Uykusuzlukla Nasıl Baş Edilir?
Zaman zaman bir çok insanın yaşadığı sorunların başında uykusuzluk sorunu gelmektedir. Yaşantımızda bazı şeylerin ters gitmesi, çalıştığımız ortamlarda ya da gündelik hayattaki stres, yediğimiz yiyecekler ve bunun gibi birçok etken uykuyla aramızın açılmasında başı çekmektedir. Derin, rahat ve dinlendirici bir uyku uyumak istiyorsanız bu makale tam da sizin için. Uykusuzlukla başa çıkabilmek için burada adım adım anlatıları uygulamanız yeterlidir:
Uykusuzlukla Baş Etmenin Yolları
1. Gün içinde egzersiz yapın. Gün akıp giderken molalarda veya sabahları uyandığınız zaman egzersiz yapmak sizi gün içinde daha dinç bir hale getirecek ve geceleri uyku probleminizi aşmanızda öncü olacaktır. Yalnız burda dikkat etmeniz gereken bir konu geceleri yatmadan hemen önce yorucu egzersizlerden kaçınmaktır. Aşırı yorgun olunduğunda da uykusuzluk problemi öne çıkmaktadır.
2. En son öğününüzde hafif beslenin. En son akşam yemeği yiyiyorsanız bu öğünü hafif yiyeceklerle geçirmeye çalışın. Eğer akşam öğünlerinde ağır yiyecekler tüketirseniz bu sizi rahatsız edecek ve uykusuzlukla karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır.
3. Kafanızı meşgul eden şeylerden uzaklaşın. Yatacağınız saat yaklaştıkça kafanızdaki sorulardan düşüncelerden uzaklaşmanız gerekmektedir. Bunun için yatmadan hemen önce bir kitap okuyabilirsiniz ya da rahatlatıcı bir müzik dinleyebilirsiniz. Bu sayede kafanız rahatlayacak ve iyi bir uykuya dalabileceksiniz.
4. Gün içerisinde çok fazla şekerleme yapmayın. Öğle saati haricinde gün içinde mümkün olduğunca şekerleme yapmayın. Öğlen yapılacak şekerleme ise maksimum 1 saat olmalıdır. Ama bunun haricinde özellikle de akşamüstü saatlerinde uykudan uzak durun.
5. Çok fazla kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeyin. Özellikle akşam saatlerine doğru kahve, kola, çikolata vb. kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.
6. Alkolü fazla tüketmeyin. Aşırı oranda alkol tüketimi uyku düzeninizi bozabilir ve bundan dolayı da uykunuzu tam alamamış olursunuz. Alkol tüketimini mümkün olduğunda hafta sonları yaparsanız hafta içlerindeki uyku düzeniniz belirli bir raya oturacaktır.
7. Fazla sigara ve çay içmeyin. Çayla birlikte sigara daha da çok içilmektedir. Bir noktadan sonra da çay ve sigara uykularınızı kaçırmaya başlayacaktır.
8. Yatak odanız evinizin en gürültüsüz yeri olsun. Yattığınız odanın hemen yanında cadde varsa ve hele ki işlek bir caddeyse burada uyumanız pek de mümkün olmayacaktır.
Elektrikli Cihazlardan Uzak Durun
9. Işık ve elektrikli cihazlardan uzak durun. Yatağınıza yatmadan önce bilgisayarınızı, televizyonunuzu tamamen kapattığınızdan emin olun.
10. Yatağınız küçükse daha büyüğünü almayı düşünün. Gece boyunca yatakta dönüp duranlardansanız belki de sorun yatağınızın küçük olmasından kaynaklanmaktadır. 180*204 boyutundaki yataklar standart boydaki insanlar için ideal olarak kabul edilebilir.
11. Yatak odanızı düzenleyin. Yattığınız odayı seveceğiniz sıcak ve yatmaya davet eden bir oda haline dönüştürün. Dağınıklık varsa bunları toplayın. Yatağınızın sizin için uygun bir yatak olup olmadığından emin olun. Ortopedik bir yatağa ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız o zaman yeni bir yatak almak en doğrusudur. ,
Yastığınız sizin için uygun olmayabilir. Bu durumda yastığınızı değiştirmek mantıklı bir karar olacaktır.
12. Yatağınızı sadece uyumak için kullanın. Bilgisayarda bir şeylere bakmak, yatakta çalışmak, karnınız acıkınca bir şeyler yemek vb. aktiviteler için yatağınızı kullanmayın. Yatağınızı bu şekilde kullanırsanız beyinde bu önde bir algı oluşmasına sebep olabilirsiniz. Bunları yapmak yerine 5-10 sayfa kitap okursanız zaten bir süre sonra uykunuz gelecektir.
13. Yatmadan önce uyumanıza yardımcı olabilecek içecekler tüketin. Melatonin, triptofan ve serotonin içeren besinler uyumanıza yardımcı olabilir. Yatmadan önce içilen bir bardak süt buna örnek olarak gösterilebilir.
14. Uyku uyumanıza yardımcı olacak yiyecekler tüketin. Bu yiyeceklere bakılacak olursa:
- Enginar
- Badem
- Yumurta
- Şeftali
- Kayısı
- Ceviz
- Keten Tohumu
- Patates
- Yulaf
- Kalkan ve ton balığı
- Muz
- olarak ön plana çıkmaktadır.
15. Yatmadan hemen önce ılık bir duş alın. Hemen yatağa girme arefesinde ılık bir duş sizi rahatlatacak ve yatağa girme isteği uyandıracaktır. Hele ki kış günlerinde bu istek daha da artacaktır.
16. Uyku saatlerinizi düzenleyin ve uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Düzenli saatlerde uyanıp kalkmaya alışırsanız saat bile kurmadan uyanabilirsiniz. Uykuyu düzene oturtmanız da uykusuzluğun önüne geçmenizdeki en önemli faktörlerden biridir.
İpucu:
Bütün bu anlatılanları uygulamanıza rağmen hala uykusuzluk problemi yaşıyorsanız bu durumda en kısa sürede bir doktora başvurmanız gerekebilir. Psikolojik bir etken uyku uyumanızı engelliyor olabilir.