Kullanmayı yeni öğrenen biri için arabayı çalıştırmak çoğu zaman zor olabilir. Hem manuel hem de otomatik vitesli araçlar çalışma süreci kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Makalede arabayı çalıştırabilmek için uygulamanız gereken adımlar ayrıntılı olarak anlatılacaktır.
Adım Adım Arabayı Çalıştırma
1. Aracı çalıştırmadan önce yapmanız gerekenlerin farkında olun. Öncelikle aracın kapısını açıp sürücü mahalline yerleşin. Sürücü koltuğunu kendi rahat edebileceğiniz şekilde ayarlayın ve emniyet kemerinizi takıp sağlamlığını kontrol edin. Daha sonra araçtaki aynaları görüş açınız maksimum olacak şekilde düzeltin. Son olarak sağınızda bulunan el freninin çekili olduğundan emin olun.
2. Aracınızdaki pedalların işlevi hakkında bilgi sahibi olun.
Aracınız Düz Vitesli ise;
- En Soldaki Debriyaj
- Ortadaki Fren
- En sağdaki ise Gaz Pedalıdır.
Aracınız Otomatik Vitesli ise;
- Soldaki Fren
- Sağdaki ise Gaz Pedalıdır.
3. Vitesin boşta olduğundan emin olun. Aracınız düz vitesli ise çalıştırmadan önce sağ tarafınızda bulunan vites kolunu sağa sola hareket ettirerek vitesin boşta olup olmadığını kontrol edin. Eğer vites kolu sağa sola rahatlıkla hareket ediyorsa aracınız boşta demektir. Vites kolu hareket etmiyorsa en soldaki pedala (debriyaj pedalına) sonuna kadar basıp aracınızın vitesini boşa alın.
Aracınızın viteste olması kontağı çevirdiğiniz an hareket etmesine ve aracın kontrolünüzden çıkmasına neden olabilir.
4. Aracınız otomatik vitesli ise düz vitesli araçlarda uyguladığınız işlemleri aracınızda tekrarlamanız gerektiğini bilin. Hazırlık aşamasında manuel araçlarda uygulanan bütün işlemler sırasıyla otomatik vitesli araçlarda da uygulanabilir, ancak otomatik viteslerde dikkat etmemiz gereken tek şey araba çalıştırılırken vitesin (P) konumunda olduğundan emin olmaktır. Eğer vitesin doğru konumda olduğundan eminseniz sağ ayağınızla frene basın.
5. Anahtarı direksiyonun altındaki kontak deliğine yerleştirin ve çevirin. Kontak deliği çoğu zaman direksiyon altında bulunurken, bazı araçlarda sürücüye ait kısımdaki ön konsolda bulunmaktadır. Anahtarınızı bu yuvaya yerleştirerek ileriye doğru çevirin.
Kontağın ilk çevirilişinde aracın elektronik aksamı ve aydınlatmalar devreye girer, çevirmeye devam etmeniz durumunda araç içerisindeki göstergeler devreye girer. Birkaç saniye beklediğiniz an aracın gösterge lambalarının söndüğünü göreceksiniz. Göstergeler söndükten 2-3 saniye sonra kontak anahtarını tamamen çevirin, arabanızın motorundan gelecek sesi duyana kadar elinizi bırakmayın. Bu işlem sonunda aracınızı çalıştıramadıysanız aynı işlemleri en baştan başlayarak sırasıyla tekrarlayın.
6. Aracınız harekete ettirin. Yukarıda anlatılan işlemleri gerçekleştirdiğiniz an aracınız harekete hazır olacaktır. Düz vitesli araçları harekete geçirmek için önce sol ayağınızı sonuna kadar debriyaja basıp vitesi kalkış vitesine yani 1. vitese takın. Sağ ayağınız fren pedalına basılıyken sağ tarafınızda bulunan el frenini üzerinde bulunan butonuna basarak tamamen aşağı indirin. Sol ayağınızı yavaş yavaş debriyajdan kaldırırken sağ ayağınızı da frenden çekip yavaş yavaş gaz pedalının üzerine basın. Otomatik vitesli araçlarda kalkış için sol ayak fren üzerindeyken vitesi (D) konumuna getirdikten sonra el frenini indirin. Fren üzerinde bulunan sol ayağınızı frenden yavaşça çekip sağ ayağınızla da orantılı bir şekilde gaza basarsanız aracınızın hareket ettiğini göreceksiniz.
Uyarılar:
Asla ehliyetsiz araç kullanmayın. Anlattığımız eylemleri gerçekleştirebilmek için sürücü belgesine sahip olmak gerektiğini, sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkmanın hem siz hem de diğer sürücüler için tehlike oluşturduğunu sakın unutmayın ve asla ehliyetsiz araç kullanmayın.