Testosteron Hormonu Nasıl Yükseltilir?
Hem kadınlarda hem erkeklerde dengeli bir şekilde bulunması gereken testosteron (erkeklik hormonu )belli bir seviyenin altında seyretmesi halinde, testosteron seviyesinin yükseltilmesi gerekir. Genellikle erkek üreme sisteminde ve erkeklerin cinsel yaşantısında etkin bir rol oynayan testosteron hormonu, saç uzaması, vücuttaki kemik yoğunluğu, kas sistemi ve kırmızı kan hücreleri ile de yakından ilgilidir. Aksi bir hastalık durumu olmadığı durumlarda sağlıklı bir erkeğin 30 ve ileri yaşlarda testosteron hormonu seviyesi düşmeye başlar. Testosteron hormonu hangi düzeyde olmalıdır, testosteron hormonunu yükselten yiyecekler nelerdir, testosteron seviyesi ne olmalı ve nasıl sağlıklı şekilde yükseltilmeli işte bilmeniz gerekenler,
Testosteren Hormonunun Düştüğünü Gösteren Belirtiler
Konsantrasyon bozukluğu, özellikle erkeklerde çabuk bıkma ve sıkılma, yaptığı işe odaklanamama problemleri testosteron hormonunun düştüğünün göstergesidir.
Ereksiyon problemi, cinsel isteğinizde bir düşüş yaşadığınızı hissediyorsanız sebebi testosteron hormonundaki hızlı düşüş olabilir.
Depresif ruh hali, testosteron seviyesinin düşüşü adeta sizi her yerden sarabilir. Sürekli uyuma isteği, umarsız ve mutsuz hissetme hali testosteronunuzun düşmüş olması ile ilişkilidir.
Hafıza problemleri, sık sık unutkanlık ve bir kaç dakika önce duyduğunuz bir sözü hatırlayamama gibi kendinizle özdeşleştiremediğiniz sorunların habercisi de testosteron hormonunuzun düşüşü ile ilgili olabilir.
Ne yapmalı? Testosteron hormonunuzun düşmesi ile ilgili yukarıda anlatılan belirtilere sahipseniz uzman bir hekim tarafından testosteron hormonu seviyesini ölçtürecek bir kan değerlendirmesi talep etmelisiniz. Basit ve kısa sürede sonuçlanabilecek kan değerlerinde testosteronunuzun olması gerekenin altında bir değer de olduğu gözlenirse, ilaç tedavisi ile ya da doğal yöntemler ile testosteron seviyenizi yükseltmeniz mümkün!
Testosteron Seviyesini Yükselten Öneriler
[dropcap]1[/dropcap]Çinko ve D vitamini alın. Vücudunuzun testosteron hormonu üreten bölgesi ile çinko yakından ilişkili bir orantıya sahiptir. Vücudunuza ne kadar çinko alırsanız, o kadar testosteron hormonu üretmek için uygun biz zemin hazırlamaya başlarsınız. Testosteron hormonu olması gerekenden düşük ise çinko değeri yüksek besinler tüketmeye başlayabilirsiniz. Yapılan araştırmalar gösterir ki, yaklaşık 4 ile 6 hafta arasında dengeli bir çinko ağırlıklı beslenme sonrasında testosteron seviyesi yükselmektedir. Genel olarak et ve balıkta bulunan çinko, vejeteryanlar tarafından alınması konusunda sıkıntılara sebep olabilir. Bunun için uzman bir doktordan yardım alarak ilgili şekilde çinko takviyesi yapabilirsiniz.
D vitaminin vücudunuzda oynadığı ekstra role kulak verin. Steroid hormonunu etkileyen hem sperm sayısını arttıran hem de oluşmasında etkili D vitamini, testosteron hormonunun yükselmesine de yardımcı olmaktadır. Bol bol güneş altında kalın ve D vitamini bedenize doyurun. Mandıra ürünlerinden (yoğurt, süt) ve balıktan testosteron seviyenizi arttıran D vitamini katkısını temin edebilirsiniz.
Testosteron yükselten yiyecekler başında, kaliteli peynir yumurta ürünleri, balık, et gibi temel besinler gelmektedir. Doğal afrodizyak etkisi yaratan marul, şeftali, zeytini de testosteron hormonunu yükseltmek için tüketmeniz şart! Testosteron hormununu yükselten bitki çayları da yok değil, lavanta, rezene, mine çiçeği, melek otu gibi bitkisel çaylarla vücudunuza ekstra hassasiyet gösterebilirsiniz.
[dropcap]2[/dropcap]Stresten uzaklaşmayı deneyin. Metropol bir şehirde bunu gerçekleştirmenin zorluklarının farkındayız ancak bilmelisiniz ki aşırı stres vücudunuzdaki kortizolu arttırarak, testosteron hormonunuzun düşmesine sebep olur. Stresten uzak durmaya, özellikle iş yerindeki streslerden kurtulmanın kendinizce yöntemlerini araştırın. Bunun için terapik seanslardan yardım alabilirsiniz. Testosteron hormonunuzun yükselmesi için kendinize ve bedenize olan saygınızın farkında olun ve mental olarak bilinçli şekilde stresi azaltmanın mümkünse kurtulmanın peşinde olun. Gün geçtikçe testosteron hormonunun sağlıklı şekilde üretilmeye başladığını ve yükseldiğini göreceksiniz.
[dropcap]3[/dropcap]Kilo verin. Fazla kiloları olan erkeklerin testosteron seviyelerinin düşük olduğu ve ereksiyon problemleri yaşadıkları tespit edilmiştir. Varsa fazla kilolarınızdan kurtulmak ve sağlıklı şekilde yaşam sürdürmek aslında testosteron hormonunu yükseltmenin başlıca yollarından birisidir. Kilo vermek için bir beslenme programı edinebileceğiniz gibi başlayacağınız küçük egzersizler bile testosteron seviyenizin artmasını etkileyecek olumlu yönde bir harekettir. Uzun süreli ve orta seviyedeki egzersizlerdense, kısa dönemli yoğun egzersizler yaparak testosteron hormonunuzn yükselmesine sebep olur.
Kısa süreli açlıklar da testosteron seviyesinin yükselmesinde ilgili bir rol oynamaktadır. Bu aç oturun demek değil elbette ancak karnınız açken direk yemek yerine bir süre açlıkla mücadele etmeniz vücudunuzda insülin ve leptin hormonlarını harekete geçirir ve bu sayede testosterın seviyesi de yükselmiş olur. Aralıklı olarak aç kalmaya özen gösterin. Ağzınıza her açlık hissinde atıştırıcı öğünler sıkıştırarak hiç açlık hissetmiyorsanız, testosteron seviyenizin düşüklüğü sizi yola getirici bir düzene sokabilir.