Astımı tamamıyla geçirebilecek herhangi bir diyet yoktur. Akciğer ile bağlantılı ve kronik bir hastalık olan astımın tedavisi ömür boyu sürmektedir. Fakat bazı besinler astımı yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda astıma yakalanma riskini azaltmaktadır. Sizde bu besinlerin neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki adımları okuyup hayatınızda uygulayın.
Adım Adım Astım Hastaları İçin Beslenme Önerileri
1.Astım için D vitaminin önemini kavrayın. Birçok araştırmaya göre astımı olan kişilerin birçoğunda D vitamini eksikliğine rastlanmıştır. Süt, yumurta ve somon başta olmak üzere bütün balıklar D vitamini içermektedir. Bu besinleri tüketmeniz astım riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Güneşte birkaç dakika durmanız bile vücudunuzun D vitamini seviyesini artırmaya yeterli olacaktır.
2.Vücudu astıma sürükleyen birçok hasara hangi besinlerin iyi geldiğini öğrenin. C vitamini içindeki askorbik asit vücutta oluşabilecek alerjik iltihabı önleyerek astım riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda omega-3 yağı da bu görevi üstlenmektedir. Bu yüzden C vitamini içeren turunçgillerden ve omaga-3 içeren balık çeşitlerinden(özellikle ton balığı) bol bol tüketin. Havuç , turunçgiller ve kırmızı sebzeler beta karoten içerdiğinden antioksidan özelliği ile hücre yıkımını önler. Beta karoten vücut tarafından önemli bir yapı taşı olan A vitaminine çevrilir. Antioksidan özelliğinden dolayı doku hasarını önlediği için E vitamini içeren fındık, ceviz ve badem tüketmeye özen gösterin. Yine alerjik iltihabın yatıştırılması için yoğurt tüketiminize özen gösterin.
3.Astıma faydalı olan bitkilerin neler olduğunu öğrenin. Maydanoz suyu astım için şifa niteliği taşır. Maydanozu kaynatıp suyunu içmeye özen gösterin. Astıma iyi gelen en önemli bitkilerden bir ikincisi Andız otunun köküdür. Kaynatarak veya balla karıştırarak bu bitkiden tüketmeye özen gösterin. Bu bitki balgam sökülmesine yardımcı olur ve nefes darlığına iyi gelir. Bir üçüncü şifalı bitki nane suyudur. Özellikle sabahları nane kaynatıp suyunu demlendikten sonra içmeniz son derece etkili olacaktır.
4.Astım hastalarının tüketmemesi gereken besinlerin neler olduğunu kavrayın. Trans yağ içeren kek ve çikolata, cips ve kuruyemiş gibi tuzlu besinler, kuru fasulye ve karnabahar gibi gaz yapan besinler astım hastaları tarafından tüketilmemesine gereken besinlerdir. Doymuş yağ içeren kızartma türü besinlerden de uzak durulması gerekmektedir.
5.Astım hastaları için temiz havanın önemini kavrayın. Sigara ve egzoz dumanı, aşırı soğuk hava ve aşırı sıcak hava astımı ciddi boyutta tetikleyen unsurlardır. Eğer astım hastasıysanız havadar alanlarda bulunmaya özen gösterin. Oksijen bakımından zengin bölgelerde yaşamınızı sürdürmeniz hastalığınızın ciddi boyutlara ulaşmasını engelleyecektir.
6.Vücut kitle indeksinizi korumaya özen gösterin. Vücut ağırlığınızın kg cinsinden, boy uzunluğunun (m) karesine bölümüyle vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz. Her yaş grubuna göre ayrı ideal vücut kitle indeksi bulunmaktadır. Yaş grubunuza göre vücut kitle indeksinizi öğrenin.Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek vücut kitle indeksinizi koruyabilmeniz mümkündür. En ufak kilo alımı bile astım hastaları için büyük bir risk taşımaktadır. Bu yüzden aşırı çaba sarf etmeyeceğiniz egzersizler yapmalı ve düzenli beslenmelisiniz.