kahve türü içecekler vücut sıvısını tahliye edeceğinden çok aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir.

5. Mola için sessiz ve karanlık bir yer bulun. Gün ışığı veya spot ışığının olmayacağı son derece sessiz bir yerde 30 dakika boyunca sadece nefesinize odaklanarak uzanın. Işık ve ses kaynakları baş ağrılarını artırabileceğinden dinleneceğiniz mekanın rahat, karanlık ve sesiz olması çok önemlidir.Burada çok yoğunsa baş ağrınız veya yoğun bir iş günündeyseniz. 15-20 dakika kestirmek baş ağrınızın geçmesine önemli katkı sağlayacaktır.

6. Kaslarınızın gevşemesini sağlayın. Kaslarınızın gevşemesini sağlamanız baş ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Progresif kas gevşetme olarak bilinen hafif yoga veya meditasyon ve çok çaba gerektirmeyen egzersizler baş ağrınıza yardımcı olabilir. Alnınızdan başlayarak vücudunuzun gün içerisinde gerilen yerlerine beşer dakikalık kas gevşetme masajları baş ağrınızın geçmesine inanılmaz katkı sağlayacaktır. Alın, gözler ve burun, yanaklar – çene dudaklar, eller, kollar, omuzlar, sırt , karın , kalça ve kalça , uyluk, ayak ve ayak parmakları noktalarına kısa süreli masaj ve hareketlilik vermeniz ve daha sonra uzanmanız da çok etkili olacaktır.

7. Serin kompres kullanın. Elinize bir sargı bezi veya herhangi bir bez alın ve soğuk suyla ıslatın. Alnınıza gözlerde de dahil gözleriniz kapalı bir biçimde kompres yapın. Bu baş bölgenizdeki hücreleri daha çok hareketlendireceğinden baş ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır. Eğer beziniz ısınmaya başlamışsa Tekrar soğuk suyla ıslatıp aynı şekilde kompres yapın.

8. Boyun ve omuzlarınıza masaj yapın. Gün içerisinde sabit, egzersiz yapmadan ve hareketsiz zamanlarınız mutlaka olmuştur. İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun mutlaka molalarda boynunuza ve omuzlarınıza masaj yapın veya yaptırın. Bu baş ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.