Yeşil Kahve Nasıl Seçilir? Kahve Çeşitleri

Egzotik isimler ile adlandırılmış, koyu renk, gösterişli kaplardaki kahveler ile dolu bir kahve dükkânında bilmediği kahve türleriyle karşılaşmak kahve dünyasına yeni adım atmış biri için korkutucu bir aktivite haline gelebilir. Siz bu ürünler içinden Kenyan Peaberry’i mi, Jamaican Blue Mountain’i mi, Java, yada Ethiopian Mocha yı mı seçeceksiniz ? Yoksa bunların dışındaki Kona ve Colombian Supremo seçeneklerine mi göz atacaksınız? Karar veremeyecekseniz bu yazı size kahveler hakkında genel bir bakış açısı kazandıracaktır.

Dünyadaki kahveleri sınıflandırmak isterseniz üç gruba ayırabilirsiniz. Bunlar;

  • Latin Amerika kahveleri,
  • Asya Endonezya kahveleri
  • Afrika /Amerika kahveleri olarak ayrılır.

Kahve türlerinin dışında her kahvenin ayrı aromada olmasını sağlayan çeşitli faktörler vardır bunlar; kahvenin yetiştiği yükseklik, toprağın tipi, iklim koşulları hasat şekilleri her kahvenin farklı özellik kazanmasına neden olan etkenlerden birkaçıdır.

Bölgelere göre Kahve Özellikleri

Brezilya: Kahvenin asitliliği hafif derecededir, çekirdek büyüklüğü orta derecededir.Keskin baharatlı kalıcı ve tatlı bir aromaya sahiptir. Genel olarak orta derecede bir kavrulma oranına sahiptir.

Kolombiya: Güçlü asitli bir yapıya sahiptir, çekirdek büyüklüğü orta veya iridir, zengin çarpıcı tatlı ve karamelize bir aromaya sahiptir. Genel olarak orta derecede bir kavrulma oranına sahiptir. Brezilya bölgesinde yetişen kahve çekirdeklerinden daha güçlü bir aroma kalitesine sahiptir.

Kosta Rika: Ayırt edici bir asidik düzeye sahiptir, çekirdek büyüklüğü iridir, zengin yumuşak tatlı bir aromaya sahiptir, kavrulma oranı ortadan yoğun kavrulmuşa doğru değişebilir.

Etiyopya: Asitliliği orta düzeydedir, çekirdek büyüklüğü iridir, zengin baharatlı kakaoyu anımsatan bir aromaya sahiptir, kavrulma derecesi genel olarak orta düzeydedir.

Guatemala: Asit düzeyi orta veya yüksektir, çekirdek büyüklüğü iridir, zengin yumuşak çikolata tadını alabileceğiniz bir aromatik yapıya sahiptir, kavrulma dercesi ortadan yoğun kavrulmuşa doğru değişebilir.

Haiti: Asit düzeyi hafiftir, çekirdek büyüklüğü iridir, hafif bir şekilde tatlı zengin bir aromaya sahiptir, kavrulma derecesi yoğundur.

Havai/Kona: Asit düzeyi orta veya yüksektir, çekirdek büyüklüğü orta boydadır, baharatlı bir aromaya sahiptir, kavrulma derecesi orta seviyeden yoğuna doğru değişebilir.

Jamaican Blue Mountain: Asit derecesi iyi düzeydedir, çekirdek büyüklüğü iridir, mükemmel derecede dengeli kalıcı bir aromaya sahiptir, kavrulma oranı orta düzeydedir.

Java: Asit oranı yüksektir, çekirdek büyüklüğü ortadan iriye doğru değişebilir, baharatlı egzotik yumuşak bir aromatik yapıya sahiptir, kavrulma oranı orta düzeydedir.

Kenya: Asit oranı yüksektir, çekirdek büyüklüğü orta büyüklüktedir, yoğun çiçeksi bir aromaya sahiptir, kavrulma oranı ortadan yoğuna doğru değişebilir.

Meksika: Asit oranı orta ya da az düzeydedir, çekirdek büyüklü orta büyüklükten hafife doğru değişir, kavrulma oranı hafiften orta kavrulmuşa doğru değişim gösterebilir.

Monsoon Malabar: Asit oranı düşük seviyededir, çekirdek büyüklüğü iridir, baharatlı bir aromaya sahiptir, genel olarak orta derecede kavrulur.

Nikaragua: Asit oranı orta yada düşük seviyededir, çekirdek büyüklüğü düşük seviyededir, kavrulma oranı ortadan hafif kavrulmuşa doğru değişim gösterir.

Sumatra: Asit düzeyi orta seviyededir, çekirdek büyüklüğü iridir, egzotik topraksı ve doğal bir aromaya sahiptir, kavrulma oranı yoğundur.

Tanzanya: Hafif ve lezzetli bir asidik düzeye sahiptir, çekirdek boyutu iyi düzeydedir, zengin bir aromaya sahiptir, kavrulma oranı orta düzeyden yoğuna doğru değişim gösterir.

Yemen: Hafif ve lezzetli bir asidik düzeye sahiptir, çekirdek boyutu orta düzeydedir, tatlı ve hafif bir aromaya sahiptir, genellikle orta dereceli bir kavrulma oranına sahiptir.