Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonundaki ya da yan kısmındaki deriye gömülmesi ile oluşan ve oldukça acı verici bir durum olan tırnak batması acı ve iltihapla beraber eğer kısa sürede tedavi edilmezse sonuçları kaçınılmaz olabilir. Çoğu insanda baş parmaklarda görüldüğü gibi ayak veya el parmaklarının her birinde ortaya çıkma riski taşıyan bu durum sonucunda eğer sarı bir sıvı görüyorsanız, o noktada bir sorun var demektir. Her sorunun çözümü olabileceği gibi tırnak batmasını da birçok yolla tedavi edebilir veya oluşmasını engelleyebilirsiniz. Sıkıntılı bir süreç olan tırnak batmasını engellemek adına başvurabileceğimiz yollara bir bakalım.
Tırnak Batması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir
Tırnak batmasına çözüm bulabilmek için her durumda olduğu gibi öncelikle sorunun kaynağını bulmamız gerekir. Genelde bu rahatsızlık:
Tırnakların çok dipten, hatalı bir şekilde kesilmesi
Aşırı kilo nedeniyle ayaklara binen yükün artması
Ayak parmağına alınan darbeler
Ayak tırnaklarında görülen mantar hastalığı
ayağın yapısına uygun olmayan veya ince burunlu ayakkabı tercihi
Bunun dışında genetik sebeplerden ötürü aile üyelerinizin birinde tırnak batması varsa, sizde de tırnak batması olma olasılığı yüksek olacaktır.
Kimi insanların tırnakları normalden daha yuvarlak ya da tırnak kemiği normalden daha çıkık olabilmektedir ki bu da tırnak batması ile sonuçlanır.
Tırnak batması durumunda doktorunuzun onayıyla evinizde tedavi uygulamanız mümkünken, hastaneye giderek de tedavi olabilirsiniz.
Evde Tedavi
Eğer tırnak batmasının erken safhasındaysanız evde uygulayacağınız tedavi yöntemleri, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileştirici ve enfeksiyonu önleyici olma konusunda yardımcı olabilir.
Tuzlu su
Tuzlu su batan tırnağın enfeksiyon kapmasını önlerken tırnağı yumuşatarak neden olduğu ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Günde 2 kere olmak üzere ılık suya 2 çay kaşığı tuz atarak ve ayaklarınızı bu su içerisinde 20-30 dakika bekletin ve farkı kısa sürede hissedin.
Tırnak kesimi
Tırnak keserken, tırnağın deriyle birleştiği noktaların sivri veya keskin bırakılması tırnak batmasına sebep olacaktır. Eğer tırnak batması sorunu yaşıyorsanız tırnağın deriyle birleştiği bölgeye özen göstermeniz gerekir. Bu yüzden tırnağı kestikten sonra kenarları bir törpüyle olabildiğince düzleştirmeye gayret edin.
Pamuk uygulaması
Bir parça pamuğu batığın olduğu kısım ile tırnağınızın birleştiği noktaya yerleştirdiğiniz takdirde pamuk tampon görevi göreceğinden ağrıyı ve batığın ilerleyişini durduracaktır. Pamuğu, tırnağın batan bölümünü zorlamadan, hafifçe kaldırarak bir cımbızla yerleştirebilirsiniz. Pamuğu her gün değiştirerek tırnak artık deriye batmayacak şekilde uzayana kadar kullanabilirsiniz. Pamuğu yalnızca tırnak batmasını erken aşamalarında fark ettiyseniz kullanın aksi takdirde hem bir faydası olmaz hem de yerleştirirken fazlasıyla acı çekersiniz.
Tırnak teli uygulaması
Tırnak pamuğu yerine piyasada bulabileceğiniz tırnak telini de kullanabilirsiniz. Bu teller sayesinde birçok tırnak çekim işlemi gereksiz hale gelmiştir. Çoğu zaman anestezi ve cerrahi gerektirmeyen bu yöntemle batan tırnağı kaldırıp batmanın engellenmesi sağlanır. Ortalama 3-4 hafta takılı kalan bu teller çoğunlukla bu soruna çözüm olmaktadır.
Doğal yağlar ve temizlik
Tırnak ve battığı derinin sertliğini azaltıp batıktan kurtulmak için tırnağı ve battığı deriyi doğal yağlarla yumuşatmanız gerekir. Bu noktada çay ağacı yağı etkili bir çözüm olacaktır. Bu çaya alternatif olarak bebe yağı ve zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Yağı tırnak ve çevresine iyice yedirerek sürün ve o şekilde 1-2 saat bekletin. Gün içinde bölge kurudukça veya sertleştikçe işlemi tekrar edin.
Tırnak batmasının en sıkıntılı durumu olan enfeksiyonu engellemek için batığın olduğu bölgeyi sürekli temiz tutmak gerekir. Eczacınızın önerisi doğrultusunda satın aldığınız anti bakteriyel sabunla batığın olduğu bölgeyi yıkayın ve iyice kurulayın. Üzerine yine eczanelerde satılan enfeksiyon önleyici merhemlerden sürüp yara bandı yapıştırın.
Yaptığınız bu işlemlerin ardından ağrınızda bir azalma veya gözle görülür bir iyileşme yoksa mutlaka doktorunuzu ziyaret edin.
Hastanede Tedavi
Enfeksiyon kapmamış bir tırnak batığıysa hastaneye gittiğinizde muhtemelen sık sık tırnak temizliği, uygun ayakkabı seçmenizi ve ılık su tedavisini önlem amaçlı önereceklerdir.
İlerlemiş vakalardaki, enfeksiyon kapmış tırnaklarda ise;
- Tırnağın batan bölümünün kısmen alınması
- Anormal şiş dokunun ve tırnak yatağının birlikte kesilip alınması
- Tırnak kökünün kazınması
- Tırnak köküne fenol uygulanması
- Gümüş nitrat sürülmesi
- Elektrokoter ile tahrip
uygulanacak işlemlerdir.
Bu cerrahi müdahalelerin sonrasında genellikle yaralı kısım 1 veya 2 dikiş atılarak kapatılır.
Dikişler ortalama 10 ile 12 gün arasında bir süre sonunda alınır. Bu dikişin alınması işleminde tırnağın 1/4’ünün alınması gerekebilir.
İşlem tamamlandıktan sonra ağrısı 2 ya da 3 gün daha devam eder. Bu süreçteki ağrıları azaltmak için ağrı kesici haplardan alabilirsiniz.
Başarı olasılığı %90 civarında olan bu ameliyat eğer uygun tekniklere yapılırsa hastalığın tekrarlaması olasılığı yok denecek kadar azdır.
Kısa bir süreç ağrısı çekilse de bu ameliyat sonrası 4 günlük bir istirahat kendinizi toparlamanız için yeterli olacaktır.
UYARI!
Bilinenin aksine her hasta için tırnağın tamamen çekilmesi doğru bir işlem değildir. Çünkü yeniden çıkan tırnağın, çekilen tırnak gibi batma olasılığı oldukça yüksektir. Böyle durumlar tırnak tümüyle yatağından ayrılarak çıkarılmalıdır. Bu şekilde çıkarıldığında yeni çıkacak tırnağı normal bir şekilde çıkması beklenir. Bu tedavi sonrasında tırnak yatağının kapanması için 2 ay gibi bir sürecin geçmesi gerekir. Başarı oranı düşük olan bu tedavi yöntemini tercih etmemek gerekmektedir. %10-%20 arasında bir başarı oranı bulunmaktadır.