Vahşi kedilerin insanlarla neredeyse hiç etkileşimi yoktur. Birçoğu vahşi doğada dünyaya gelir ve diğerleri ise genelde sahipleri tarafından terk edilmiş veya kaybolmuşlardır. Kökenleri fark etmeksizin, vahşi kediler insanlarla etkileşimden çok korkarlar ve en azından ilk adımda üzerinize atlayıp dizlerinizde yatmak yerine tırmalamak veya ısırmayı tercih ederler. Bu korkudan dolayı, bir vahşi kediyi evcilleştirmek oldukça zor olabilir. Kendinizi bir vahşi kediyi evcilleştirmeye adadıysanız, bunu başarmak biraz zaman ve sabır gerektirecek.
Yabani Kedi ile Baş Etme
[dropcap]1[/dropcap]Kediye dokunmadan onunla zaman geçirin. Öncelikle kediye mekan değişikliğine alışması için biraz süre verin ve ardından yavaşça iletişime geçerek alıştırmaya çalışın. Tırmalamadan ve ısırmadan kaçınmak için, uzun kolluklar, pantolonlar, eldivenler ve ayakkabılar giyin. Üzerinize saldırmasına karşın kendinizi koruyabilmek için elinizde mukavva tarzı sert bir obje tutun.
Her gün aynı saat diliminde onunla zaman geçirmeye çalışın. Bir rutine sahip olması bulunduğu yere alışmasını kolaylaştıracaktır.
Odaya girmeden önce kapıyı tıklatın ve yavaş hareket edin.
İhtiyaçlarını karşılarken sessiz bir şekilde onunla konuşun( mama kabını temizlerken, mamasını veya suyunu verirken)
Vahşi kediniz ile göz kontağı kurmayın veya dik dik bakmayın- bu durumu agresiflik olarak algılayabilir. Bunun yerine, aşağı doğru bakın ve bakışlarınızı başka yöne çevirin.
Zaman geçtikçe ve daha rahat hareket etmeye başladıkça, her sabah ve akşam bir saatinizi kedinizle geçirin. Konuşmak yerine, bir kitap okuyabilir veya bilgisayarınızda işlerinizi halledebilirsiniz.
Başlarda kedinize dokunmaya ve onu kucağınıza almaya çalışmayın. Bu girişimler tırmıklar ve ısırıklarla sonuçlanabilir.
[dropcap]2[/dropcap]Yabani kedinizle oyunlar oynayın. Kedinizle oyun oynamak ona dokunmadan ve kucağınıza almadan önce kendini daha rahat hissetmesi için bir yol olabilir. Çevrenizde bulunan bir evcil hayvan mağazasından hafif kedi oyuncakları satın alın ve odasında olduğunuz sürece kedinizin bu oyuncaklarla oynamasına izin verin. isteğinize göre, kendi evinizde oyuncak da yapabilirsiniz: bir ipin ucuna küçük bir parça kumaş bağlayın ve ipi küçük bir çubuğun ucuna bağlayın.
Hazırladığınız oyuncakla kedinizin yalnız oynamasına izin vermeyin. İpi yutabilir ve bu bağırsak sorunlarına yol açabilir, kendinizi veterinerde bulabilirsiniz.
[dropcap]3[/dropcap]Vahşi kedinizin bir şeye karşı istekliliğini ölçmek için vücut dilini gözlemleyin. Vahşi bir kediyi kavramak oldukça rahatsız edici ve tehlikeli olabilir- çok çabuk kendini koruyup size karşı karşı atak geliştirebilir. Kedinizin vücut dilini gözlemlemek bir sonraki adıma hazır olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlar. Hazır olmadığını işaret eden davranışlar genelde üzerinize atlaması ve kulaklarını düzleştirerek size hırlaması yönünde olacaktır.
Kediniz eğer ele alınmaya hazır değilse size tıslayabilir de.
