Termos iki katmandan oluşur. Bu iki katman arasında havasız bir boşluk vardır. İki katman arasındaki boşluk ne kadar havasız hale getirilirse termosun içindeki sıvı o kadar uzun süre sıcaklığını korur. Termosun içindeki sıvı soğuk veya sıcak olabilir, termosun katmanları arasında hiçbir iletken madde yoktur. Bu sayede ısı en azından kendi sıcaklığını uzun süre koruyabilir. Soğuk bir su soğukluğunu, sıcak bir kahve ise sıcaklığını bu havasız küçük bölge sayesinde korur. Pikniklerin, uzun gezintilerin ve öğrenciler için sınav haftalarının en vazgeçilmez parçası termos bardaklardır. Öğrenciler bu termos bardaklar sayesinde uzun final haftalarında kahvelerini her daim sıcak içebilir, piknikçiler ise çaylarını sıcak bir şekilde yudumlarken doğanın tadını daha keyifli bir şekilde çıkarabilirler. Bu kullanışlı mutfak gereci kullandıktan sonra pis bir yüzeye sahip olacaktır. Peki termoslarınızı diğer mutfak gereçleri gibi mi temizlemelisiniz? Tabii ki hayır. Termosunuzu temizlemenin en etkili, en pratik ve en sağlıklı yollarını bu yazıda bulabilirsiniz.
İhtiyacınız olan maddeler;
- Sıvı bulaşık deterjanı
- Su
- Soda
- Şişe fırçası
- Pirinç
- Sirke
- Tablet şeklinde protez temizliğinde kullanılan tabletler
- Tuz
- Yumurta kabuğu
Kirli termoslarınızı temizleme yolları;
Klasik temizleme yöntemi; termosunuzun içine sıvı bulaşık deterjanınızı dökün, su ekleyin. Termosunuzun kapağını kapatın ve çalkalamaya başlayın. Bu işlem eğer termosunuz çok kirlenmemiş ise işe yarayacaktır. Bundan sonra durulamak için termosunuzun içinden sabunlu suyu boşaltın, içini tekrar su ile doldurun ve çalkalayın. Bu işlemden sonra termosunuz yeniden kullanmaya hazır hale gelecektir.
Toz deterjan ile temizleme; Eğer sıvı deterjana sahip değilseniz, bulaşık makinelerinde kullanılan toz deterjanları da bu işlem için kullanabilirsiniz. Termosunuzu sıcak su ile doldurun ardından toz bulaşık deterjanından termosun içine bir yemek kaşığı kadar dökün. Bulaşık deterjanının markasına göre etkililiği de değişecektir bu nedenle termosun içinde bekletmeniz gereken sürede değişecektir. Bundan sonra termosunuzu su ile durulayın.[mam][mom]
Soda ile temizleme; Başka bir yöntem olarak, bir çay fincanının dörtte biri kadar yemek sodası ile doldurun. Ardından bunu termosun içine dökün. Ardından termosun içini su ile doldurun. Bir gece boyunca bekletin.
Şişe fırçası ile temizleme; Kurumuş kirler için ise şişe fırçalarını kullanabilirsiniz. Fakat eğer termosunuzun iç yüzeyi camdan yapılmış ise şişe fırçası kullanmamanız gerekir çünkü şişe fırçası termosunuzun iç duvarında kırıklara veya çatlaklara neden olabilir.
Pirinç ile temizleme; Eğer şişe fırçanız yok ise termosunuzun içindeki kirleri yok etmek için pirinci kullanabilirsiniz. Bir çay fincanının dörtte biri kadar pirinci termosunuzun içine yerleştirin. Ardından termosu su ile doldurun ve çalkalamaya başlayın kirler çıkıncaya kadar çalkalamayı sürdürün.
Diş protezi tabletleri kullanarak temizleme; Termosunuzu diş protezi temizleme tabletleriyle de temizleyebilirsiniz. Termosunuzu su ile doldurun ve içine bu tabletleri atın. Köpürmesi bitinceye kadar bekleyin. Bu işlemden sonra tabletin köpürerek yumuşattığı kirleri siz şişe fırçasıyla kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Termosunuzun içindeki kirler böylece ortadan kalkmış olacaktır. Diş protezi bir diğer deyişle takma diş temizleme tabletleri yemek artıklarını dişlerden uzaklaştırmaya yarayan en etkili temizleyicilerdendir bu yüzden çoğu insan termos temizliği için en çok bu yöntemi önermektedir.
Sirke ile temizleme; Öncelikle termosunuzun için sıcak su ile doldurun. Bir çay fincanı ölçüsünde sirkeyi termosunuza dökün. Bir gece boyunca bu karışımı termosunuzun içinde bekletin. ılık su ile durulayın ardından açık havada kurumaya bırakın
Oksijenli su ile temizleme; Eğer sirkeniz yok ise temizleme ürünü olarak oksijenli suyu kullanabilirsiniz (hidrojen peroksit). Sirkenin muadili olarak limon suyu kullanmayın çünkü bu tekniği deneyen birçok kişinin tecrübelerinden anladığımız kadarıyla termosa zarar verebilmektedir.
Buz ve tuz karışımı ile temizleme; Termosunuzun dörtte birini buz ile doldurun, buzları küçük parçalara ayırıp öyle termosunuzun içine koymanız daha etkili olacaktır. Ardından buzun üstüne iki yada üç yemek kaşığı tuz ekleyin, termosunuzun kapağını kapatın ve çalkalamaya başlayın. Tuz ve buz karışımı çalkalamalarınız ile termosunuzdan kirleri hızlı bir şekilde temizleyecektir
Yumurta kabuğu ile temizleme; İlginç bir yöntem olan yumurta kabuğu ile temizleme sizi şaşkınlığa sürükleyebilir. Üç adet yumurtanın kabuğunu termosunuzun içine koyun sıcak su ekleyin. Ve kapağını kapattıktan sonra çalkalamaya başlayın. Ardından ılık su ile durulayın
Eğer termosunuzun içinde kötü bir koku var ise termosunuzun içini bir çay fincanının dörtte biri oranında tuz ile doldurun. Ve tuzu termosunuzun içinde birkaç gün bekletin. Bu işlem kokunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Termosunuzu kesinlikle bulaşık makinesine atmamalısınız.
Termosunuzu suyun içine daldırmayın, bu işlem termosunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan havasız kısma su sızdırmanıza neden olabilir.
Termosunuzu kesinlikle leke çıkarıcı veya beyazlatıcı ile temizlemeye çalışmamalısınız. Eğer ki termosunuz paslanmaz çelikten üretiliyor ise beyazlatıcılar termosunuzun iç yüzeyini oluşturan çelik kaplamaya zarar verebilir.
Bütün temizleme yollarını güvenli bir şekilde kullanılmanın tek yolu bütün işlemlerden sonra termosunuzu düzgün bir şekilde durulamanızdır.[mam][mom]