Vajinal akıntılar kimi zaman utanç verici boyutlara gelebilir. Bu durumla nasıl baş edeceğinizi bilemiyorsanız, koku ve lekelerle uğraşmak zorunda kalacaksınız demektir. Birçok akıntı türünün normal ve vajinal pH değerinizi dengede tutmak üzere oluşmuş olduğunu aklınızda bulundurarak ilerleyen durumların risk doğurabileceğini gözden kaçırmayın. Bu gibi durumlarda reçetesiz satın alabileceğiniz ilaçları kullanabilir veya bir doktora görünebilirsiniz.
Problemi İyice Değerlendirme
[dropcap]1[/dropcap]Akıntınızın normal olup olmadığına bakın. Normal şartlarda akıntınızın temiz ve süt renginde olması gerekir. Oldukça kaygan olan bu yapı vajinanızı mikroplardan arındırır ve kokusuzdur. Aynı zamanda ince, şerit gibi veya iç çamaşırınızda beyaz noktalar oluşturacak şekilde olabilirler. Eğer sizin akıntınız verilen tarife uyuyorsa, bir sorun yok demektir. Herhangi bir ilaç kullanmayın, akıntınız vajina temizliğinizi sağlayacaktır.
[dropcap]2[/dropcap]Vajinal akıntı çeşitlerini öğrenin. Akıntının devamlılığı ve rengine göre birçok farklı ayrım yapılabilir. Kimileri normal ve sağlık için faydalı olurken kimileri ise tedavi gerektiren durumlara neden olabilir.
Kalın, beyaz ve peynir kıvamında akıntı: genelde mantar enfeksiyonuna işarettir. Vajinanızın etrafında kaşınmalar ve şişlikler oluşabilir.
Beyaz, sarı veya gri akıntı: Görünüşüne artı olarak balık gibi kokan bu akıntılar muhtemel bir bakteriyel enfeksiyona işaret eder. Aynı şekilde şişlik ve kaşıntıya sebep olabilir.
Sarı veya yeşil akıntı: bu akıntılar kalın ve yoğun, aynı zamanda kötü kokuludur ve normal bir duruma işaret değildir. Bu çeşit akıntılar cinsel aktivite ile bulaşan enfeksiyon kaynaklı olabilir.
Kahverengi veya kanlı akıntı: bu akıntılar düzensiz adet görme kaynaklı olabileceği gibi rahim kanseri gibi ciddi hastalıklardan da doğabilir. Kanser durumunda akıntıyla beraber kasıklarda ciddi bir ağrı ve vajinal kanama görülür.
Bulanık yeşil akıntı: bu tip akıntılar leğen kemiği etrafında ağrılara da sebep oluyorsa, bel soğukluğundan kaynaklanıyor olabilir.
[dropcap]3[/dropcap]Vücudunuzun vaziyetini değerlendirin. Vajinal akıntınızı etkileyen faktörler arasında yedikleriniz, menstrual döngünüz, ilaç kullanımınız, emzirme durumunuz, hamilelik durumunuz ve stres durumunuz da yer alır. Vajinal dezenfektanlar veya antibiyotikler kullanma durumunuzda vajinal pH dengesinden sapma riskiniz artar. Antibiyotiklerden vazgeçemeyeceğiniz durumlarda, dezenfektan ve parfümlü kadın ürünleri kullanımından uzak durmaya gayret edin. Hamilelik, diyabet olma ve diğer enfeksiyon zamanlarında da vajinal dengeniz bozulabilir ve akıntınız artabilir.
[dropcap]4[/dropcap]Yabancı objeleri uzaklaştırın. Vajinanıza yabancı ürünleri uzak tutmanız gerekir. Tamponlar uzun süre vajinada bekletildiğinde anormal akıntılara sebep olabilir. Kimi zamanlar kadınlar tampon taktıklarını bile unutabilirler. Bunun dışında bazı durumlarda vücudunuz yabancı objeleri dışarı atmak istediğinden aşırı akıntıya ihtiyaç duyar. Bunların en bilindik olanı parçalanmış kondomlardır.
[dropcap]5[/dropcap]Vajinal akıntılar arasındaki renk ve koku farklarını ayırt edin. Kokulu ve renksiz akıntıların kimi ameliyatlar, iltihaplı hastalıklar, menapoz, ve diğer birçok vajinal enfeksiyon sonrası kaynaklı olabilir ve uzman bir doktor tarafından teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekir. Sağlık sigortanız olmaması durumunda, jinekolojik testlerin ücretsiz veya uygun fiyatlı yapıldığı kliniklere başvurabilirsiniz. Sebebi belli olmadan ilaç kullanmayın. Mantar enfeksiyonları için satın alabileceğiniz ilaçlar bulunmasına rağmen, kendinize teşhis koymayın. Mantar iltihaplanmasına sahip değilseniz ve yine de ilaç kullanmaya devam ederseniz ileride daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.