Kediniz siz onun etrafındayken rahat ve sakinse, bu hazır olduğu yönünde iyi bir işaret olabilir.
[dropcap]4[/dropcap]Yabani kedinizi elinize alıştırın. Halen daha insanlarla etkileşimde tereddütleri olduğundan, yabani kedinizin elinize alışmak için biraz zamana ihtiyacı olacak. Başlangıç için, elinizi yere düz şekilde yerleştirin ve avuç içiniz yere baksın. Kediniz size yaklaştıktan sonra eliniz, kolunuz veya bacağınıza dokunmasına izin verin.
Yabani kedinizi bu esnada okşamayın. Sizi keşfederkenki düşünceleri sizin bir tehdit olup olmadığınız yönünde sizi test etmek olacaktır.
Başta, elinizi kedinizden uzakta tutun ve ilerleyen zamanda varlığınızla rahatsız olmamaya başladıkça yakınlaşın.
Etkileşimi kedinizin başlatmasına izin verin. Eğer ilk adımı siz atarsanız, saldırabilir.
[dropcap]5[/dropcap]Yabani kedinizi besleyin. Yabani kedinizi besleme konusu oldukça tartışmalı olabilir- sizi iyilikle mi karşılayacak yoksa saldıracak mı? Yakınınıza bir oyuncak alın ve elinizi yere düz bir şekilde koyun. Kediniz yakınlaşacak, elinizi koklayacak, elinizi hafifçe dürtecek ve bu sizin için elinizi yerden kaldırıp kedinizin göz hizasında tutmanız için bir işaret olacak.
Elinizi kedinin göz hizasında bekletin ve beslemeye başlayın.
Vücut dilini izleyerek kedinizi kontrol edin- kasılmış kaslar, oynayan bir kuyruk, genişlemiş göz bebekleri ve düzleşmiş kulaklar beslemeyi kesmeniz ve ona bira z zaman vermeniz yönünde işaretler olacaktır.
İlk besleme deneyimini kısa tutun. En iyisi kediniz doyduğunu hissetmeden biraz önce besleme işlemini sonlandırmak.
[dropcap]6[/dropcap]Yabani kedinizi elinize alın. Eğer yabani bir kediniz varsa, size alıştıkça ve kendini daha rahat hissettikçe onu elinize ve hatta kucağınıza bile alabilirsiniz. Kedinin yabani olduğunu aklınızdan çıkarmadan, yavaşça ve kontrollü bir şekilde bir havlu yardımıyla kavrayın ve tırmık veya ısırık riskinden korunun.
Vücudunu çevirerek başının ters tarafta olmasını sağlayın. Boynunun üzerinden tutarak dikkatlice kavrayın. Çok fazla sıkmadan ve kulaklarına yakın bölgeden kavramaya dikkat edin.
Nazikçe havaya kaldırın ve kucağınıza oturtun. Eğer izin verirse, besleyin ve alçak bir sesle onunla sohbet edin.
Yavru kediler anneleri tarafından enselerinden tutulsa da sizin tarafınızdan yapıldığında tepki verebilir. Bu yüzden yaptığınız şeyden hoşlanıp hoşlanmadığını anlamak için hareketlerini takip edin.
Asla bir yabani kediyi yüzü size dönükken kavramayın.
[dropcap]7[/dropcap]Yabani kedinizi tarayın. Bu işlem yalnızca kedinizin size daha çok alışması ve rahatlamasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cildini ve kürkünü de sağlıklı tutmanızı sağlar.
Evcil hayvan mağazalarından kolaylıkla tarak ve fırçalar satın alabilirsiniz.
Yabani kedilerde bitlenme oldukça tehlikeli olabilir, ölümcül hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden bitlenmeye karşı bir bit tarağı ile düzenli taramaya ek olarak aynı zamanda veterinerinizden ulaşabileceğini bir bit engelleyici ürün de satın alın.